Зелен “клин” влива свеж въздух в София

https://www.24chasa.bg/Article/263929 www.24chasa.bg
Арх. Димитър Димитров обяснява вижданията си за бъдещия парк. СНИМКИ: ВАСИЛ С. СОТИРОВ

Столичният общински съвет е на път да одобри идеята на овчакупелци за нов районен парк в западните покрайнини на София. Те вече са му дали и поетичното име "Кукуряк". Той трябва да се разпростре на площ от над 1000 декара в пространството от новия супермаркет на "Кауфланд" чак до околовръстния път, та и отвъд него - до минералните извори, по цялото поречие на река Горнобанска.

Теренът между блоковете по чудо е останал незастроен, защото по остарели вече комуникационни схеми за София е бил предвиден за т.нар. западна тангента. Хората от гражданското сдружение "Овча купел" обаче от 4 г. водят борба да докажат, че тази градска магистрала вече не отговаря на предназначението, което бе заложено в нея преди повече от 40 г. Защото София се промени и развитието на града налага нови виждания както за териториалното устройство, така и за транспортната система на града.

Създаден бе и инициативен комитет за парк "Кукуряк", който откри подписка в квартала. "За броени дни над 6000 местни жители подписаха обръщението на комитета", казва един от вдъхновителите на идеята, инж. Иван Шаранков - човек, роден и израснал в Овча купел.

Зелен “клин” влива свеж въздух в София

В районното кметство узряха за тази идея и подкрепиха овчакупелци, а в последно време и в Столичния общински съвет се налага подобно виждане. Вече се очаква решение за промяна на предназначението на тази територия и за отреждането йза парк със съответния устройствен план. Главният архитект Петър Диков се изказа в подкрепа на обществената инициатива. Това ще позволи не само да се създаде структура и да се отделят средства за оформянето на парка, но и ще предотврати стихийното застрояване на територията от напористи предприемачи, както вече се случи на част от зелените площи в квартала. Положителен знак бе, че неотдавна общината предприе мерки за запазване на оцелялата по чудо горичка около Ортопедичната болница в Горна баня, която също ще се впише в бъдещия парк.

Парк “Кукуряк” чака одобрение от столичната община, жителите на квартала вече садят дървета
Парк “Кукуряк” чака одобрение от столичната община, жителите на квартала вече садят дървета

Златен шанс за реализацията на идеята е, че всички незастроени тук парцели са държавни и общински, което ще позволи да се избегнат претенции за обезщетения и съдебни искове.

Всъщност хората от околните блокове и квартали вече взеха нещата в свои ръце и започнаха да подготвят територията на бъдещия парк. Те разчистиха един от запустелите терени и го превърнаха във футболно игрище, засадиха 3 чинара и други дървета.

"Тук сме свидетели на рядко явление у нас в последните години. Гражданската енергия, съчетала се с подкрепата на районната власт, на общината, и с малко инвестиции, може да доведе до най-добрия резултат - хората да припознаят тази територия като своя парк, а след това да участват и в неговото поддържане", казва арх. Димитър Димитров от сдружението "Граждани за София". Той активно подкрепи инициативния комитет и участва с арх. Юрий Дамянов и инж. Николай Младенов в разработването на задание за парка.

Овчакупелци имат амбицията не само за една обикновена квартална градина. Теренът, микроклиматът и природните дадености са уникални и позволяват реализацията на редица оригинални идеи.

Оттук към центъра на града прониква свежият полъх от владайското въздушно течение между Витоша и Люлин.

Роди се виждането за 4 сезонни раздела в парковото пространство. Зона "Лято" например ще бъде в по-ниската част, около втория бетонов възел, където ще се изгради къпалня с басейни с топла минерална вода, а може да се докара и истински пясък. Там в горещите летни дни ще могат да прекарват краткотраен отдих цели семейства. Горещата и лечебна горнобанска минерална вода, която сега денонощно изтича неоползотворена, ще позволи плажът да се използва целогодишно.

Зона "Зима" ще бъде във високата част отвъд околовръстния път, където стръмният терен е подходящ за снежни пързалки.

Зона "Пролет" ще се развие около 88-о СОУ и ще ангажира вниманието на учениците с планетариум, спортна площадка с игрища, етнографски комплекс, изложбена зала.

Оригинална идея даде художникът Румен Статков - също член на инициативния комитет. Той предложи в парка да се създаде храм на свободния човешки дух (виж интервюто). Разбира се, там ще има много алеи и кътове за отдих, нещо, което сега липсва на жителите на района и те трябва да ходят далече в центъра на града, за да търсят подобно място.

Денивелацията по поречието на река Горнобанска дава богати възможности за фантазията на паркостроителите - езеро с лодки, алпинеуми, цветни градини.

Когато СОС промени устройствения план, за да защити територията от посегателствата на предприемачите, и възложи създаването на парка, във и около него вече ще може да се обособи и зона за подходящи обекти, които да задоволят онези, които са искали нещо да построят - хотел, кино, мол, медицински център, ритуална зала, спортни и други обекти с функция, подчинена и допълваща тази на парка. А много напористите да строят, ще бъдат насочвани от общината към други подходящи терени.

В плановете, подготвени от инициативния комитет, фигурира дори и сграда за кметството на района край кварталната артерия "Монтевидео". Макар и с доста оживено движение, архитектите предлагат оригинални идеи за вграждането й в парковата зона чрез мостове и улеи. Според арх. Димитров правилната организация на парковото пространство и прилежащата територия ще даде възможност да се прокара и подходящо трасе на скоростен трамвай или леко метро към комплекса Овча купел, каквото решение общината вече взе. Спирките ще бъдат ситуирани така, че да са максимално удобни за хората в квартала, без да накърняват целостта на парковата зона. Това трасе по-нататък може да се свърже с люлинското метро - първия метродиаметър, и да се затвори западният кръг на масовия градски транспорт с удобни връзки към центъра.

Инициаторите овчакупелци смятат, че изграждането на техния парк не изисква много пари, както твърдят някои общинари. Оформянето на 1 декар зелена площ според арх. Димитров, изисква не повече от 1000 лева. Още повече че зеленината и растителността вече е налице, тя трябва да бъде само облагородена. А и жителите на квартала вече активно участват в тези усилия.

Необходими са и средства за поддръжка, но когато местните хора сами припознават парка като свой, това няма да е така сложно, както при големите градски паркове, където се краде и разсипва анонимно.

Разбира се, големите обекти в парковата зона имат нужда от много повече средства, но те ще имат други инвеститори. А и след като се вземе решението на СОС, освен за плановите общински средства ще може да се кандидатства за пари и по различни екологични европрограми.

 

Защо западната тангента се оказа излишна

Премахването на западната тангента по цялото й протежение от гара Горна баня през кв. Факултета до метростанция "Западен парк" е сериозна предпоставка за успокояване на територията и икономия на средства и ресурси на общината за неефективни транспортни реализации, смятат инициаторите на парк "Кукуряк".

С очакваното решение за устройствен план на парка и отпадането на западната тангента СОС трябва да приеме изменението в плана за комуникациите, което да даде зелена улица на новото виждане и планираната вече транзитна магистрала запад-изток, за да се изведе транспортният поток от центъра на София по одобрената вече северна тангента. Така ще се разтовари и околовръстното шосе, което вече ще бъде градска магистрала, а не транзитен път. Такова решение, одобрено и от МС, ще позволи да се насочат правилно инвестициите по магистралите.

Новата схема ще спести и десетки милиони левове, защото е по-удачна. Тогава излизащите от София 4 основни магистрали - "Тракия","Хемус", Люлин" и бъдещата на запад, ще се вливат не в 4, а в 2 точки, с което се освобождава околовръстният път от несвойствената му функция на национална магистрала. Така около него ще може да се развие гръбнакът на схемата за велосипедно движение и скоростни бусове. Тогава хората от "Люлин" до "Младост" и другите крайградски райони ще пътуват многократно по-бързо.

Тази нова комуникационна схема около София ще позволи да се развие и отдавна планираната, но занемарена идея за зелените клинове, които да спускат чистия въздух от околните планини към сърцето на града. Парк "Кукуряк" ще бъде един от тези клинове, и то със собствена специфика благодарение на уникалните си природни дадености и оригиналните хрумвания на инициаторите си. (24часа)