Секретарка на Сергей говорила как ще ударят Руменовците

https://www.24chasa.bg/Article/265323 www.24chasa.bg
Румен Петков СНИМКА: “24 ЧАСА”

С Румен Петков, депутат от БСП и бивш министър на вътрешните работи при Сергей Станишев, разговаря БОРЯНА ЦАЧЕВА:

- Г-н Петков, от дни държавата се върти около доклада на ДАНС. Във вторник Бойко Борисов каза : “С омразата си към мен и Румен Петков Станишев унищожи възможностите държавата да се съпротивлява с организираната престъпност.” Вярно ли е - заради тази омраза ли бе създадена ДАНС?

- "24 часа" е единственият орган, на кой съм предоставил мое писмо до Станишев от началото на август. Там много ясно обяснявам какви са отношенията в БСП. Днес добавям, че сме в убийствена ситуация като партия - конгрес и след конгреса нищо. Защото един солиден председател на другия ден след конгреса ще свика пленум да избере ръководство. Две седмици минаха и чак вчера бе насрочен пленум. Летят обвинения, че председателят е крадец, мръсник, боклук. Аз нямам различия с тези обяснения, защото председателят не е казал нищо. Напротив - пресцентърът съобщава, че Станишев е готов да си даде имунитета. Но председателя на БСПго няма никъде. Затова пуснете акцентите от писмото ми от 5 август, защото то е еманация на това, което съм казал преди.

- Ударите срещу партията ви са сериозни, къде търсите изход?

Ирка, секретарка на
Сергей, говорила по
кръчми как
ще ударят
Руменовците
Ирка, секретарка на Сергей, говорила по кръчми как ще ударят Руменовците

- Лидерът се е вгледал в себе си и доубива БСП.

Да бяхме избрали Муйо Пилата, щяхме да вдигнем 5% рейтинг - заради интереса към Муйо. С този лидер се сриваме всеки ден. Бойко искал да съсипе БСП. Не, разбира се! Бойко търси доверие от обществото. Бойко превърна Станишев в средство и докато той седи там, ще е средство. Докато сме средство като партия, която е била определяща в последните 120 г., ще е страшно. А лидерът е готов да бъде средство само да е лидер.

- Вие и Румен Овчаров само критикувате, но къде тогава са другите критици?

- Продължава да се внушава, че Станишев е спечелил 60% на конгреса. Не, гласуването беше 50 на 50, защото, ако се видят реалните числа, става ясно, че група хора се е отказала да гласува. Тези цифри трябва да доведат лидера до извода да се търси нов.

- Да не искате да кажете, че вторият - Янаки Стоилов, щеше да спаси БСП?

- Най-големите ми грешки са в кадрови аспект - в това число Станишев.

- Защо, не сте го издигали вие?

- Защото съм го подкрепял като лоялен член. И лоялността ми подведе партията. Трябваше да кажа много неща преди много време.

- Кога ще ги кажете?

- Както казва един наш приятел - тези дни по Нова година.

- Герой в доклада е още един кандидат-лидер на БСП. Татяна Дончева се хвали, че ви е взела главата, като е изманипулирала ген. Атанасов и Костов.

- Дали Дончева може да манипулира тези хора, е друг въпрос. Това, че ме мрази, не е голямо откритие. Факт е, че в хора в БСП са си поставяли за цел да дискредитират вътрешния министър. Това трябва да се разбере.

- Дончева е критикувала президента, Станишев, вас. За кого работи?

- За себе си на първо място. Преди време обяснявах на Станишев, че очерняйки хората около себе си, за да остане той в бяло, ще съсипе партията. В кабинета му влязох лично, за да му кажа, че секретарката му Иренка или Ирка ходи по кюстендилски кръчми и разказва как ще бъдат дискредитирани двамата Руменовци и дори в какъв времеви порядък ще трябва да напуснат изпълнителната и партийната власт.

- Кога става това, когато бяхте министри?

- Да. Станишев ми каза, че иска да си изкара мандата. Успях само да го уведомя, че изкарването не може да е самоцел. Той не махна секретарката си, която не знам дали е член на БСП. А после убиха човека, който я препоръча на Станишев.

- Как го убиха?

- Застреляха го! Беше черешов бос. (Бел. ред. - Александър Тасев е убит 2007 г.) Тогава вътрешният министър нарежда проверка, защото в колата на убития има пропуск за парламента, а премиерът спира проверката.

- На чие име е пропускът?

- Не знам.

- Не знаете?

- Човекът е много свестен, но е под разпореждането на Станишев.

- Извинявайте, но обикновено ударите срещу БСП я обединяват, сега е обратното.

- Станишев методично води партията към разпад и колкото по-рано си отиде, е по-добре за България и за БСП. Аз съм казал преди изборите, че не желая място в ръководството, но днес ще се боря да имаме качествено ръководство. По устав той ще си го предложи. Но като чувам какво се предлага... Партията е обезглавена - както беше и преди конгреса. Така че със и без Станишев партията БСП потъва.

А дали Станишев ме мрази, какво казва Борисов, в този случай не бих опровергал премиера.

- И да не би да се спасявате с нов ляв проект?

-В отвратителното състояние, в което Станишев оставя партията, той ще предизвика нов ляв проект.

- Президентът ще има ли нещо общо с него?

- Георги Първанов е най-успешният политик за последните 20 г. и не би правил неща на дребно.

- Нека се върнем на доклада. По ваше време ДАНС работила ли е срещу Борисов и Цветанов?

- Не. По мое време спряхме да работим срещу политици само защото са политици.

- А имахте ли информация за връзки на Ковачки със Сретен Йосич?

- За Ковачки не е имало информации. Но да ви кажа, че стремежът всичко в държавата да е в черно, ме притеснява. Ако ми позволите да кажа - съдебната система трябва да се противопостави срещу собственото си дискредитиране с етикет “Красьо”. Ако някой звъни на президента, на Бойко, на мен и ние си вдигаме телефоните, повод ли е за оставки.

- Красьо звънял ли ви е, нали сте от Плевен?

- Нямам честта, но че е звънял на Милен Велчев, на този или онзи... Извинявайте, но вие откъде имате моя телефон. Всеки в България има на някого телефона. В тази връзка съм замислен за здравословното състояние на медиите. Когато в една държава хора като Гамизов или Куйович са добре дошли в медиите, трябва да се замислим за устоите държавата.

- ДАНС свърши ли работата, за която я създадоха?

- Помните ли историята с циркония. (Обвиненията са срещу Петков и Иван Драшков за милиони.) Той е емблематичен. Някой от ДАНС извика оня Яне и му казва нещо. Същият Яне, за когото прокуратурата до ден-днешен не попита как има безплатни офиси и билбордове, а това е политическа корупция. Може би трябва да стана и аз кресльо, за да престанат да се занимават с мен. Та излиза Яне и плещи глупости и откъде ги знае?

- Най-вероятно от ДАНС.

- Ставаме двама, които мислим така. Та ние двамата с вас сега се обръщаме към прокуратурата да разследва днес и веднага откъде Яне знае за циркония или, както аз казвам черковния (онази фабрика е на ул. “Черковна”).

- В историята с циркония беше замесено името на Драшков. А според Стефан Гамизов вие управлявате ДАНС чрез него.

- Драшков още не е в ДАНС.

- Чували ли сте, че са заплашвани журналисти?

- Лично на мен ми е казано, че ще бъда изведен от партията и държавата. Питах премиера какво означава това, не получих отговор в това число дали става въпрос и за физическо изваждане.

- А заплахи за журналисти?

- Те са над нещата. Те са тези, които дават трибуна на Гамизов и Куйович. Когато заплашат журналистите, си премълчават. Днес е важно дали ще кажат: “Добър ден, общество, ние сме тук”, или ще продължат да си мълчат. Това е честната позиция.

- Все пак ДАНС трябва ли да бъде закрита?

- Не. Ще е грешка. Трансформацията на службите през 1-2 години са грешен подход и това ген. Борисов го знае.

 

Из писмото до председателя

От много време се наслагва тревогата, че със свои действия (част от тях непублични) и главно бездействия ръководството на БСП е съпричастно към редица вредни за нас като партия въпроси.

1. През цялата изборна кампания въпреки крещящата необходимост от политическа реакция по редица въпроси ИБ не проведе нито едно заседание.

2. Редица въпроси бяха решени без и въпреки ИБ:

- Изборът на зам.-шеф на парламента.

- Преговорите за участието ни в парламентарните комисии на НС, както и определяне състава на групата, която води преговорите.

- Гласуването в зала на ръководители на комисии - Яне Янев, Иван Костов и др. Впрочем много е важно да се види разпечатката на тези гласувания - тя показва състоянието на групата и потенциала на нейното ръководство.

- Липсата на реакция по очевидната политическа корупция на РЗС и Яне Янев - билбордове, офиси-подаръци. Това вероятно има друго обяснение.

- Липсата на реакция по обвинения за източване на стотици милиони, уволнения с обвинения в корупция и даване на прокуратурата на висши, свързани с нас държавни служители. Атакуват се стратегически проекти - наше дело, нужни и на България, и на Европа - АЕЦ "Белене", “Южен поток”, и ние мълчим. Отсъствието на каквато и да е наша позиция тревожи партията и буди негативни за нас разбирания в обществото!

Това са малка част от големите проблеми, които се нуждаят от задълбочен анализ и спешна реакция.

Още веднъж заявявам позицията си от 10 юни 2009 г. за моето лично оттегляне от ИБ на НС на БСП от този, както и от следващия му състав.

Изредените проблеми правят по мое мнение още по-актуална и силна позицията ми от 5 юли 2009 г. за радикална реформа и промяна в БСП и най-вече в нейното ръководство.

5 август 2009 г.

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо