Алфонсо Либано вкара “Кока-кола” в Африка

https://www.24chasa.bg/Article/256206 www.24chasa.bg
Алфонсо Либано, вицепрезидент на Европейската асоциация на фамилния бизнес (вляво) и Христо Илиев, президент на Сдружението на семейния бизнес в България (вдясно) СНИМКА: АВТОРЪТ

Може ли семеен бизнес да се върти повече от 150 г. и как една фамилия успява да работи заедно, без братя да се скарат за имоти, печалби и наследство?

Може, и отговора го дава испанецът Алфонсо Либано, вицепрезидент на Европейската организация на фамилния бизнес, собственик и президент на Coca-Cola Equatorial Bottling Co.

Преди дни Либано гостува на българското сдружение на семейния бизнес и даде ценни съвети за преуспяване на фамилните фирми. Алфонсо е седмо поколение на фамилията Либано и заедно с двамата си братовчеди управлява франчайзинга на "Кока-кола" за Испания и Северна Африка, ресторанти и винарски изби.

"Бизнесът на фамилията ни датира от 1853 г., когато наш прадядо започва да внася риба.

После разширява дейността си с производство на безалкохолни напитки, внос на кафе и др. В момента компанията ни има 8000 работници в 14 държави, а оборотът ни е 2,3 млрд. евро годишно", разказва Алфонсо Либано.

Сега собственици са 13 роднини. Той и двама от братовчедите му са включени активно в управлението като изпълнителни директори.

През 1941 г. дядо му е получил франчайзинга на "Кока-кола" за Испания. Бил е университетски преподавател по философия и теология. Поискал правата от фирмата и се наложило да попълни анкетна карта с въпроси колко е висок, какъв цвят са очите му, какво е учил и колко пари има. Поканен бил на разговор в "Кока-кола" и оттам му задали въпроса дали има 100 хил. долара.

"Признал е, че няма такива пари, но обещал да заложи цялата собственост на семейството и го направи. Естествено, баба ми беше доста изнервена в следващите 5 г. Но ето така бизнесът ни се разрасна и стъпихме в Алжир, Мароко, Гана, Гамбия и др. африкански страни", допълва Алфонсо.

Докато дядо му бил жив, проблеми със семейния бизнес нямало. След смъртта двамата му синове се изпокарали жестоко. Ако единият каже "да", другият контрирал с "не".

"Аз бях включен във фирмата в ролята на посредник. Тичах от офиса на единия до офиса на другия. Затова първата ми препоръка е - никога двама души не трябва да управляват едновременно", споделя преуспелият испанец.

В годините на родови свади той решил, че дейността на компанията е малка за всичките 13 акционери роднини. Пробвал да разшири дейността й в Южна Америка. Пътуването дотам обаче било дълго и контролът върху бизнеса щял да е занижен.

"Установих, че бизнесът с Южна Америка е сложен, и предпочетох да науча френски, дори и арабски, но да стъпя в Африка", спомня си времето отпреди 25 г. Започнал да внася кола в Гвинея с екип от 6 местни и с 5 камиона, купени на старо от Испания. Минал с тях през пустинята и отворил склад. После "Кока-кола" го пратила в Либерия, където имало война.

"Преговарях с армията да се изтегли от фабриката, която исках да ползвам. След това стъпих и в Сиера Леоне.

Стигахме с хеликоптер до фабриката ни, а семействата на работниците живееха в района около помещенията затворени за по-голяма безопасност", разказва перипетиите си испанецът.

Междувременно за 10 г. компанията разширила дейността си. Тогава всички установили, че когато има много работа, не остава време да се карат. Либано дава и препоръка за добър фамилен бизнес - по-добре да си голяма фирма, отколкото малка. Оборотът им от 60 млн. долара стигнал 200 млн. и тогава се включил още един братовчед. Тримата сформирали комитет за управление, в който решенията се вземат единодушно.

"Не си разделяме отговорностите. Всеки отговаря за всичко, за да няма съревнование кой от нас е по-добър", обяснява испанецът.

Ако искате следващото поколение да управлява вашия бизнес, включете го на по-ранен етап, за да има приемственост, дава следващия съвет Алфонсо. Сега възрастните членове на фамилия Либано, които преди водели люти битки, се събирали често на семеен съвет. Хапват, пийват заедно и са много щастливи, усмихва се Алфонсо.

Традиция е веднъж годишно всички 50 членове на фамилията от три поколения да се срещат в къщата на дядото на семейна сбирка.

В Борда на директорите на компанията обаче не може да влезе всеки роднина. От него се иска да е завършил магистратура и да владее поне 2 чужди езика.

Дъщерята на Алфонсо е с артистични наклонности в областта на декорацията и рисуването и няма никакъв интерес към бизнеса. Синът му обаче още учи. Ще трябва да завърши университет, после - бизнес администрация в САЩ. "След това ще поработи няколко години в друга компания и ако видя, че става, ще го взема при мен", казва Алфонсо.

