Приятелят - поръчител, длъжник

https://www.24chasa.bg/Article/260902 Приятелят - поръчител, длъжник Приятелят - поръчител, длъжник www.24chasa.bg

Известен столичен архитект става поръчител по кредит за сина на свой братовчед през 30-те години на миналия век.

С парите младият мъж строи бежански лагери по Черноморието за българи, останали извън пределите на страната. Бизнесът не потръгнал и строителят фалирал през 1937 г. Архитектът трябвало да поеме изплащането на задължението.

В деня, в който разбрал това, човекът получил инфаркт и починал. Наложило се вдовицата с децата да напусне семейната къща на бул. "Цариградско шосе" и се изнесла под наем. Отдала дома си за посолство, а с парите погасявала кредита. Така години възрастната жена носила бремето да връща чуждите пари.

"Оттогава в семейството ни има негласно правило никой да не става поръчител по кредит", разказва години след трагичната случка внукът на архитекта.

Доста българи са станали през годините гаранти по кредити на роднини, приятели, съседи, колеги и дори далечни познати. Ето защо голяма част от тях сега са в прединфарктно състояние - почват да плащат чужди дългове.

Едни заминават в чужбина и изоставят задължението си към банката. Други нарочно отказват да плащат, защото нямат официални доходи и имущество на тяхно име, което да им бъде отнето. Често гарантите не са наясно какво бреме поемат, а сега проклинат дните, в които са се съгласили да сложат подпис под договора.

"С двама познати станахме поръчители на приятел. След известно време той изчезна и се налага ние да плащаме кредита. Решихме да не оставим нещата така и наехме частен детектив да го издирва. Но той така и не успя да го намери", споделя жена. След този случай тя посъветвала близка приятелка: "И майка ти да ти поиска да й станеш поръчител, не се съгласявай!"

Разгневен мъж пратил писмо до банката, на която трябва да връща заема на свой близък. "Защо точно от мен събирате парите, като има още двама поръчители? Ето адресите и телефоните им, намерете ги и искайте и от тях.""Как да издържам тричленно семейство с 300 лв. заплата?", пита в интернет сайта "Моите пари" гарант по чужд кредит. За него внасял 205 лв., а за собствения си 360 лв.

"Поръчители сме трима - всички работят, единият е директор в държавна институция, на него не са удържали пари, само на мен, как се доказва кой е най-платежоспособен", чуди се човекът.

Негов близък по съдба пък се жалва, че съдия-изпълнителят освен запор на заплатата му наложил забрана да напуска страната, докато не се издължи. Той гарантирал заем от 17 000 лв. на приятел, който 2 г. не си е внасял вноските. С лихвите и с всички разходи сумата набъбнала до 25 000 лв. "Вече почти съм се примирил, че ще трябва да плащам", казва човекът.

Притеснена жена се гневи, че длъжника не го закачат, въпреки че е жив и здрав. Официално обаче не се води на работа, не се осигурява и няма нищо на негово име. Съдия-изпълнителят пък не го откривал, за да му връчи писмото за доброволно изплащане. "Захванаха се с този, който им е най-удобен - гаранта", смята жената.

Загрижен родител пък се оплаква, че на сина му не му остават пари да живее, защото изплаща кредит с месечна вноска от 230 лв., има овърдрафт с вноска 80 лв., а като поръчител на свой приятел, който е в чужбина, но не плаща и има изпълнителен лист, му удържат 320 лева. Общо това прави 630 лева. А заплатата му била 620.

Поръчителството съществува още от древното римско право, обясни адвокат Янчо Трончев. У нас е регламентирано в глава VII от Закона за задълженията и договорите. Правната уредба по въпроса не е променяна още от 1950 година.

Кредити с поръчители са съществували винаги, откакто има банкова система у нас.

Първите кредити, които започва да отпуска Държавната спестовна каса през 1967 г., са били до 200 лв. с двама поръчители, разказа Виолина Маринова, шеф на наследника на касата - Банка ДСК. През годините размерът им се увеличил последователно на 500 и 1000 лв.

След 1989 г. максималният размер станал 6000 лв. Появило се изискване при недостатъчни доходи или ненадеждност на двамата поръчители да се осигури трети.

Въпреки това голяма част от проблемните заеми са потребителските с поръчител, казват специалистите. Причината според тях е фактът, че често поръчителите не отговарят на изискванията на банката, а ако се стигне до принудително изпълнение, част от длъжниците не могат да бъдат открити или пък нямат доходи и имущество, което да се ползва.

В момента няма точни данни каква част от потребителските кредити са гарантирани с поръчителство. БНБ не води такава статистика. За банките пък това е информация, която не желаят да дават.

Неофициално някои от тях признават, че този вид заеми са половината от всички потребителски, а други, че са по-малко. Повечето казват, че делът им напоследък намалява. Данните на "КредитЦентър" обаче показват, че от изтеглените чрез тях потребителски кредити 80% са с поръчител.

Според Камарата на частните съдебни изпълнители напоследък има бум на изпълнителните дела по потребителски кредити. В 70% от случаите нередовните платци били съкратени от строителството работници, а поръчителите - държавни служители.

Поръчителството отдавна се използва за гарантиране на заемите в банковата практика у нас, но става по-често срещано откакто банките започнаха активно да кредитират гражданите, коментира Владислав Лазаров, продуктов мениджър "Потребителски кредити" в Пощенска банка.

За да не сложите примка на цялото семейство заради чужд кредит, внимавайте дали да ставате поръчител. Има случаи, при които единият от съпрузите се е съгласил на това, а близките му разбират едва, когато съдия-изпълнител идва да описва имуществото в дома им.

Той уточни, че поръчителството е разпространено най-вече при потребителските кредити, които не са обезпечени с имот и съответно носят по-голям риск за банката.

"Поръчителството като способ на гарантиране се прилага при желание на клиента да вземе по-голям кредит от максимума на необезпечения потребителски кредит. И в момента банките отпускат кредити без обезпечение или обезпечени с ипотека, залог на ценни книжа и парични средства," коментираха от ОББ. Оттам допълват, че поръчителството дава допълнителна гъвкавост и свобода на избор.

"Клиентите винаги са предпочитали да ползват потребителски кредити без поръчител, но това е възможно, само когато искате да изтеглите по-малка сума - най-често до 5000 лева", обясни Тихомир Тошев, шеф на "КредитЦентър". Ако имате високи и стабилни доходи, добра кредитна история, ползвате и други банкови услуги, можете да получите и по-голям потребителски кредит без поръчител.

Но в случай че осигурителният ви доход е нисък и нямате никаква кредитна история, а ви е необходима по-голяма сума, ще ви бъде поискан поръчител.

В повечето случаи клиенти се отказват да теглят по-голяма сума с поръчител, защото се притесняват да помолят някой да им стане гарант, сочат наблюденията на Тошев.

Практиката на експертите от "Кредитланд" показва, че напоследък заради кризата банките трудно отпускат потребителски кредити.

Освен това вече доста хора били поръчители на някого и не малко от тях вече са се опарили и не искат да се захващат с поръчителство. Обяснението е, че хората се страхуват за собственото си състояние и не желаят да поемат ангажименти за чужди дългове.

Според Виолина Маринова, шеф на ДСК и на банковата асоциация, дори и в кризата има интерес към кредитите с гарант. "Ние обаче го охлаждаме, защото няма яснота как ще се развива икономиката, не знам кои предприятия ще бъдат закрити, колко хора ще останат без работа - има прогнози за увеличение на безработицата с още 150 000 души", обясни Маринова.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Двама специалисти преценили, че малкият Байрам може да бъде трансплантиран у нас

Състоянието на малия Байрам, чиято трансплантация на бъбрек бе спряна от Министерството на здравеопазването е критично. Момчето е трябвало да замине за трансплантация в Германия,

Георги Милков отново на път - там, където се събират Бели и Сини Нил (Видео)

Изгрев над Мугрен ал Нилейн - мястото, където Сини и Бели Нил се събират, за да продължат като една велика река. Това написа във фейсбук профила си журналистът от "24 часа" Георги Милков,

Спорт по тв днес: Шампионска лига от Манчестър и Леверкузен, тенис

                                                                                                                                                      

В Садово създадоха нов сорт сусам, дава рекордни добиви

Нов сорт сусам "Невена", пригоден за механизирано прибиране, ще бъде показан за първи път на "Агра 2017" в Пловдив. Форумът се открива на 22 февруари.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Уволниха британка от телевизионна компания, била прекалено красива (Снимки)

Британка е уволнена от работа в телевизионна компания в Лондон, защото била твърде красива, съобщи Independent. Ема Хълс казва, че мениджърът й казал да напусне само пет минути след началото на

Цистерна се преобърна на "Тракия", магистралата е затворена

Временно е затворена АМ "Тракия“ в двете посоки в района Стара Загора – Нова Загора заради преобърнала се цистерна. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Само 5 деца отишли понеделник в детската градина, където има съмнения за краста

Вчера само 5 деца бяха на детска градина в старозагорското с. Братя Даскалови, където бяха диагностицирани 3 случая на краста. Според родителите, ръководството е можело да спре опасната зараза преди

Антитерористична акция в Лондон, петима са арестувани

Петима арестувани в Лондон в рамките на продължително антитерористично разследване. Арестуваните са на възраст между 15 и 19 години. Според съобщение на полицията за борба с тероризма,

Бизнесменът Георги Самуилов: Излизам от "Ботев"-Пловдив

12 млн. лева дългове от времето на Цветан Василев тежат на клуба Собственикът и основен спонсор на ПФК "Ботев"-Пловдив, Георги Самуилов се оттегля от клуба, обяви самият той.

Само 5 деца отишли понеделник в детската градина, където има съмнения за краста

Вчера само 5 деца бяха на детска градина в старозагорското с. Братя Даскалови, където бяха диагностицирани 3 случая на краста. Според родителите, ръководството е можело да спре опасната зараза преди

Краста се хваща и в хотел или градския транспорт

Ако има болен, дрехи и чаршафи се перат на висока температура с дезинфектант Крастата - скабиес, не е забравено заболяване, както сме склонни да мислим в хигиенния комфорт на ХХI век.

Какво е острият гастродуоденит

"От известно време съпругът ми се оплаква от болки в стомаха, има позиви за повръщане и често се уригва. Наша близка сподели, че може да става дума за остро заболяване на стомаха и

Засякоха радиоактивен изотоп на йод над Европа

Причината може да е ядрен инцидент Повишени нива на радиоактивния изотоп на йод-131 са засечени през януари над големи райони в Западна Европа, съобщи Лента. ру.

Ставите ви са износени и възпалени? Д-р Стоянов разказва за последните новости в помощ на ставните заболявания

Ако костите ви са податливи към травми и ви болят или не можете да се двиите свободно. Ако имате заболяване на опорно – двигателния апарат. Ако сте пробвали какво ли не но желаното облекчение не идва.

Капки свалят високо кръвно за 3-5 минути

„Спешни” капки по тибетска рецепта смъкват кръвното, пазят сърцето, унищожават сезонните вируси! Български учени нутриционисти създадоха по Тибетските рецепти ново поколение билкови капки,