Има ли спасение при дисхидроза и дерматофития?

https://www.24chasa.bg/Article/259763 www.24chasa.bg

Д-р Петьо Брезоев, дерматолог, заместник-председател на сдружението на частнопрактикуващите дерматолози

Той отговаря на въпроса на Н. Александрова от Хасково

Първата част от вашите симптоми съответства на точно диагностицираната от колегите дисхидротична екзема, която често засяга по-младите и се проявява в топлите месеци на годината. Има различни терапевтични схеми за нейното повлияване, които вашият дерматолог може да ви препоръча.

Задължително към терапията трябва да се включи и крем за ръце тип “биологична ръкавица”, който ще откриете в аптеката, защото честа причина за това състояние е дразненето от външни химични агенти и по този начин ще ограничите тяхното попадане върху кожата.

Психоемоционалният стрес влошава състоянието, затова различните програми и автотренингът са от изключително значение за доброто повлияване на заболяването. Книгите с такава тематика са много популярни напоследък и се откриват лесно. Острата фаза на дисхидрозата се придружава често от силен сърбеж, който може да наложи приемането на противоалергични медикаменти през устата. При често обостряне, тежко протичане и недостатъчно повлияване от лечението на това заболяване може да се наложи провеждане на алергологично тестване за установяване на свръхчувствителност към различни агенти от вашето всекидневие, които след това да бъдат елиминирани от контакт с кожата.

Втората част от вашите оплаквания - сухотата на кожата и натрупването на рогови материи, представлява така наречената суха форма на дисхидротичната екзема, или хронична екзема. При това състояние от изключително значение е да полагате всекидневни грижи за кожата на ръцете.

Всички локални дразнители трябва да бъдат сведени до минимум - да не се пере на ръка, при работа с химикали да се ползват ръкавици. След всяко миене на ръцете трябва да поставяте подходящ крем за ръце.

При натрупване на рогови материи, нацепване на кожата на ръцете и разраняване е добре да се обърнете към вашия дерматолог. От специалиста ще получите по-активно лечение под формата на противовъзпалителни медикаменти и кремове на базата на урея, които отстраняват натрупаните рогови материи, омекотяват кожата и намаляват нацепването.

Трябва да имате предвид, че екземата в различните й форми често пъти протича хронично, с периоди на обостряне на оплакванията и последващи продължителни периоди на затихване, така че справянето с това заболяване изисква упоритост и постоянство в прилагането на оздравителните мерки.

Третата част от вашите оплаквания, описана като “дерматофития”, представлява всъщност гъбично заболяване на кожата. Неговото лечение се провежда по съвсем различен начин от горепосочените мерки за справяне с екземата.

Имайте предвид, че медикаментите, прилагани за лечение на екзема, могат да задълбочат протичането на гъбичната инфекция, а медикаментите за лечение на гъбички от своя страна да предизвикат или влошат наличната екзема. Ето защо самолечението при тези случаи може да бъде рисковано. При доказана гъбична инфекция трябва да се приложат противогъбични средства, които да покрият цялата засегната площ, като намазвате и околната здрава кожа задължително. Нанасянето на медикамента трябва да продължи и няколко дни след пълното изчезване на оплакванията, за да се осигури пълното оздравяване на кожата.

Наличието на гъбичната инфекция се доказва чрез микологично изследване, което вашият дерматолог може да осъществи и да ви предложи най-точния медикамент, повлияващ съответния вид гъбички.