2000 ще се хранят в трапезарии за бедни

https://www.24chasa.bg/Article/264022 www.24chasa.bg

Около 2000 бедни пловдивчани ще получават топъл обяд през зимния сезон в социалните трапезарии на общината.

Те ще работят от 15 декември до 31 март. В момента започва набирането на молбите. Желаещите трябва да подадат заявление в районното кметство до края на ноември. Условието е доходът им да не надвишава 250 лв. месечно.

С предимство ще са хора със заболявания, инвалиди и самотни, каза шефката на социалната дирекция в общината Нина Банкова. Храненето ще става в 12 пункта. Местата ще са ясни, след като се подберат фирмите-доставчици на услугата. Обявен е конкурс по Закона за обществените поръчки. За обяда се отпускат по 1.80 лв. Акцията този отоплителен сезон ще коства около 270 000 лв. от бюджета на общината.

Менюто ще включва супа, основно ястие и хляб. Ще допуснем до конкурса само фирми, които готвят качествено, и от тях ще изберем най-добрите, увери Нина Банкова. Тя допълни, че няма друг град в България, който да храни толкова много бедни през зимата.

В Пловдив вече е установена и добрата традиция да се осигурява диетично хранене на хора със здравословни проблеми. За него пък общината дава близо половин милион тази година. БЧК също ще кандидатства за доставчик на услугата към общината. Организацията чака одобрение и по подаден проект към социалното министерство за пари от икономии там, с които да прави социални кухни през зимата.