Филчев побеснял като видял бръмбарите под мазилката в хола си

https://www.24chasa.bg/Article/2558849 www.24chasa.bg
Никола Филчев е със засилена охрана заради заплахи за живота му почти през целия му мандат на главен прокурор.

България е разтресена от грандиозен скандал 39 дни след парламентарните избори и 4 месеца преди вота за нов президент през 2001 г. В основата му не са обичайните компромати, които политическите сили си разменят, а груба намеса в личното пространство на главния прокурор на републиката.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

В дома на човека, който е господар на държавното обвинение и от когото трябва да треперят бандити и престъпни висши чиновници, са открити подслушвателни устройства. Не един, а четири микрофона са извадени изпод мазилката на первазите в хола и трапезарията на Никола Филчев на 28 юли. Той е бесен.

Бръмбарите в апартамента на Филчев

Екип от представители на прокуратурата, МВР, НРС и НСО тръгват по следите на кабелите и откриват в апартамента под този на Филчев базовата станция, свързана с ДОТО, която прави записите.

"Кабелите там бяха отрязани. Филчев възложи на НСО да установи кога са демонтирани и дали са ползвани през 7-те месеца, в които той е живее там. Дадохме устройствата за анализ на експерти от БАН, но те не успяха да направят нужното заключение ", разказва бившият началник на НСО ген. Димитър Владимиров.

Бръмбарите били изследвани и от една от спецслужбите, но това също не дало резултат.

"Няколко месеца по-рано главният прокурор сподели, че ще се мести в дипломатически блок в кв. "Витоша". Обясних му, че практиката ни е да се проверяват новите жилища на охраняваните от нас лица, като за целта има създадена междуведомствена комисия от експерти на НСО, МВР и НРС. Този метод на работа бе възприет, за да се изключи всякакво съмнение, че някое от посочените ведомства може да прикрие или постави подслушвателно устройство в нечий дом. Филчев, обаче, не обърна внимание на предпазните мерки, въпреки настояването и на личната му охрана Калин Иванов", обяснява Владимиров.

И до днес не е ясно дали главният прокурор е записван, докато е вечерял в дома си, но мнението на Владимиров е, че бръмбарите са поставени там заради човека, ползвал дипломатическия апартамент преди Филчев. "Бившият служител на МВР, който живееше в жилището, в което бе открита базовата станция, почина по време на делото срещу него.

Той и още двама негови колеги бяха оправдани години по-късно, тъй като не се откриха доказателства, че са подслушвали главния прокурор - спомня си Владимиров и допълва: Дори да е имало действащо подслушвателно устройство, отговорност носи човекът или службата, която го е поръчала, а не служителите, изпълнявали разпореждания на началници."

Да се премести ли НСО под шапката на МВР?

Идеята службата да премине от подчинение на президента към Министерския съвет под шапката на МВР за първи път се лансира по време на мандата на Иван Костов.
"Преди едно пътуване в чужбина президентът Петър Стоянов коментира темата, провокиран от журналистически въпрос: "Преминаването на НСО към МВР е съсредоточаване на прекомерна власт в едни ръце, което е опасно за държавата." "След това изявление дебатът бе затворен", казва Владимиров.

Според него възраждането на идеята през последната година е тревожно. "Неслучайно президентът е наричан обединител на нацията. Той се избира пряко от народа за разлика от правителството. Каква е логиката всички служби от сектор "Сигурност" да са на подчинение на един политически кабинет?", пита Владимиров.

Твърди, че нито един от тримата президенти, с които е работил никога и по никакъв повод не е ползвал службата за политически цели. Създадената организация в НСО не допуска събирането на информация и съсредоточаването й в едни ръце, включително и на началника на НСО. Опасността това да се случи е реална, ако тя е под "шапката" на друга институция или ведомство.

"В годините, в които имаше текучество на кадри поради по-добро заплащане в частния сектор, взехме решение да не приемаме отново на работа хора, които вече веднъж са напуснали службата, за да охраняват фирми и частни лица. С идването си на "Дондуков" №1 Иван Костов ме извика и поиска от мен да върна в НСО 10-ина такива служители. Отказах му", казва Владимиров.

Не само Костов лобира за назначения в службата. Неговият предшественик на поста от СДС Филип Димитров също правил опит да уреди с работа двама младежи.
"Няма проблем всеки желаещ да кандидатства, когато има незаети места, стига да отговаря на изискванията и да покрие тестовете и нормативите за физическа подготовка. Тези двамата не само че бяха със средно образование - машинно-тракторен техникум, а отгоре на това имаха и криминални регистрации. Уведомих премиера за причините да не ги допуснем до конкурс, а той повече не повдигна въпроса", обяснява Владимиров.


Признание от Сикрет сървис

"Всичко по обезпечаването на сигурността бе изпипано до най-малката подробност, включително кортежът. Българските ни колеги са отлични професионалисти. Отговарям за регион от 52 страни в Европа, Африка и Близкия Изток. Като организация това бе едно от най-добрите посещения, в които съм участвал", казва в интервю за "24 часа" зам.-директорът на Сикрет сървиз Ралф Гонзалез след визитата у нас на американския президент Бил Клинтън.

Два месеца преди един от най-застрашените мъже в света да кацне на летище София на 22 ноември 1999 г., столицата е пълна с американски агенти. Те обикалят улици, заведения и сгради. Запознават се с криминогенната обстановка и евентуална терористична заплаха. Придружават ги служители на НСО - ген. Владимиров, Владо Райков - техническо обезпечаване, Светлин Михайлов - пряко отговорен за сигурността на Клинтън, Бойчо Димитров - отговарящ за обектовата охрана, Михаил Янакиев и Петър Маринчев - началници на авангардните групи.

" Нямаше точна програма за часовете и местата, които Клинтън ще посети. От съображения за сигурност всичко се уточняваше в последния момент. От кацането му на летището до тръгването на кортежа програмата се промени 3 пъти. В крайна сметка потеглихме към заведението на Августин Пейчинов на ул. "Хр. Белчев", което бе един от вариантите за първата спирка. За да не се узнае предварително този план, там не бяха местени коли на граждани от квартала. Заведението обаче бе пълно с охранители под прикритие", връща се назад Владимиров.

Докато колите с Клинтън пътуват към центъра, служители на НСО пренасят на ръце паркираните автомобили пред заведението, за да осигурят място за безопасно спиране на бронираната лимузина на американския президент.
Светлин Михайлов, който сега преподава опита си в учебния отдел на службата, стои плътно до Клинтън наред с личната му охрана през целия му престой. Настоящият началник на службата Тодор Коджейков пък е в екипа, охраняващ Петър Стоянов.

"Американските ни колеги бяха впечатлени от организацията, която бяхме направили по прекъсване на визуалния контакт от страничните сгради към мястото, което предстои Клинтън да посети. Специални тенти, пана и транспаранти се опъваха на подходяща височина и разстояние така, че да не могат да бъдат преодолени от снайперист например."

Най-напрегнати са минутите, в които българският и американският президент правят на живо обръщение към гражданите на площада зад Народното събрнание.
"Бяха докарани заграждения от цялата страна. Имаше изградени КПП с рамки и рентгени на няколко места, през които проверявахме всеки за оръжие и опасни предмети. Между множеството на площада имаше и цивилни охранители, които следяха за поведението и действията на хората. Имахме информация, че Клинтън може да отиде при хората и да се ръкува с тях. Така че, когато слезе от трибуната, бяхме подготвени."

За транспортирането на Клинтън били използвани фалшиви кортежи

и разузнавателни коли. Подобни хитрости НСО прилага 2 години по-късно при срещата на президентите на страните членки на НАТО, в София.

"Имаше отправени заплахи за убийство на македонския президент Борис Трайковски. Реших, че Трайковси трябва да кацне с хеликоптера си директно в "Бояна", където ще е срещата." Докато македонският президент слиза от хеликоптера на метри от залата, в която започва срещата на високо ниво, кортеж с македонското знаме пътува от летището към "Бояна". Същите бронирани коли след края на форума тръгнали към хотел "Хилтън", където били настанени останалите участници. По това време македонската делегация отлетяла обратно към родината.

"Това заблуди дори някои отговорни фигури в МВР, че Трайковски е отседнал в "Хилтън", усмихва се Владимиров.
Той не пропуска да отбележи, че президентът Петър Стоянов седи в основата на успешните визити на високо ниво у нас, като тази на американския президент. България трупа точки, които отварят път към членство в НАТО и ЕС.

"Стоянов е уважавана личност с добри позиции сред хора от държавния елит в чужбина. При посещенията му зад граница го приемаха страхотно не само съответните държавници, но и българите, живеещи там. Той умее да чува хората така, както умее да говори добре."

В историята на НСО има и драматични моменти, при които гардовете са изправени пред изпитания да жертват живота си, за да опазят този на поверения им държавник. Такъв е случаят със загиналия в зверска катастрофа служител Стефан Янчулев.

На 13 март 2001 г. 31-годишният шофьор в НСО застава на пътя срещу тежкотоварен камион, за да предпази от удар колата, в която пътува президентът на Малта Гуидо Де Марко. При инцидента е тежко ранен колегата му Емил Коларов.
Кортежът на малтиеца се връща от посещение в Рилския манастир, когато край с. Мурсалево камион ДАФ, движещ се в обратна посока, навлиза в насрещното платно и се насочва с висока скорост срещу колите на НСО.

"Янчулев, който управлява оперативния автомобил, прави самоубийствен ход, като изскача между камиона и мерцедеса, в който пътува президентът, и поема първия силен удар", разказва Владимиров.

Огромната машина удря челно първата кола и буквално я размазва. Това рязко убива скоростта , преди да удари странично бронирания президентски мерцедес. Шофьорът от НСО Илко Торлаков, който го управлява, успява ловко да избегне директния сблъсък. Гуидо Де Марко се отървава само с леки натъртвания.

42-годишният криминално проявен Асен Атаносов - Гъската, който управлява камиона убиец, ще признае по-късно пред разсладващите, че е видял късно кортежа, натиснал спирачки, но пътят бил мокър и не успял да овладее няколкотонната машина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детският радиохор на БНР и родителите на децата протестират пред сградата на обществената медия. Недоволството им е породено от пенсионирането на диригента Венеция Караманова. снимки: Юлиян Савчев                                                                                                                                              

Младият нападател на "Левски" Илия Димитров е роден на 10 юли 1996 г. в Дупница. Започва да тренира в школата на "сините" още като малък и минава през всички юношески формации на клуба. Дебютира за мъжкия отбор на 3 ноември 2013 г. при победата с 4:1 срещу "Пирин" (Гоце Делчев). След това е преотстъпван последователно на "Нефтохимик",

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи