Братовчед на Станишев вози папата с 5 км/ч, за да не прекъсне държавна церемония

https://www.24chasa.bg/Article/2609619 www.24chasa.bg

Всички спецслужби са изправени на нокти през 2002 г. От месец се разработва най-драконовският план за сигурност, който някога е бил прилаган у нас.

Целта е да се гарантират животът и здравето на папа Йоан - Павел II по време на тридневния му престой в България от 23 до 26 май 2002 г.
Задачата е с повишена трудност не само защото 21 години по-рано в опита за покушението му е набеден като участник и българинът Сергей Антонов, но и защото визитата на светия отец съвпада с Парламентарната асамблея на НАТО в София, на която ще присъстват над 700 важни чужденци.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Разузнаването и контраразузнаването събират и анализират информация за евентуални заплахи. По техни данни Гранична полиция ще спира достъпа в страната на определени лица. В охраната на двете мероприятия участие взема почти целият състав на Националната служба за охрана. На особен подбор са подложени служителите, които пряко ще го охраняват и возят с папамобила - специално произведената от Мерцедес кола за нуждите на главата на Римокатолическата църква.


Братовчедът на Сергей Санишев - Тодор Станишев, който е гавен инструктор на шфьорите в НСО, отива във Ватикана, за да разучи и докара уникалната кола. Тя е конструирана така, че папата да може да приветства миряните изправен в купол от бронирано стъкло, намиращо се зад шофьорската кабина.

На полковник Тодор Станишев е поверена сигурността по транспортирането на светия отец и в другата бронирана кола, ползвана за по-дълги отсечки при обиколките в страната.

“Той бе един от най-добрите шофьори. Неслучайно години наред, преди да се пенсионира, ръководи обучението на полигона в Божурище”, разказва дългогодишният шеф на НСО ген. Димитър Владимиров. Генералът твърди, че там са се провеждали най-професионалните тренировки за реакции и изтегляне при нападения, стрелба, взрив и други екстремни ситуации, в които могат да попаднат охраняваните и пазени от тях хора.
 

При кацането на папата на летище София районът гъмжи от барети и снайперисти

За експлозиви и опасни вещества е проверено всичко в радиус на половин километър, включително и кошничката с българска земя, която главата на Римокатолическата църква иска да целуне при слизането си от самолета.
Преди да дойде у нас, папата е на посещение в Азербайджан. А от международния обмен става ясно, че здравословното състояние на възрастния духовник рязко се влошава. Въпреки това светият отец не отменя посещението си у нас.

“Уведомих представителя на папата в България Антонио Менини, че се налага да променим протокола, така че

папата да слезе от самолета с асансьор, а не по стълба -

 разказва Владимиров. - За целта използвахме едно от асансьорчетата, които зареждат самолетите, като го облицовахме с плат, така че да приеме добър вид и да е комфортно.”


Тази част от организацията по посрещането на светия отец остава незабелязана от стотиците посрещачи и журналисти на правителствения ВИП, тъй като по искане на НСО самолетът паркирал обратно.

Качихме го на бронирания мерцедес и потеглихме към Незнайния воин, където ни чакаха президентът и представители на правителството за официалното посрещане на папа Йоан-Павел II.“Автомобилите от кортежа спряха с точност до сантиметри на предварително разчетения план, така че папата да измине възможно най-кратък път от колата си до официалната трибуна”, обяснява детайлите генералът.

През следващите няколко нощи начело с ген. Владимиров екип от ръководители в НСО - полковниците Владимир Райков, Светлин Михайлов, Цветан Дръндов, Тодор Станишев, както и шофьорите Вельо Илиевски и Методи Ковачки, проверяват всеки сантиметър от трасето, по което папата предстои да мине на следващия ден.


Така часове преди най-висшият католически духовник да се срещне с ръководителя на църквата у нас патриарх Максим, държавните гардове установяват, че специалната количка, без която папата не може да се придвижва, няма как да влезе в сградата на Светия синод. Причината е, че дървеният портал във фоайето е по-тесен от специалния уред.


“Спешно извикахме дърводелци, които направиха улеи в дървото така, че количката да мине. Преди това трябваше да убедим отец Борис в синода, че реконструкцията ще остане като спомен за посещението на папата там”, усмихва се Владимиров.
Друга заплетена ситуация при визитата на папата в София заплашва да се превърне в сериозен гаф навръх 24 май. Тогава светият отец планира да посети катедралния храм

“Св. Александър Невски”, след което Националната библиотека, пред която ще се проведе и официалното тържество по повод Деня на българската просвета и култура. Пристигането му там е разчетено да се случи в края на събитието, така че ескортирането му с папамобила да не попречи на церемонията с почести по време на националния химн.
“Папата обаче тръгна от ”Св. Александър Невски” цели 20 минути по-рано. Вече бяхме наясно, че като реши нещо, няма сила, която да го спре. Изправени бяхме пред конфузната ситуация да прекъснем национална почетна церемония пред стотици граждани около паметника на Кирил и Методий.

 Наредих на шофьорите от кортежа да карат с 5 км/ч и да правят обиколка на площад “Александър Невски” и на Паметника “Левски”.

Пълзенето с папамобила

разгневило светия отец, който започнал да чука с бастунчето си по стъклото,

 за да накара шофьора да кара по-бързо. Тодор Станишев натиснал леко газта, за да не дразни папата, но за сметка на това направили още една обиколка на паметника на Васил Левски, преди да потеглят към Националната библиотека.
“Когото наближихме библиотеката, се чуваха последните трели на българския химн”, спомня си със задоволство Владимиров.

“Посещението мина при безупречни мерки за сигурност благодарение на началниците на авангарди Камен Маринов, Христо Гъргоров, Валери Чаушев, Красимир Давидков, Драгомир Маринов, Димо Вълчев, Илия Найденов, Петър Маринчев и Пламен Бачев”, държи да отбележи Владимиров.

Месец след визитата на папа Йоан-Павел II от Ватикана пращат специален дар на ген. Димитър Владимиров - бронзов барелеф с лика на светия отец от известния полски скулптор Ротрович.  


“Този дар е с особено значение не заради художествените си качества, а и заради чувствата, които събужда самият подарък. А именно на признателност и даже, бих казал, на обич, които Негово Светейшество папата желае да изрази отново към вас, и целия ви състав за толкова ефикасната и дискретна работа, извършена за неговата сигурност по време на престоя му в България”, казва архиепископ Антонио Менини, докато поднася подаръка на Владимиров.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Детският радиохор на БНР и родителите на децата протестират пред сградата на обществената медия. Недоволството им е породено от пенсионирането на диригента Венеция Караманова. снимки: Юлиян Савчев                                                                                                                                              

Младият нападател на "Левски" Илия Димитров е роден на 10 юли 1996 г. в Дупница. Започва да тренира в школата на "сините" още като малък и минава през всички юношески формации на клуба. Дебютира за мъжкия отбор на 3 ноември 2013 г. при победата с 4:1 срещу "Пирин" (Гоце Делчев). След това е преотстъпван последователно на "Нефтохимик",

Бившата половинка на нападателя на "Валенсия" Симоне Дзадза - Киара Биази, е по-освободена от всякога. Красивата италианка показа снимките от последната си фотосесия. На някои от кадрите тя е полугола, като закрива гърдите единствено с косата си. На други е облечена в секси бански костюми. Мнозина от последователите на Киара в социалните мрежи