Приятелят - поръчител, длъжник

https://www.24chasa.bg/Article/260902 Приятелят - поръчител, длъжник Приятелят - поръчител, длъжник www.24chasa.bg

Известен столичен архитект става поръчител по кредит за сина на свой братовчед през 30-те години на миналия век.

С парите младият мъж строи бежански лагери по Черноморието за българи, останали извън пределите на страната. Бизнесът не потръгнал и строителят фалирал през 1937 г. Архитектът трябвало да поеме изплащането на задължението.

В деня, в който разбрал това, човекът получил инфаркт и починал. Наложило се вдовицата с децата да напусне семейната къща на бул. "Цариградско шосе" и се изнесла под наем. Отдала дома си за посолство, а с парите погасявала кредита. Така години възрастната жена носила бремето да връща чуждите пари.

"Оттогава в семейството ни има негласно правило никой да не става поръчител по кредит", разказва години след трагичната случка внукът на архитекта.

Доста българи са станали през годините гаранти по кредити на роднини, приятели, съседи, колеги и дори далечни познати. Ето защо голяма част от тях сега са в прединфарктно състояние - почват да плащат чужди дългове.

Едни заминават в чужбина и изоставят задължението си към банката. Други нарочно отказват да плащат, защото нямат официални доходи и имущество на тяхно име, което да им бъде отнето. Често гарантите не са наясно какво бреме поемат, а сега проклинат дните, в които са се съгласили да сложат подпис под договора.

"С двама познати станахме поръчители на приятел. След известно време той изчезна и се налага ние да плащаме кредита. Решихме да не оставим нещата така и наехме частен детектив да го издирва. Но той така и не успя да го намери", споделя жена. След този случай тя посъветвала близка приятелка: "И майка ти да ти поиска да й станеш поръчител, не се съгласявай!"

Разгневен мъж пратил писмо до банката, на която трябва да връща заема на свой близък. "Защо точно от мен събирате парите, като има още двама поръчители? Ето адресите и телефоните им, намерете ги и искайте и от тях.""Как да издържам тричленно семейство с 300 лв. заплата?", пита в интернет сайта "Моите пари" гарант по чужд кредит. За него внасял 205 лв., а за собствения си 360 лв.

"Поръчители сме трима - всички работят, единият е директор в държавна институция, на него не са удържали пари, само на мен, как се доказва кой е най-платежоспособен", чуди се човекът.

Негов близък по съдба пък се жалва, че съдия-изпълнителят освен запор на заплатата му наложил забрана да напуска страната, докато не се издължи. Той гарантирал заем от 17 000 лв. на приятел, който 2 г. не си е внасял вноските. С лихвите и с всички разходи сумата набъбнала до 25 000 лв. "Вече почти съм се примирил, че ще трябва да плащам", казва човекът.

Притеснена жена се гневи, че длъжника не го закачат, въпреки че е жив и здрав. Официално обаче не се води на работа, не се осигурява и няма нищо на негово име. Съдия-изпълнителят пък не го откривал, за да му връчи писмото за доброволно изплащане. "Захванаха се с този, който им е най-удобен - гаранта", смята жената.

Загрижен родител пък се оплаква, че на сина му не му остават пари да живее, защото изплаща кредит с месечна вноска от 230 лв., има овърдрафт с вноска 80 лв., а като поръчител на свой приятел, който е в чужбина, но не плаща и има изпълнителен лист, му удържат 320 лева. Общо това прави 630 лева. А заплатата му била 620.

Поръчителството съществува още от древното римско право, обясни адвокат Янчо Трончев. У нас е регламентирано в глава VII от Закона за задълженията и договорите. Правната уредба по въпроса не е променяна още от 1950 година.

Кредити с поръчители са съществували винаги, откакто има банкова система у нас.

Първите кредити, които започва да отпуска Държавната спестовна каса през 1967 г., са били до 200 лв. с двама поръчители, разказа Виолина Маринова, шеф на наследника на касата - Банка ДСК. През годините размерът им се увеличил последователно на 500 и 1000 лв.

След 1989 г. максималният размер станал 6000 лв. Появило се изискване при недостатъчни доходи или ненадеждност на двамата поръчители да се осигури трети.

Въпреки това голяма част от проблемните заеми са потребителските с поръчител, казват специалистите. Причината според тях е фактът, че често поръчителите не отговарят на изискванията на банката, а ако се стигне до принудително изпълнение, част от длъжниците не могат да бъдат открити или пък нямат доходи и имущество, което да се ползва.

В момента няма точни данни каква част от потребителските кредити са гарантирани с поръчителство. БНБ не води такава статистика. За банките пък това е информация, която не желаят да дават.

Неофициално някои от тях признават, че този вид заеми са половината от всички потребителски, а други, че са по-малко. Повечето казват, че делът им напоследък намалява. Данните на "КредитЦентър" обаче показват, че от изтеглените чрез тях потребителски кредити 80% са с поръчител.

Според Камарата на частните съдебни изпълнители напоследък има бум на изпълнителните дела по потребителски кредити. В 70% от случаите нередовните платци били съкратени от строителството работници, а поръчителите - държавни служители.

Поръчителството отдавна се използва за гарантиране на заемите в банковата практика у нас, но става по-често срещано откакто банките започнаха активно да кредитират гражданите, коментира Владислав Лазаров, продуктов мениджър "Потребителски кредити" в Пощенска банка.

За да не сложите примка на цялото семейство заради чужд кредит, внимавайте дали да ставате поръчител. Има случаи, при които единият от съпрузите се е съгласил на това, а близките му разбират едва, когато съдия-изпълнител идва да описва имуществото в дома им.

Той уточни, че поръчителството е разпространено най-вече при потребителските кредити, които не са обезпечени с имот и съответно носят по-голям риск за банката.

"Поръчителството като способ на гарантиране се прилага при желание на клиента да вземе по-голям кредит от максимума на необезпечения потребителски кредит. И в момента банките отпускат кредити без обезпечение или обезпечени с ипотека, залог на ценни книжа и парични средства," коментираха от ОББ. Оттам допълват, че поръчителството дава допълнителна гъвкавост и свобода на избор.

"Клиентите винаги са предпочитали да ползват потребителски кредити без поръчител, но това е възможно, само когато искате да изтеглите по-малка сума - най-често до 5000 лева", обясни Тихомир Тошев, шеф на "КредитЦентър". Ако имате високи и стабилни доходи, добра кредитна история, ползвате и други банкови услуги, можете да получите и по-голям потребителски кредит без поръчител.

Но в случай че осигурителният ви доход е нисък и нямате никаква кредитна история, а ви е необходима по-голяма сума, ще ви бъде поискан поръчител.

В повечето случаи клиенти се отказват да теглят по-голяма сума с поръчител, защото се притесняват да помолят някой да им стане гарант, сочат наблюденията на Тошев.

Практиката на експертите от "Кредитланд" показва, че напоследък заради кризата банките трудно отпускат потребителски кредити.

Освен това вече доста хора били поръчители на някого и не малко от тях вече са се опарили и не искат да се захващат с поръчителство. Обяснението е, че хората се страхуват за собственото си състояние и не желаят да поемат ангажименти за чужди дългове.

Според Виолина Маринова, шеф на ДСК и на банковата асоциация, дори и в кризата има интерес към кредитите с гарант. "Ние обаче го охлаждаме, защото няма яснота как ще се развива икономиката, не знам кои предприятия ще бъдат закрити, колко хора ще останат без работа - има прогнози за увеличение на безработицата с още 150 000 души", обясни Маринова.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

В рухналата сграда в Техеран поне 20 убити и 88 ранени (Галерия)

Най-малко 20 пожарникари са загинали при рухването на 17-етажния търговски център в Техеран, главно защото са влезли в сградата да изведат от нея хора, които са се върнали да си вземат лични вещи,

Хаос в центъра на Лондон, затвориха мостове заради бомба от войната в Темза

Бомба от Втората световна война, намерена в Темза предизмика хаос в центъра на Лондон. Два от главните мостове бяха затворени. Става въпрос за Ватерло и Уестминстър.

Груев остана без зимни попълнения заради дълг на "Дуисбург"

Лидерът в германската III лига “Дуисбург”, на който треньор е Илия Груев, няма да привлича играчи през зимния трансферен прозорец. Основната причина е последната част от дълга, възлизащ на 3,5 млн.

Машинистът от Хитрино: Това е най-трудното, с което ще живея! (видео)

Единият от машинистите от влака-убиец в Хитрино проговори. Пред „Комбина“ по Нова телевизия Димитър Михнев сподели, че е нормално да говори, тъй като „много хора искат да ме чуят“.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Асен Гаргов гордо се бори за живота си

Музикантът страда от рак, приятелите му се страхуват, че болестта напредва “Болен съм от рак!”. Това признание направи известният певец и композитор Асен Гаргов преди 8 месеца.

Кучета разкъсаха баба в свищовско село

Глутница озверели кучета са разкъсали възрастна жена в свищовското село Козловец. Кървавата драма се разиграла вчера прд дима на 85-годишната Гина Боярова, пише в.

9 430 000 лева джакпоти в игрите на Тото 2 за неделя

Днес, 19 януари 2017 г. (четвъртък) се проведе тегленето на печелившите числа в 5-и тираж на пет от шестте числови игри на Български спортен тотализатор.

Рожденият ден на Корнелия Нинова - като политически консултации

В своеобразни политически консултации се превърна рожденият ден на Корнелия Нинова в парламента днес. Соцлидерката избра знаково да черпи в деня на клетвата на новия президент.

Българка си регистрира сайт за председателството още през 2008 г.

Живеещата в Германия българка Малина Метцинг е собственик на интернет домейн за българското председателство на ЕС. Още през 2008 г. тя регистрира www.eu2018.

КЗК разследва Марешки, притискал аптеки да купуват лекарства от него

Бизнесменът и двама негови служители ги заплашвали, че ще им съсипят бизнеса Комисията за защита на конкуренцията започва разследване срещу Веселин Марешки и служителите му - Пламен Христов и

Д-р Кунчев: Грипът си отива до 20-ина дни

До 2-3 седмици грипната епидемия ще приключи в цялата страна. Повечето области вече излизат от епидемични стойности, положението бързо се нормализира.

Суперхрани за отслабване? Ето някои факти и заблуди за 8 от тях

В борбата с излишните килограми човек е склонен да приема всякакви съвети. Наред с ефективните трикове и средства обаче често можем да попаднем и на откровени манипулации.

Водещи инвазивни кардиолози от 11 страни показват умения на живо в София

Шестото издание на Българския бифуркационен курс ще се проведе от 20-и до 22 януари 2017 г. в София под егидата на Българското дружество по интервенционална кардиология в "Аджибадем Сити клиник

В Киев се роди бебе от трима родители, заченато ин витро

В Украйна се роди бебе, което бе заченато ин витро с ДНК на трима различни родители. Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път,

Извадиха 15 кг тумор от гръдния кош на 39-годишен мъж във Варна

Мултидисциплинарен екип от гръдни хирурзи начело с проф. Радослав Радев и кардиохирурзи с ръководител доц. Пламен Панайотов отстраниха 15-килограмов тумор от гръдната кухина на 39-годишен мъж в УМБАЛ

Газова връзка със Сърбия - през 2020 г.

Газовата връзка със Сърбия да бъде готова през 2020 г. Това е записано в Меморандум за разбирателство, който подписаха в четвъртък министрите на енергетиката на България и Сърбия Теменужка Петкова

Шапката, която чете мисли

Представете си, че сте способен да слушате, чувствате и мислите, но не можете да виждате и да мърдате. Чувате как около вас лекарите говорят с близките ви, казвайки ми,

"Америка за България" се разграничи от "Икономедия"

На първа страница на вестник "Капитал дейли" днес се появи следното съобщение от фондация "Америка за България":  Всички мнения и твърдения, изразени в това или във друго издание на Икономедиа,

Вижте новите електрически автобуси в София (Снимки)

Автобусът ще се движи по маршрута между летището и Орлов мост. Преди да пристигне в София, той е обикалял улиците на Париж. У нас ще остане до края на май.

Гърция спря камионите от България към Солун, Драма и Серес

Заради силен снеговалеж пътищата от българския граничен пункт Кулата за гръцките градове Серес, Килкис, Солун и Драма са затворени за товарни автомобили.

Кои са десетте най-развиващи се икономики в света

Ако се притеснявате за напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания, отчетете факта, че тя е едва на 21 място сред 30-те най-напредващи икономически сили в света,