Груевски си припозна Егейска и Пиринска Македония

https://www.24chasa.bg/Article/266317 www.24chasa.bg
Президентът Георги Първанов засажда бял бор от вида на Байкушевата мура в международния ботанически резерват в Канбера. Във втория ден на визитата си в Австралия Първанов се среща с генерал-губернатора й г-жа Куентин Брайс, с председателя на Камарата на представителите Хари Дженкинс и с председателя на Сената на Федералния парламент на Австралийския съюз Джон Хог. СНИМКА: САЙТ НА ПРЕЗИДЕНТА

Македонският премиер Никола Груевски отправи претенции към България и Гърция в реч пред македонската общност в Сидни. Той призовал македонците в Австралия да са единни, тъй като „няма вардарски, егейски и пирински македонци, а само македонци”.

„Македонците в Австралия се радват на уникалната възможност да живеят заедно със своите сънародници от Егейска и Пиринска Македония, което не се случва в нашата родина”, заявил Груевски и призовал присъстващите да не се разделят на тази основа.

Веднага последва остра реакция от страна на българския президент Георги Първанов, който също е на визита в Австралия.

“Приемам с недоумение изразената от премиера на съседна Македония позиция. Приемам я като недопустима, като израз на териториални претенции”, коментира Първанов изказванията на Груевски.

Според държавния глава тази позиция е недопустима и Македония трябва стриктно да изпълнява всички критерии за членство в ЕС. Част от тях са добросъседството и недопускането териториални спорове да бъдат привнесени в рамките на ЕС.

Първанов допълни, че “българската подкрепа за македонското членство в Евросъюза зависи в голяма степен от това какво ще бъде поведението на нашите съседи и дали ще бъдат снети незабавно подобни претенции”.

Изказването на Груевски бе коментирано и от премиера Бойко Борисов, който от вчера е в Брюксел за участие във висшия форум на ЕС. Българският премиер препоръча на Македония да се запознае с ценностите, изповядвани в ЕС и НАТО, след като желае членство в тях. Ако Скопие иска да влезе в двете организации, трябва да се придържа към принципите за добросъседство, толерантност и Европа без граници, каза Борисов.

Зам-външният министър Марин Райков, който е в българската делегация в Австралия, окачестви претенциите на Груевски като абсолютно неуместни.

“Коментарът не може да бъде друг освен категорично отхвърляне на подобен род зле прикрити претенции срещу България и нейните граждани. Очевидно е, че ЕС може да интегрира партньори, но едва ли ще бъде склонен да интегрира проблеми, каквито Република Македония все още генерира в своето обкръжение”, каза Райков. (24часа)

 

Папуляс: Скопие да спре с провокациите

Ясно послание до политическото ръководство в Скопие да преустанови политическите си провокации и да съдейства за разрешаване на въпроса за името си изпрати президентът на Гърция Каролос Папуляс в реч пред офицери в Солун.

Според него "в полза на всичките ни съседи е изоставянето на архаичните възгледи, националистическите позиции и натрапчивите идеи". Той призова лидерите в Скопие "да съдействат за разрешаването на проблема с името на страната си".

Според Папуляс наименование с географско определение, което ще важи за всички, е червената линия, пресичането на която ще позволи на съседната страна да измине разстоянието, разделящо я от европейските структури. "Няма друг път. Нека не се заблуждават, че Гърция ще се подчини на какъвто и да е натиск. Гърция предложи, каквото имаше за предлагане", изтъкна президентът. (24часа)

Божидар Димитров: Лидерите на БЮРМ не желаят членство в ЕС и НАТО

Одобрявам твърдата позиция, заета от българското правителство и българския президент по повод изявленията на Груевски. Но те не ме изненадват, заяви вчера министър Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина.

Знам отлично от свои анализи и наблюдения, че македонският политически елит не желае членството на страната в ЕС и НАТО и абсолютно съзнателно създава всякакви препятствия пред влизането на Македония в тези две институции. „Най-лесният начин за това е, като се предявят териториални и всякакви други претенции към съседните страни – България, Гърция. И в Скопие сметнаха, че тези страни ще гласуват против приемането на Македония в НАТО и Евросъюза.

Така управниците там ще свалят от себе си политическата отговорност пред своите избиратели за отказа на ЕС и НАТО да приемат Македония. Сега, когато се очерта, макар и малка, възможност през декември Македония да получи поне дата за преговори с ЕС, елитът в Скопие се уплаши и започнаха тези приказки и действия на Груевски, които изострят ненужно обстановката”, каза Димитров. (24часа)