При чести и внезапни позиви за уриниране потърсете уролог

https://www.24chasa.bg/Article/2651678 При чести и внезапни позиви за уриниране потърсете уролог При чести и внезапни позиви за уриниране потърсете уролог www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Неволното изпускане на урина е често срещан проблем, който засяга и двата пола, но по-често жените. Заболяването, което медицината нарича уринарна инконтиненция, е добило и още едно наименование - срамежлив пикочен мехур. Защото повечето от пациентите изпитват неудобство и се срамуват да потърсят лекарска помощ.

Стрес инконтиненцията се характеризира с изпускане на малки количества урина при кихане, кашляне, смях или вдигане на тежест. Тя се дължи на отслабване на мускулатурата на тазовото дъно - най-често след раждане и в период на менопауза (поради пониженото ниво на естрогените). При мъжете стрес инконтиненцията възниква често след отстраняване на простатата. Лечението може да бъде с медикаменти, които поддържат мускулния тонус на тазовото дъно. Прилага се и една безопасна неоперативна процедура - поставяне на т.нар. платна (мрежички), които укрепват пикочния мехур.

Най-честа причина за изпускането на урина е свръхактивният пикочен мехур. Този вид инконтиненция се характеризира с внезапни, чести и силни позиви за уриниране и трудното им удържане. Лечението се провежда с медикаменти, които трябва да се вземат минимум 6 месеца, за да имат ефект.

При неврогенната инконтиненция нарушената функцията на пикочния мехур е следствие на инфекции, тумори, наследствени невропатии. Тя е най-разпространена след 50-годишна възраст, но се среща и сред млади хора. Лечението е с алфаблокери и други медикаменти.

p>Изпускането на урина от смесен вид обикновено съчетава неврогенната и стрес инконтиненцията. Засегнати са по-често мъжете. Някои получават и т.нар. хипотоничен пикочен мехур, който е отпуснат и разтегнат заради консумацията на големи количества бира или газирани напитки.

Според лекарите е нормално човек да ходи по малка нужда на 3-4 часа през деня, а нощно време - един път. По-честото уриниране говори за проблем и за необходимостта човек да се консултира с уролог. А при изпускане на урина не бива да отлагате преглед при специалист.

Страницата подготви ТАТЯНА ЕНЕВА, Всичко за семейството

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Онкоболна майка пребори рака, а непознати й подадоха ръка (видео)

4000 българки всяка година се разболяват от рак на млечната жлеза. Сред тях е и Мирослава – жена, посветена на книгите, но била принудена да се справи с опасната болест.

Лидл стартира проект за здравословно хранене за деца

Училища от цяла България могат да кандидатстват до 7 октомври Лидл България стартира първия си проект за здравословно хранене, насочен към деца. Официалният старт на проекта бе в СОУ „Св.

Спират растежа на миома през артерия на ръката

Емболизация на миомен възел през артерията на ръката с достъп от китката бе извършена в Клиниката по кардиология на УМБАЛ “Александровска” съвместно с Втора АГ болница “Шейново”. “Жената е на 46 г.

Съхранение на стволови клетки – отговорност и сигурност за всеки родител

На пръв поглед всички банки за съхранение на стволови клетки предлагат почти едни и същи услуги и цени. Това прави избора на банка за съхранение много труден,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Проф. Кантарджиев: Няма опасност от вируса Зика в България

"Няма опасност в България да се разпространи вирусът Зика, защото видът комар, който пренася болестта, у нас отдавна е изчезнал." Това коментира пред "Фокус" проф.

Да имаш много работа - полезно за мозъка

Mакар че хората се оплакват, когато графиците им са претоварени, да имаш много работа, е полезно за мозъка, сочат резултатите от изследване на Тексаския университет в Далас, цитирано от "Дарик".

Наднорменото тегло вече не е толкова вредно

Наднорменото тегло сега може да не е толкова вредно, колкото е било преди 40 години, предаде ВВС, като се позовава на датско изследване. Според учените при „умереното“ наднормено тегло

Белтъците в копривата хранителни колкото месото, яйцата и млякото

България притежава огромно богатство от диворастящи растения. Народът ни използва значителна част от тях с лечебна цел - билките. Малко обаче се използват за храна - предимно гъби и горски плодове.

Проф. Байкова: На сиренето не му стигаше палмовото масло, а сега и лепило за месо

Цената е първият ориентир за качеството на сиренето, което купуваме. Това коментира пред bTV проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, по повод информацията, че ензим,