Правят резерв от сглобяеми къщи за живот в бедствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/2644056 www.24chasa.bg
ИВАН ДАНОВ СНИМКА: Йордан Симeонов

Фонд с резерв от сглобяеми къщи, които спешно да се превърнат в жилища на пострадали при бедствия, е една от идеите, които представи вчера министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

“Трябва да складираме такива готови конструкции, които за 1-2 дни да осигурят на хората подслон. Иначе сега при евентуални катаклизми - например земетресение, страната остава на палатки”, каза Данов. За целта ще се търсят кандидати за доставка и финансиране.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Промени в ЗУТ и закона за публично-частното партньорство са сред задачите на ведомството. В основния строителен закон имало сериозни пречки за инвеститорите. Освен това дори за една барака се минавало по процедура като за фабрика. Ако пък инвеститор иска концесия у нас, то 35-те години максимален срок и условието, че изграденото остава държавно имущество, също отблъсквали чуждите инвеститори.
Писма за намерения е получил министър Данов от 4 чужди компании, които имат желание да влязат на българския пазар с инвестиции в производствена инфраструктура. Кои са те и за колко пари обаче става въпрос, той отказа да обяви, защото информацията била конфиденциална.


Сред нормотворческите инициативи е желанието на министъра да задължи архитектите и инженерите да правят 3D проекти на всички сгради, защото това намалявало грешките в конструкциите до минимум. Технологията на инженерните войски на САЩ била успешно приложена в гражданското строителство в Холандия например. Така се намалява рискът и съответно цената на строителството с около 20%.


“Това означава група специалисти заедно да подредят пространствен пъзел”, обясни Иван Данов.