Голямото предизвикателство пред фамилния бизнес в Испания е прехвърлянето на собствеността от едно поколение на друго. Плащат се огромни данъци наследство и дарение. Това понякога разорявало фирмите. Затова една от основните цели на сдружението на фамилния бизнес там е намаляване на тези данъци.

"Преди години ни приемаха с недоверие. Сега обаче данните показват, че 60% от износа на страната ни идва от фамилните фирми. Заети са 14 млн. души, произвеждаме 60% от брутния вътрешен продукт. Всички вече ни приемат сериозно, защото основното предимство на семейния бизнес е, че собственикът е ясен и има интерес да развива стратегически фирмата", констатира Либано.

Доволен е, че тяхната компания не е засегната сериозно от икономическата криза, защото над половината от бизнеса им е изнесен извън страната. В Испания са съкратили 1500 работници, но пък са назначили 4000 във фабриките си в други страни.

Либано е на мнение, че, преди да те застигне криза, е добре да имаш свободни пари в банка. Фамилните компании в нормална икономическа среда трябва да са консервативни, да спестяват. При криза пък - да са агресивни, да инвестират в нови начинания.

8 ПРЕПОРЪКИ ЗА ДОБЪР ФАМИЛЕН БИЗНЕС

1. Много внимателно подбирайте хората, които ще се трудят в семейната фирма. Те трябва да са не само добри професионалисти, но и да имат желание за работа.

2.Не забравяйте, че имате съсобственици, затова разпределяйте дивидента честно, за да няма предпоставки за конфликти.

3. Начините за прехвърляне на собственост трябва да са ясни и категорични, уредени в правилник, и то навреме и предварително, за да няма проблеми след това.

4. Редовно информирайте членовете на семейството, които са съсобственици, но не участват в управлението, за състоянието на фирмата. Така те няма да се чувстват изолирани.

5. Ако някой иска да се оттегли, определете му справедлива цена за изкупуване на дяловете.

6. Ако двама братя не се разбират помежду си, по-добре е да се оттеглят и да наемат един професионалист да им върти бизнеса.

7. Не бързайте да разделяте фирмата на няколко по-малки при конфликти. Конкуренцията на глобално ниво е голяма, затова големите фирми имат по-голям шанс за успех.

8. Възпитавайте децата си в интерес към работата. Преди да ги включите в семейната фирма, ги питайте дали искат, харесва ли им, подготвени ли са, но най-важното - дали са диалогични, консенсусни, добри хора, които могат да контактуват с всички членове на фамилията.

 

Христо Илиев, президент на сдружението на семейния бизнес у нас: Обувам ботушите на сина си и го пускам при строителите

Христо Илиев е собственик на AG Capital, създадена през 1993 г. като агенция за недвижими имоти. В момента тя е най-голямата българска холдингова компания, която инвестира в бизнеси, свързани с недвижимите имоти. Холдингът притежава портфейл от 9 дъщерни компании от групата "Адрес". Илиев е учредител и изпълнителен директор на “Бългериън Ленд Дивелъпмънт” - независима компания, листната на AIM на Лондонската фондова борса през март 2006 г.

- Г-н Илиев, каква е целта на вашето сдружение на фамилния бизнес?

- Да подпомага семействата да се справят с предизвикателствата на регионално и глобално равнище. Съществуваме от 3 г. и вече имаме 25 членове. Сдружението е прието за пълноправен член на световната организация Family Business Network - International със седалище Лозана, Швейцария, и е член на Европейската група от семейни предприятия, със седалище Барселона.

- На срещата в Сандански поканихте ваши европейски партньори. С какво ви бе полезен техният опит?

- За първи път каним тук представители на фамилния бизнес от Европа, защото те са вече пето-шесто поколение. Наскоро бях на световна среща в Амстердам и видях, че това са собственици, успели десетилетия наред да развиват успешен бизнес и да завоюват челните места в своите области.

- Вашите деца ще ви наследят ли?

- Големият ми син е само на 15 г. и учи в чужбина. През лятото обаче бе на работа във фамилна застрахователна компания на наш член. Водя го често и на строителни обекти, обувам му ботушите и го пускам на обекта, за да види как се работи. Мисля, че трябва да възпитаваме децата си в интерес към работата. Те трябва да знаят, че децата на богатите семейства се трудят и учат без огромното самочувствие, че са превзели света.

- По какви критерии приемате членове на сдружението?

- Фирмата трябва да е регистрирана и утвърдена като дейност по инициатива на член от дадено семейство. Да се е достигнало най-малко до второ поколение приемственост, т.е. да работят или да се подготвят поне деца или родители или роднини по права линия. Това ново поколение трябва да участва като собственик, управител или участник. Препоръчително е името на фирмата да съвпада с името на фамилията.

Трябва да има ясен произход за започване на дейността и кредитирането на фирмата и тя да съществува поне от 5 години. Да има добро име относно качеството и отговорността при изпълнение на стопанската си дейност. Имаме списък с около 40 такива дружества у нас. Следим развитието им и ще каним по една на месец.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.