Власт и курорти си дадоха 20 дни да отпушат BG ските

https://www.24chasa.bg/Article/2602678 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Даниела Бобева, издателят Венелина Гочева, зам.-министър Бранимир Ботев и столичният кмет Йорданка Фандъкова СНИМКА: Йордан Симeонов

Ще се пише нов закон за планината, който трябва да отпуши развитието на българските ски курорти. Това стана ясно на дискусия за бъдещето на зимните комплекси, организирана от "24 часа". В залата за дебата беше претъпкано като на опашка за кабинков лифт в разгара на сезона. Да чуят властта и да кажат своите проблеми дойдоха представители на повечето зимни курорти у нас - Банско, Витоша, Боровец, Пампорово, Паничище. От цялата страна пристигнаха кметовете на основните градове край ски зоните, учени от Софийския университет, от университета в Лиеж, Белгия, и др. Отговорно до тях с цел решаване на проблемите в българските ски курорти седнаха вицепремиерът Даниела Бобева, зам.-икономическият министър Бранимир Ботев, депутатът Дора Янкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният архитект на София Петър Диков.

Туризмът категорично е сред най-бързо развиващите се отрасли, надвили кризата, започна дебата главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. Издателят на "24 часа" и "Труд" Венелина Гочева призова за констуктивен дебат и вземане на решения. След над 3 часа дискусия решенията наистина бяха факт.

Новият закон за планината може да бъде готов до месец май, категоричен бе зам.-министър Ботев. Той би бил полезен, за да байпасира, образно казано, досегашните неясноти и противоречия за развитие на ски курортите. В противен случай, за да се отпушат BG ските трябва да се направят промени в 16 закона и други нормативни актове, категоричен бе Ботев. Той вече е поканил експертите от Франция, които още през 1985 г. са създали закона за планината. Специален закон за планината искат и инвеститорите.

Съберете се курортите заедно, направете го веднага, още до 20 дни ви предлагам да изпратите предложение какво точно трябва да се направи, за да се развива ски туризмът у нас, призова инвеститорите вицепремиерът Бобева. Давам ви дори стая в Министерския съвет, за да работите заедно, каза тя. Готова съм и да се захвана с нов закон за планинския туризъм, но това би била дългосрочна, а не мигновена цел. Веднага обаче трябва да се решават спешните проблеми в курортите. За нов закон за планината вчера настоя и Нели Сандалска, председател на борда на "Бороспорт". В хода на дискусията стана ясно, че проблеми има в Пампорово, бави се от 6 месеца планът за развитие на Банско, на Витоша няма ски.

Инвеститорите бяха ясни - проблемите им не са от сега. Те са неглижирани от поне три правителства, бавят се административните процедури.

Да се премахне мълчаливият отказ, чрез който администрацията си позволява да не работи, призова адвокат Иван Болярски, мотивирайки се с факта, че десетки преписки от Банско отлежават в нечие чиновническо бюро без отговор. Нека въведем мълчаливо съгласие, за да върви индустрията, каза Болярски. Изявлението му бе прието с разбиране от вицепремиера Бобева. Тя отложи следобедните си срещи, за да уважи инвеститори и кметове.

Банско вече е марка, ние не искаме реклама, не ни притесняват и визите, защото въпреки тях идват туристи. Това заяви Петър Петров, член на съвета на директорите на "Юлен" АД.

Проблемът е, че инфраструктурата не може да поеме всички скиори, които искат да се спускат в най-големия ни зимен курорт. Петров настоя отново за втора кабинкова линия, за да спрат срамните опашки в разгара на сезона.

"Готова съм веднага да внеса питания до министри, които бавят планове за управление на курортите", заяви депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Тя щяла да предложи и промени в законите, поискани от инвеститорите.

За държавата туризмът е приоритет, заключи зам.-министър Ботев. В бюджета за 2014 г. парите за реклама са 18 млн., това е увеличение 6 пъти в сравнение с миналата. Има още 114 млн., които могат да се вземат по оперативните програми за региони в растеж и иновации и конкурентноспособност. Тези средства могат да се усвоят от общините. Той настоя да се ускорят проектите в ски зоните. В Австрия от проекта до реализацията на един лифт стигат 24 месеца, у нас може да продължи с години. Има проекти за ски курорти у нас за 1 млрд. евро. Според Ботев страната ни може да привлича над 2 млн. скиори на сезон при 420 000 в момента. Един ски турист харчи 4,5 пъти повече от морския, добави той.

Няма случай да е започнат нов проект за ски съоръжение и да няма протести от определени кръгове на обществото, каза вицепремиерът Бобева.

"И аз съм зелена", карам ски, ходя в планината и уважавам природата. Няма инвеститор, който да иска да руши природата, направи ли го, няма да печели", каза тя. И предложи реална картина от пистите да се излъчва в сутрешния блок на БНТ, за което говорила с телевизията.

Всички на дебата приветстваха идеята на "24 часа" да ги събере преди старта на сезона. Те поискаха нов дебат при нас след 6 месеца.

Банско готово да съди министерство 

Банско ще заведе дело във ВАС срещу екоминистерството заради бездействие, обяви кметът на града Георги Икономов.

От февруари има решение на ВАС, което задължава да се внесе в МС за разглеждане проект за промяна на плана за управление на парк "Пирин", който би улеснил изграждането на втората кабинкова линия, разказа изпълнителният директор на "Юлен" АД Боян Марянов. "Сега е декември, предложение не е внесено в правителството. Трима министри се смениха оттогава", обясни той.

"Няма нито правен, нито екопроблем пред втората кабинка", подчерта той. Като проблем пред ски бизнеса Марянов изтъкна, че държавата няма компенсационен механизъм, който да регламентира при отсичането на едно дърво колко трябва да бъдат засадени. Възможността всеки да съди пред ВАС срещу 50 лв. такса също спъвала инвестициите. "Юлен" е спечелило 60 дела срещу клеветници, а имаше и спряна наказателна процедура от страна на ЕК, заведена след донос за уж нарушения в ски зоната. Минали са 10 проверки на ДНСВ и прокуратурата, които са показали, че няма нарушения.

7 г. борба, за да има ски на Витоша 

"7 г. водим упорита борба за това отпушване, заяви Костадин Костадинов, изпълнителен директор на "Витоша ски". 1000 коли на ден в пиков час пъплят към Алеко и замърсяват планината.

Два са основните проблеми на ски зоната- да се лицензират пистите и да се обработят, за да имат вид на писти. На Витоша, оказа се, няма нито една обществена тоалетна.

Хората тичали по заведенията, дори голяма част от посетителите им били заради тоалетните. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък настоя държавата да придвижи изработката на нов план за управление на природен парк "Витоша". Тя посочи, че там най-новото съоръжения е на 30 г., другите са на по 50 г. "На Витоша има място за ски, но не трябва да се прави компромис със сигурността на хората, както и с природата", категорична бе Фандъкова. Сега в планината има 6 ски училища, в които се обучават 8000 деца. Общината ще даде възможност от догодина да се продават карти за единствената автобусна линия 66, която ходи до планината. Според главния архитект на София Петър Диков 3 са най-важните неща, които ще отпушат развитието на ски туризма - изработване на планове на курортите, улесняване на процедурите и поправка в няколко закона, за да се реши проблемът с управлението. Той даде пример с Витоша, която е на територията на 4 общини, 3 области и за нея отговарят 3 министерства, и с Пампорово, който попада в общините Смолян и Чепеларе. На въпрос дали София е готова да поеме управлението на планината, после Диков уточни, че общината може да поеме такъв ангажимент, ако се разрешат проблемите със собствеността и инфраструктурата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.