4,6-мм патрон за МП-7 е малък, но изключително мощен

https://www.24chasa.bg/novini/article/2576520 www.24chasa.bg
Въпреки че тежи малко повече от обикновен пистолет, МП-7 е 5 пъти по-мощен. СНИМКИ:“ХЕКЛЕР И КОХ”

Преди 3-4 г. на полигона на Силите за специални операции край пазарджишкото село Црънча тестваха МП-7, новото оръжие на “Хеклер и Кох”.

За мишена командосите бяха нарочили 40-литров бидон с вода, върху който бе надяната стандартна бронежилетка. Най-напред изпробваха картечния пистолет МП-5, който вече бе приет на въоръжение специално за командосите. Предшественикът на МП-7 буквално се изложи. Неговите пистолетни патрони бяха спрени от бронежилетката и изобщо не достигнаха до пластмасата на бидона.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Стрелбата с МП-7 обаче предизвика истински фурор. Първи на изстрела реагира капакът на бидона. Той отхвръкна с голяма сила поне 2 м нагоре, последван от мощна струя вода. Куршумът проби без проблем бронежилетката и по-късно бе открит на дъното на бидона. Което на експертен език означава, че е отдал цялата си кинетична енергия, иначе щеше просто да пробие бидона.

В такива случаи един ветеран оръжейник казваше:“Дупката от куршума, колкото и да е голяма, не убива. Убива отдадената кинетична енергия”.  МП-7 не е нито пистолет, нито картечен пистолет. Отнасят го към т. нар. нов клас стрелково оръжие “Оръжие за лична самоотбрана” (Personal Defence Weapon). В армията то е предназначено за военнослужещи, на които по щат не се полага щурмова пушка (автомат). Примерно екипажите на танкове и оръдия, снайперисти, пилоти на хеликоптери и самолети. Преди време танковите екипажи ги въоръжаваха с пистолети, пълначът на танк Т-55 дори имаше калашник, но в по-съвременните Т-72 пълнач вече няма.

Всъщност преди да се появи МП-7, се роди идеята за нов патрон - нещо средно между патрона на картечните пистолети и стандартния патрон за щурмовите пушки. Оказа се обаче, че мунициите за израелския “Узи” и немския МП-5 буквално са безсилни пред обикновените бронежилетки. Затова преди 20-ина години НАТО постави задачата да се разработи боеприпас, който на 200 м да пробива най-добрата за момента бронежилетка по стандарта CRISAT, съставена от 1,6 мм титаниева пластина плюс 20 слоя кевлар.
Тогава Брюксел бе изправен пред дилемата да избира между белгийската компания “ФH” и немската “Хеклер и Кох”. Към този момент те бяха най-напреднали в ресора. Изборът падна върху немците, които водеха поне с обиколка и половина на белгийските си колеги. Просто “Хеклер и Кох” бе натрупал огромен опит в балистиката на високоскоростните малокалибрени патрони.

Така на белия свят се появява новият патрон 4,6х30 мм. Външно той прилича на натовския 5,56 мм, но е с по-малки размери.

Най-голямото преимущество на новия боеприпас е неговата изключителна мощ. Тя проличава не само в стрелбата по бидона край Црънча. В интернет може да се намери видеодемонстрация на поведението на такъв патрон след стрелба в желатинов блок. Докато стандартният за НАТО 9х19 мм куршум пробива блока, прави чист канал и спокойно го напуска, без да нанася крупни поражения, новият 4,6 мм куршум буквално експлодира, а желатинът направо кипва. Това се получава, защото куршумът отдава цялата си кинетична енергия, в резултат на което нанася максимум поражения.

Защо този сравнително дребен боеприпас е по-мощен от по-едрите си събратя?

Според оръжейния експерт Калин Димитров тайната е в това, че центърът на тежестта на куршума не съвпада с геометричния му център. Затова, когато срещне по пътя си бронежилетка, той се държи като обикновен куршум и я пробива. Когато срещне тяло обаче, рязко променя поведението си - получава леко въртеливо движение, благодарение на което отделя много повече енергия.

Така покрай новия 4,6 мм патрон се появи и новото оръжие МП-7. То е малко по-тежко от обикновен пистолет - масата му е 1,9 кг. Но пък е доста по-компактно от картечен пистолет.

Коефициентът на полезно действие може да се изчисли по следния начин. Той е 2 пъти по-тежък от стандартен пистолет - ЗиГ-2022 или “Глок-17” например, но пък е 5 пъти по-ефикасен. Докато “Глок-17” има прицелна далекобойност максимум 50 м, МП-7 е толкова ефективен на цели 250 м.

Самото оръжие е изключително леко и прибрано. То може да се носи
както под сакото, така и на бедрото. Разработени са и други варианти - например на врата със специален ремък.

Пълнителите за МП-7 побират 20 или 40 патрона и се изхвърлят като при обикновен пистолет. Ако си на зор, може да го извадиш с една ръка и да продължиш стрелбата.
Затворът на оръжието е със заключваща се глава като при карабина. Работи на принципа на газовата автоматика. Има затворна задръжка като на обикновен пистолет.
За по-голяма устойчивост само с едно движение се спуска предна ръкохватка за управление. Прикладът обикновено е прибран в тялото на оръжието, при нужда се издърпва назад. Най-новият модел МП-7 разполага с няколко варианта за дължина на приклада.

Доста време МП-7 не намираше голямо разпространение заради сравнително редките и доста по-скъпи патрони. В началото те се произвеждаха единствено в британския завод Radway Green, принадлежащ на концерна BAE Aerospace. Днес обаче поне 7-8 европейски фирми правят новия патрон, в това число и сравнително скромната “Селиер и Белот” от Чехия. Което доведе и до поевтиняването на мунициите до нивата на боеприпасите за обикновени картечни пистолети.

Малцина знаят, че МП-7 е сред любимите на елитната “Тюлен група 6”, същите, които през май 2011 г. ликвидираха Осама Бин Ладен. Според автора на книгата “Nо easy day” това оръжие работи толкова добре със заглушител, че изстрели в една от стаите на тайната квартира изобщо не са били чути в съседните. Заглушителят не се навива, както е прието да се прави, а просто се надява върху пламегасителя в края на цевта.
У нас МП-7 все още няма. Армейските командоси и специалните подразделения на МВР разполагат с неговия предшественик МП-5.

Придобиването на новото оръжие може да започне например с пилотите на самолети и хеликоптери и високорисковите охранители. Засега най-бързо го овладяват в Бундесвера и в норвежката армия.