Откриха най-спокойното място

https://www.24chasa.bg/Article/256303 www.24chasa.bg
Хребет А е идеално място за астрономите.

Местност в огромно ледено плато на Антарктида, а не някой тропически остров или закътана планинска долина е най-спокойното място на Земята, съобщи вчера в. “Таймс”.

Атмосферата на това място е изумително тиха. Звездите губят своето блещукане, защото във въздуха няма никакво трепване, което да наруши звездната светлина.

Местността, известна като Хребет А, е открита от австралийски и американски учени. Разположена е на около 4000 м надморска височина, на близо 1000 км от Южния полюс.

Географските координати на хребета са 81,5 градуса южна ширина и 73,5 градуса източна дължина. Затова нищо чудно, че това е и най-студеното място на Земята. През зимата средната температура е минус 70 градуса.

На хребета почти не вали сняг. Въздухът е 100 пъти по-сух, отколкото в Сахара. Хребет А лежи в обширното Антарктическо плато. Трудно достъпен е за обикновени туристи. Но е рай за астрономите. Те могат да правят такива снимки от телескоп, които по качество почти не отстъпват на тези от космическия телескоп “Хабъл”. (24часа)