Разрешават да има повече заведения на морския браг

https://www.24chasa.bg/Article/2568668 www.24chasa.bg

Повече заведения може да има на плажовете от следващия летен сезон, ако се приемат идеите на няколко депутати от БСП. Те са подготвили промени в закона за Черноморското крайбрежие, които са внесени за разглеждане в парламента.

Една от тях гласи, че преместваемите обекти за бързо обслужване и съобръженията за спорноразвлекателна дейност могат да заемат до 2% от площта плажа.
Според сега действащите разпоредби те могат да са до до 2 на сто, но само от активната площ и то до 400 кв. м при плажове до 40 декара. Ако тя е над 40 декара, заведенията и спортните съобръжения не могат да са повече от 1% от активната площ.

Предвижда се още височината на преместваемите обекти да не е над 3,6 м. Толкова е ограничението и за преместваеми обекти за търговски, увеселителни и други обслужващи дейности, които могат да се поставят в 100-метровата ивица от морето, но извън плажовете.

Другото условие е те да не надвишават установените в подробния устройствен план устройствени показатели. В сегашния закон това е забранено с изключение на пейки, спирки и друга подобна инфраструктура.

Зоната за свободно разполагане на чадъри да бъде от 30 до 50% от активната площ на плажовете, предвиждат още промените в закона. Точният размер ще се определя в наредба при отчитане на специфичните особености на отделните плажове. Според сега действащите разпоредби свободни трябва да са поне 50%.

Предлага се още концесионните такси и наемите на плажовете да се определят в зависимост от местоположението и състоянието на плажовете. От тези фактори да се определят и задължителните дейности на тях.
В проекта на закон се предлага още плажовете да се групират в зависимост от това дали попадат в национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или са извън урбанизирани територии.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното