Маскира ли Русия военна база в Ниш?

https://www.24chasa.bg/Article/267084 www.24chasa.bg

В делничен ден по обяд, тая седмица, в кръчмата на село край Ниш, Република Сърбия, един сърбин, който май е българин, спеше с фас в ъгъла на устните, клюмнал над 50-грамка ракия и шише газирана вода.

Спящият се казваше Иту, а кръчмата има табела “При Търту”. Иту бе по чехли, с лъскава тениска и менте кожено яке. “При Търту” е на стотина метра от жп линия. Чорбаджията Търту върти пържолите по скарата, обут в панталони с ръб. Над тях е закопчал розова риза под жилетка, на която й личи, че е ръкоделие на Търту на жена му.

Като мина влакът по жп линията дето лежи на трансевропейски коридор N 10, