Мъж звъни на 166: Оставихме Румен пред къща в Княжево

https://www.24chasa.bg/Article/264150 www.24chasa.bg
Маскирани и въоръжени антимафиоти с два буса провериха вчера къщатата, до която имаше фалшив сигнал, че е оставен 20-годишният Румен. СНИМКИ: АНДРЕЙ МИХАЙЛОВ

Похитител на Гунински-син или шегаджия вчера прати маскирани тежковъоръжени спецполицаи в местността Килиите край София, след като съобщи на тел. 166, че момчето е оставено пред къща там.

Фалшивият сигнал бе подаден малко преди обед. За по-малко от 30 минути на ул. "Полско цвете" 62 в труднодостъпния столичен район се изсипаха 2 буса с антимафиоти, а малко по-късно и много журналисти.

В същото време стотици приятели на похитеното момче от социалната мрежа "Фейсбук" стискаха палци сигналът за освобождаването му да е верен (Виж по-долу). Никой не ми се е обаждал за това, дано да е вярно, каза към 12,30 Гунински-баща.

Единият от бусовете на антимафиотите.
Единият от бусовете на антимафиотите.

За съжаление къщата в Килиите се оказа необитаема, а от студента нямаше следа.

Мъж звъни на 166: Оставихме Румен пред къща в Княжево

Рано следобед полицаи още охраняваха стара полусрутена постройка и на съседния №61 на ул. "Полско цвете", в която живее възрастна жена.

И Луис Фрий обеща помощ от ФБР за отвличанията.
СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ
И Луис Фрий обеща помощ от ФБР за отвличанията. СНИМКА: АНДРЕЙ БЕЛОКОНСКИ

"Не знам нищо. Толкова е отдалечено, че дори и да е живял тук цяла седмица, нямаше да чуя", коментира пенсионерката. Друга комшийка разказа, че видяла в необитаемата къща постоянно да свети лампа, но хора не е забелязвала през последните дни.

"Всичко, което се случва, е тест за системата на МВР - дали с конкретен сценарий, или това е част от криминогенната обстановка, не знам", каза вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той потвърди, че сигналът за Гунински е бил фалшив, а къщата необитаема.

"Има опити за дискредитиране на днешното управление на страната. Не искам да конкретизирам, но в момента се усеща нещо такова", бе категоричен Цветанов. Министърът намекна, че това се прави от влиятелни хора.

Той отказа да коментира има ли искане за откуп за свободата на студента Гунински. Цветанов съобщи още, че се проверява кой е дал лъжливия сигнал за Гунински.

"Утре ще представя на премиера примерния вариант за законодателни промени в НК във връзка с наказанията за отвличанията. След като го обсъдим с него, ще кажем конкретните текстове, който ще бъдат коригирани в НК и НПК”, каза той.

Цветанов посочи, че само в Италия има специален закон за отвличанията.Той обясни, че е правен юридически анализ за възможностите за закон за отвличанията, за да се реализира концепцията за наказанията. Натежало е мнението, че е по-удачно да се направят промени в Наказателния кодекс, а не да се пише отделен закон.

Цветанов коментира, че се обсъжда законова промяна, с която да се дават парични награди на хора, съдействали за разкриване на отвличане, както е в САЩ.

Вече 9 дни Румен Гуниски-син е в неизвестност, след като четирима маскирани отвлякоха момчето в бял микробус пред блока му в Студентския град.

Баща му и вчера заяви, че информациите за искан откуп не са верни. Според запознати обаче все пак се водят преговори за предаване на откуп.

Преди дни Гунински-старши получил SMS който гласял: Държим сина ти, ако искаш да го видиш жив, приготви 500 хил. евро. Похитителите му дали 3 седмици, за да събере парите.

Полицията е установила, че есемесът за откупа е пратен от предплатена карта от центъра на София.

Разследващи смятат, че най-вероятно вчерашният сигнал на тел. 166 е подаден от похитителите. Може би са проверявали за колко време полицията ще се озове на мястото.

По неофициална информация била засечена клетката на мобилния оператор, откъдето е станало обаждането - край хотел "Плиска".

Ден преди фалшивия сигнал за пленника в местността Бункера бе открит подпален и белият микробус на похитителите. Догарящата кола видял в неделя случайно минаващ моторист.

Огледът показал, че бусът е залят с бензин и запален. Задните врати на возилото били заварени предварително, за да не може заложникът да избяга.

Министър Цветанов каза вчера, че се работи по всякакви версии за отвличането.

Основната е плащане на откуп от бащата, който минава за един от най-богатите хора в Ботевгад.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА, СТЕФАН ТАШЕВ

 

Ще дават ли кредити за откупи, питат във “Фейсбук”

Приятелите на Румен Гунински вчера бързо сменяха настроенията си в групата, посветена на 20-годишния студент, във "Фейсбук". Първоначално близките на момчето се зарадваха на информациите в сайтовете, че е освободен. После обаче ги налегна разочарование, тъй като Румен Гунински-баща и МВР отрекоха.

"Най-после го пуснаха, кошмарът за семейството свърши, дано да е добре и шокът бързо да мине", написа Тифани Дикова около 12,30 ч, която е сред първите реагирали на новината."Моля те, Господи, всичко това да е истина и Румбата да е намерен жив и здрав", каза Вихра Панчева. Два часа по-късно обаче приятелите на Румен бяха разбрали, че сигналът е фалшив. Ще дадат ли точна информация, стига са лъгали, гневеше се Венцислава Венциславова.

Групата в подкрепа на Румен вече наброява над 2030 души. "Дано не стигнем до абсурда, когато банките ще отпускат кредити за отвличания... Срещу невероятната лихва от 30% за специални случаи", бе едно от най-четените мнения в профила, написано от Христо Иванов.

ИВА ГРИГОРОВА

 

Луис Фрий, бивш директор на бюрото: ФБР ще помогне на МВР за похищенията

Стефан Борисов разговаря с Луис Фрий, бивш директор на ФБР.

- Г-н Фрий, какви по-конкретни мерки срещу отвличанията обсъдихте с министър Цветанов?

- В САЩ отвличанията са федерално престъпление и по тях работи ФБР. Това е едно от най-опасните престъпления. ФБР винаги е следвало идеята, че защитата на жертвата на отвличане е основната задача. Втората е да се арестуват похитителите. Не бих влизал в детайли за нашите разговори с министър Цветанов по тази тема, но искам да кажа, че обменихме опит. В България съществува добър опит относно противодействието на отвличанията. Ще продължим да помагаме и подкрепяме МВР за разкриването на тези престъпления.

- Какъв е процентът на разкриваемост на отвличанията в САЩ?

- Около 75% от тях са разкрити. Но различните отвличания се разкриват по различен начин. Много пъти у нас се стига до арести в момента на предаване на откупа. В други случаи информатор от престъпната група ни дава сведения. Процедурите, свързани с плащания на откуп и финансови транзакции, също могат да ни насочат към похитителите.

- Ще окажете ли техническа помощ на българската полиция за разкриване на тези престъпления?

- Ако опитът и технологиите могат да помогнат за разкриване на това престъпление, за мен ще е удоволствие да съдействам на България.

- Имате ли конкретни препоръки към МВР?

- Няма да коментирам какви препоръки сме дали на министерството, защото не искаме да информираме престъпниците. Знаете, че в София има офис на ФБР, и той обменя информация с българските си колеги.

- Какви са наказанията в САЩ за отвличане?

- Знаете, че аз преди години бях федерален съдия. Наказанието за това престъпление в САЩ е доживотен затвор, но ако има смърт или увреждане на жертвата, може да се даде смъртна присъда.

(Използвани са въпроси и на други медии)