Сидеров в Куба, изследва корените на НЕколониализма (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/2594345 www.24chasa.bg
Лидерът на “Атака” Волен Сидеров се разхожда по плажа на Варадеро.

“Българските медии показват само колониални държави като САЩ и Израел, затова ние като антиколониална партия сме длъжни да изследваме другите държави като Куба”.
Това заяви пред bTV депутатът от “Атака” Илиан Тодоров.

По този начин той обясни пътуването на партийна делегация миналата седмица до Куба в момент, когато Народното събрание приемаше закона за държавния бюджет.
Случайно или не, визитата съвпаднала с 6 декември - рождения ден на депутатката Деница Гаджева, която е родена именно в кубинската столица Хавана. Самата Гаджева потвърди за пътуването във вторник. Тогава тя отказа да коментира снимки на Сидеров от плажа Варадеро, публикувани в агенция ПИК във вторник.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Варадеро е най-големият кубински курорт с плажна ивица над 20 километра. Той се намира на полуостров Икакос, на 140 километра от Хавана.

Вместо да разкаже за плажа Варадеро, депутатката показа снимки от официална среща на Сидеров и придружаващите го народни представители с кубинската депутатка Йоанда Ферер.

По думите на Гаджева пътуването било уредено с помощта на посланичката на Куба в София Тересита Капоти.

Целта на нашето посещение бе да изследваме корените на неколониализма в Куба, заяви Тодоров пред “24 часа” вчера. Идеята им била да видят как този малък народ се справя с колониалните намерения на САЩ.  

Затова следващите неколониални дестинации щели да бъдат истински демократични  държави като Китай, Русия, Венецуела и Сирия.

Тези дни например стана ясно, че Магдалена Ташева, друга депутатка от “Атака” ще поведе партийна делегация в Дамаск на гости на режима на Башар Асад.
Под “изследване на корените на неколониализма” депутатът разбирал изучаване на здравната и социалната система на страната, както и срещи с местни лидери като депутатката Ферер например.

Народният представител обаче така и не си спомни кои градове са посетили и колко време са прекарали на “Острова на свободата”. Липсата на спомени той обясни така: “Не съм бил там, а всъщност преди не съм бил там, затова не съм запомнил.”

Финансирането на екскурзията до екзотичната дестинация е станало с лични средства на народните представители. Тодоров съобщи, че лично той е извадил от джоба си
 2500 лв. “собствени пари”.

Депутатите от “Атака” отседнали в хотел “Мелиа” в курорта Варадеро. Макар че е петзвезден, той не бил смятан за скъп.

Според неофициални източници обаче обикновена стая в хотела струва 300 евро. След настойчивите въпроси на водещите от bTV за повече подробности около пътуването Тодоров смени темата и внезапно насочи вниманието към собствеността на медиите. “Можете да проверите в регистрите колко време сме били в Куба, но кажете вие, на кого е bTV?”, попита Тодоров. Според него телевизията вероятно е американска, еврейска или турска.

“Ако е турска, фамилията ви Шикерова си е на мястото”, обърна се националистът към водещата. “Но ако е еврейска, не е ли по-добре да си смените името на Цукърбърг?”, добави той.

Тодоров покани журналистката на работа в телевизията на “Атака” “Алфа", но я предупреди, че първо трябва да се прекръсти на Захариева.

Защо журналистите нападат нас, а не питат с какви пари например председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е пътувал до Израел на среща с Бенямин Нетаняху, а заместникът му Цветан Цветанов обикаля Европа в момента, каза още Тодоров.

По същото време в ефира на Нова телевизия депутатката Гаджева заяви, че снимката на Сидеров от плажа Варадеро е с лоша резолюция и не е сигурно дали е оттам.
“Аз мога да ви дам снимки с много по-добра резолюция от цяло лято по българското Черноморие”, заяви парламентаристката.

На настойчивите въпроси от водещите на Нова телевизия дали все пак Сидеров е бил на плаж, Гаджева отговори: “Ма, какъв плаж, бе? Ма, какъв плаж”

В отговор на призива на журналистите Ани Цолова и Виктор Николаев да се успокои, Гаджева отвърна: “Ама какво да се успокоя, няма да се успокоявам изобщо, защото вие не сте обективни, защото не сте журналисти, а сте поръчкови. Вие изпълнявате поръчка на американското посолство.

Вашата телевизия каква беше? Американска ли беше, еврейска ли, каква...?”

Накрая Гаджева затвори телефона, тъй като според нея темата на интервюто трябвало да бъдат официалните срещи на Сидеров в Куба, а не “някакви си анонимни снимки”. (Какво каза още за плажа Варадеро - виж по-долу.)

От “Атака” отказаха допълнителен коментар по случая.

До редакционното приключване на броя самият Сидеров не бе дал официално изявление.

От партията му заявиха, че лидерът им е заминал на работно посещение в Китай в състава на делегация, водена от председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Ани Цолова май ще съди "Атака", bTV засега без коментар на нападките

Истински екшън се разигра в сутрешния блок “Здравей, България” на Нова телевизия вчера.

Водещата на предаването Ани Цолова директно заяви, че ще потърси правата си в съда в отговор на нападките на “Атака” в поръчкова журналистика.

 Повод за гнева  послужиха обвиненията от страна на народната представителка от “Атака” Деница Гаджева, която заяви в пряка телефонна връзка, че Цолова и партньорът  Виктор Николаев не се държали обективно и представяли новините пристрастно.

Гаджева трябваше да коментира скандалните снимки на Волен Сидеров от Хавана и плажа Варадеро. По думите  пътуването е било служебно, тъй като депутатите на партията, начело със Сидеров, са имали важни срещи с държавни ръководители от Куба. Разходите за пътя обаче били финансирани с лични пари на депутатите, а не със средства на парламента например.

До редакционното приключване на броя не бе изяснена позицията на bTV. От там засега не коментират нападките. Нейните журналисти Генка Шикерова и Константин Караджов също пострадаха от гнева на народните представители от “Атака” Илиан Тодоров и Деница Гаджева.

Деница Гаджева: Волен изглежда добре, не е тюлен като Бойко или Фидосова

“Волен Сидеров може да си позволи да ходи на плаж, защото изглежда доста добре за възрастта си."

 Това коментира пред сутрешния блок на ТV7 депутатката от “Атака” Деница Гаджева вчера.

По думите  Волен не бил “тюлен като Бойко Борисов и Искра Фидосова" например, които не можели да си позволят да покажат телата си на такъв плаж.

Гаджева коментира и пуснатите в интернет пространството снимки на Сидеров, засечен на един от кубинските плажове.

Депутатката, спрягана за приятелка на Сидеров, предложи да покаже негови снимки от български плажове. Според нея с появилите се тези дни фотоси за пореден път се изсипва помия върху партията. И въпреки това, според нея, хората продължавали да харесват “Атака” и нейния лидер Волен Сидеров.

Борисов: Докато тук се приема бюджетът, той се пече на плажът на мафията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се възмути от воаяжа чрез статус във фейсбук малко преди 23 ч миналата вечер. Той написа:

“Преди малко се върнах от Израел след срещите ми с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес и прочетох за огромния скандал с лидера на една от управляващите партии - Волен Сидеров. Докато неговите коалиционни партньори приемат бюджета, той се пече на плажа на мафията в Куба - Варадеро. А този човек е шеф на комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Това е падението на този парламент.”