Силви Вартан: Всичко в мен е българско!

https://www.24chasa.bg/Article/260807 www.24chasa.bg
Силви Вартан приема с голямо вълнение диска с филма "Под игото" от "Златната колекция на "24 часа", подарен й от Георги Тошев СНИМКА: РУМЕН ВАСИЛЕВ

Силви Вартан се ражда в с. Искрец през 1944 г., напуска България в началото на 50-те години на миналия век и се превръща в звезда в началото на 60-те във Франция.

На 65 години, Силви Вартан има съдбата на емигрант, на човек, който сменя култури, езици, географски ширини. Домът й през последните 25 години е в Лос Анджелис, където живее със съпруга си, известния продуцент и мениджър Тони Скоти и дъщеря им Дарина, която двамата осиновяват в края на 90-те години в България.

Силви Вартан заедно с Шер са двете най-известни изпълнителки в света, чиято кариера продължава вече 50 години. С бившия си съпруг Джони Холидей Силви поставя рекорд през 70-те години. Двамата изнасят концерт пред 200 000 души. Силви Вартан издава албуми, които се продават в милиони тиражи по целия свят. 20 от нейните сингъли попадат в челните позиции на европейската класация, а песните й се превръщат в хитове в Япония, Латинска Америка, Азия.

Тони Скоти
Тони Скоти

И още нещо важно, за което Силви Вартан не обича да говори - работата й във фондация "Силви Вратан", чрез която певицата успява да помогне на хиляди български деца със своите лични дарения.

6. През 1964 г. излиза на сцената заедно с
6. През 1964 г. излиза на сцената заедно с "Бийтълс". СНИМКИ: АРХИВ НА ПРЕДАВАНЕТО ПО БИ ТИ ВИ “НЕПОЗНАТИТЕТЕ”

Поради огромния успех на последното й шоу през септември в зала "Олимпия" Вартан ще има поредица от концерти и в началото на 2010 година.

5. Името й, изписано с огромни букви на фасадата на зала
5. Името й, изписано с огромни букви на фасадата на зала "Олимпия", която неведнъж е препълвала.

Българската публика ще гледа спектакъла й на 28 октомври, сряда, от 20 часа в зала 1 на НДК. А зрителите на Би Ти Ви ще видят на 25 октомври от 12 часа документалния филм "Силви Вартан - отражения" на журналиста Георги Тошев, оператора Румен Василев и режисьора Ема Константинова.

2. Певицата в компанията на Холидей и Мик Джагър
2. Певицата в компанията на Холидей и Мик Джагър

 

1. Силви от времето на лудата любовна връзка с Джони Холидей
1. Силви от времето на лудата любовна връзка с Джони Холидей

- Силви, след броени дни вие ще пеете за втори път пред българска публика, как се чувствате?

3. Изискана и елегантна, популярната актриса и певица често е канена за лице на известни марки и рекламни фотосесии
3. Изискана и елегантна, популярната актриса и певица често е канена за лице на известни марки и рекламни фотосесии

- Вълнувам се. Това е особено чувство. България ми е скъпа...

4. Един от най-щастливите й моменти - вече е майка на Дарина, която успя да осинови от България.
4. Един от най-щастливите й моменти - вече е майка на Дарина, която успя да осинови от България.

- Нещо много специално...

- Да, твърде специално за мен преживяване. Чувството винаги е едно и също: вълнение, нетърпение, нервност, очакване...

- След всички тези години на сцената все още ли чувствате, че сърцето ви ще изхвръкне?

- Днес дори пулсът ми се ускорява повече, отколкото в началото. Започнах млада, бях на 16 години и предполагам, че тогава просто не съм обръщала чак такова внимание. Приемах всичко като забавление, беше страхотно и не се страхувах, нямах такава сценична треска като сега.

- Какво ви накара да изберете музиката?

- Израснала съм в музикално семейство: баща ми беше композитор, дядо ми беше композитор. Вкъщи винаги е имало пиано, а баща ми композираше мелодии, ваеше скулптури, рисуваше. Той беше самоук човек на изкуството, беше много методичен. Това беше средата, в която живеех, и това беше част от живота ми. Разбира се, брат ми също беше музикант. Винаги съм искала да бъда човек на изкуството, още от малка, когато играх в известния български филм “Под игото”.

- Имам специален подарък за вас от в. "24 часа". Това е филмът "Под игото".

- Благодаря на "24 часа", страхотен подарък! Невероятно е как малките неща могат да променят живота ти. Аз се появявам само за две секунди, но за мен беше все едно снимах... “Отнесени от вихъра”, беше хипнотизиращо, завладяващо и от този миг винаги съм искала да бъда човек на изкуството.

- Кое е най-значимото нещо за вас от годините, прекарани в България?

- Емоциите ми са изцяло български. Всичко в мен е българско. Детството ми, чувствата ми, всичко, което харесвам днес, съм се научила да харесвам в България, аз съм такава, каквато съм, благодарение на преживяното и наученото в България.

- А след България следващата ви любов е…?

- Е, това е Франция. Франция е моята страна, френският е моят език. Франция ми даде всичко: свобода и успех, както и възможността да осъществя мечтата си да бъда артист.

- Какво си спомняте от деня, в който напуснахте България?

- Спомням си влака, но най-вече вълнението на родителите ми, когато получиха разрешение от властите да заминат, а после и внезапното осъзнаване, че става дума за нещо драматично. Освен радостта и драмата, и раздялата бяха факт, а нямаше връщане назад. Така че беше доста силно преживяване. Мисля, че тогава пораснах за 10 минути, станах зрял човек.

- Какво изпитвахте към България през всичките тези години, в които живеетев чужбина?

- България винаги е заемала специално място в сърцето ми, винаги. И сега, когато отново се връщам, за да пея, знам че ще има много да плача също като първия път. Тогава бях подложена на истинско изпитание: беше прекрасно изживяване, но и много емоционално, бях много притеснена Както казах, през всичките тези години България е била в сърцето ми. Когато се върнах първия път, беше като че ме срязаха с нож.

- С какво свързвате сцената?

- Сцената е като друга планета. Тя е възможност да избягаш от света, ежедневието, тревогите, тъгата и да можеш да общуваш и да излееш емоциите си. А и аз получавам много, мога да доловя реакцията на публиката. Това е истински прекрасно преживяване.

- Разкажете за най-вълнуващото ви преживяване в “Олимпия”?

- Имало е толкова много страхотни моменти. Първото ми изпълнение пред публика беше на сцената на "Олимпия". Спомням си много добре господин Кокатрикс, който беше собственик и артистичен директор. Той винаги е вярвал в мен, винаги ме е окуражавал и беше чудесно, когато той стоеше зад кулисите. Сигурна съм, че след няколко дни, когато аз ще застана зад червената завеса, непременно ще се сетя за него.

- Вие сте от малцината щастливци, делили сцена с "Бийтълс".

- Точно така. През 1964 г. беше първата поява на "Бийтълс" и аз пях с тях и Трини Лопес. Беше вълнуващ момент, но, разбира се, никой не подозираше, че “Бийтълс” ще се превърнат в това, в което се превърнаха и че аз ще имам толкова продължителна кариера, не знаехме нищо. Просто пеехме и изпитвахме удоволствие от това. Днес, след толкова години всички казват, че е бил култов концерт, и той наистина е такъв, но ние си нямахме представа за това.

- Разкажете за вашата лична история с Джони Холидей?

- Това е любовна история, определено. Ние бяхме две хлапета, които се влюбиха и живеехме в един и същ чудесен и луд свят и споделяхме фантастични моменти, пътувахме, изпитвахме едни и същи чувства. Но пътищата ни се разделиха, всеки от нас пое по различен път.

- Как сегашният ви съпруг Тони Скоти ви промени?

- О, той ме промени напълно! Промени ме във всяко едно отношение. Имах късмета да го срещна, а и ако не беше Скоти, това едва ли щеше да се случи, защото, когато си известен и си пред погледа на всички, много рядко можеш да срещнеш значим за теб човек, който може да те приласкае, защити, да те обича така, както той го прави във всички аспекти на живота ми, включително и професионалния. А това е чудесно, защото ние имаме много общи неща, той е много голям професионалист и наистина познава бизнеса от игла до конец, защото е бил певец, актьор, продуцент и продължава да е на върха. Той е изключително взискателен, а е много хубаво да си с някого, който да е като огледало за теб.

- Какво е за вас семейството?

- То е всичко!

- Опишете с две думи сина ви Давид и дъщеря ви Дарина?

- Те са любовта, част от любовта в живота ми, защото има и други: Илона, Ема и Камерън, моите внуци. Обичам ги много. Животът ми се върти около тях.

- Има ли разлика между Силви Вартан майката и Силви Вартан бабата?

- Няма никаква разлика. Винаги съм била и певица, и майка. Мисля, че всичко се преплита: аз съм същата личност, реагирам чрез емоциите си такава каквато съм, въз основа на това, което са ме учили и което съм научила в живота. Считам, че съм се обогатила с годините, защото започнах много млада кариерата си, а когато съзряваш, натрупваш и повече опит, но е прекрасно да не губиш детските си емоции. Това, че съм артист и певица, поддържа жива връзката ми с детството, а това е много важно.

- Кой е бил най-трудният момент в живота ви?

- Определено това е загубата на хората, които обичаш.

- Питам, защото сте човек, който познава и любовта, и тъгата…

- Нима това не важи за всички нас!

- Какво е да живееш в такъв контраст?

- Мисля, че е типично за славяните - да изживяват всичко до крайност. Когато си щастлив, да си истински щастлив, просто не съществуват междинни чувства, ти си същество от страст.

- Коя е любимата ви българска дума?

- Любов!

 

Тони Скоти: Тя ме научи да обичам

Тони Скоти е известен певец, актьор и музикален продуцент. Той е човекът, който лансира в Америка АББА, “Би Джийс”, Оливия Нютън Джон и други световни звезди. Той среща Силви Вартан за първи път през 1981 година на песенен конкурс в Япония. По-късно продуцира шоуто й в Лас Вегас, билбордът за което гласи: "Силви Вартан е най-добрият подарък от Франция след Статуята на свободата". На 2 юни 1984 г. Силви и Тони се венчават в Лос Анджелис. Певицата издава албума Made in USA, който попада в класацията на “Билборд”. Скоти и до днес е най-важният съветник на съпругата си в нейната кариера.

- Г-н Скоти, с какво ви впечатли Силви при първата ви среща?

- Тя има невероятно силно излъчване. Каква жена само! Спомням си, че бяхме в Япония на един международен конкурс за млади певци. Тя беше звездата от Европа в журито, а аз американският импресарио. Двамата трябваше да оценяваме изпълнителите. На първия коктейл аз я забелязах. Тя стоеше някак си самотна сред толкова много хора. Стори ми се крехка, изумително красива, недостъпна. Аз стърчах над останалите гости и някак си естествено погледите ни се срещнаха. Малко по-късно ни запознаха. Тя беше мила, но дистанцирана. Запомних лицето, очите й. Мисля, че се влюбих на мига в нея, но бях женен и не съм и помислял, че може да излезе нещо от евентуална връзка, но я запомних. Така както се помни нещо много красиво. След време отново се срещнахме, аз организирах концертите й в Америка.

- И това влюбване от пръв поглед се превърна в една голяма любов…

- Която продължава вече 25 години. Ние се венчахме през 1984 година.

- Каква е Силви в живота?

- Емоционална, истинска, уязвима. Знаете ли, понеже тя е славянка, преживява всичко много дълбоко. Обичам я, защото е чувствителна. Приличаме си. Аз съм потомък на италианска фамилия. Ние също сме много емоционални и сме запазили този характер, тази емоционалност. Знам какво е да напуснеш родното място, да започнеш живота си отначало в чужда страна, да се доказваш, да се бориш за правото да бъдеш оценен… Със Силви се живее лесно, уютно. Тя е човек, който умее да се грижи за семейството. Всъщност семейството е много важно за нея. Тя се съгласи да живее с мен в Америка. Тук дойде и майка й, която много ни липсва днес… Домът ни е в Америка, щастливи и спокойни сме с нашата дъщеря Дарина. В същото време Силви поддържа жива връзката с Франция, а България… Сърцето й принадлежи на България. Казвам ви го не защото сте българин, а защото през последните години тя все по-често сънува България.

- Как се жвиее със звездата Силви Вартан?

- Уютно и лесно, защото тя е много зает човек. Не е обсебваща.

- Вие сте най-близкият й човек днес, какво ви разказва за България?

- Детството бележи всеки човек. Детството на Силви в България е спомен изпълнен с вълнение. Детството са баба й и дядо й, приятелите, първата й роля в киното… Когато със Силви кацнахме за първи път в България през 1990 година, аз разбрах как болезнено тя е преживявала през годините тази раздяла… България е част от живота на Силви, така както Франция и Америка. Силви знае стари български песни, помни български думи. Аз също знам някои…

- Кои?

- Обичам те! Боже, боже…Така казваше майката на Силви, когато се ядосваше… Изключителна жена!

- Какво знае за България вашата дъщеря Дарина?

- Дарина знае, че България е част от нея така, както е част от майка й. Бих казал, ако не ви прозвучи нахално, но България е и част от мен. Двете най-скъпи същества - жена ми и дъщеря ми, принадлежат на вашата страна и това е невероятно чувство.

- Вие сте човек, който сте наложили в Америка АББА, Оливия Нютън Джон и други световни звезди, помагате ли на Силви като артист?

- Научих я да се грижи по-добре за себе си. В Европа на артистите гледат по един начин, в Америка - по друг. За мен е важно Силви да не бъде ощетена. Тя има публика, която обхваща няколко генерации. И това е вълнуващо да се види на концертите й. Някак си с годините на Силви й е трудно да каже: Стоп! Слизам от сцената. Защото публиката я иска на сцената. Това, което тя преживява всеки път преди и по време на шоуто, е изключително. Аз мога само да я съветвам за посоката, която да избере за даден албум или шоу, но тя е жена със страхотна интуиция. В живота й е имало много трудности - и лични, и професионални, но тя е оцеляла, защото е силна.

- Какво научихте вие от нея?

- Научих се да понасям болката с достойнство, да не се страхувам от емоциите си. Силви ме научи да обичам истински, дълбоко!

 

КИНОМАНИЯ`09

В рамките на Киномания'09 ще бъде представена музикалната комедия „Търсете идола" с участието на Силви Вартан, Шарл Азнавур и Джони Холидей. „Търсете идола" включва едни от най-популярните песни на Силви Вартан, сред които и „Тази вечер аз съм хубава", позната от българските кавър версии на Богдана Карадочева и Дони и Нети.

„Търсете идола" е комедия за мъж, принуден от приятелката си да открадне скъпо бижу. За да се спаси от преследвачите си, той скрива бижуто в китара, след което се разколебава и решава да върне откраднатото. Проблемът е, че китарата със скритото бижу се оказва собственост на няколко музиканти...

Прожекциите са на 25 октомври (неделя), 19.30 ч ,в кино „Одеон" и на 27 октомври (вторник), 19.00 ч ,в кино „Люмиер", НДК

ГЕОРГИ ТОШЕВ, СПЕЦИАЛНО ЗА "24 ЧАСА"

  • За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    За приноса на президента Желев и новия площад на негово име

    Когато преди време един от основателите на СДС Петко Симеонов предложи в петиция софийското летище да носи името на д-р Желю Желев, един началник на висока канцелария буквално се изгаври с приноса на първия демократично избран президент на България. Днес обаче е факт - площад до новата сграда на парламента ще носи името на д-р Желев
  • Депутатът от ГЕРБ Георги Марков

    Георги Марков: Виктор Орбан напуска ЕНП

    Трите милиона избиратели на Виктор Орбан са във възторг. Партията „ФИДЕС” напуска неолибералното и олевяло ЕНП (Европейската народна партия). Това ЕНП не е онова ЕНП. ЕНП-то на великия обединител на Германия Хелмут Кол, на Жак Ширак, на Хосе Мария Аснар, на Едмунд Щойбер. Това не е ЕНП-то, което, водено от Мартенс и Орбан - като негов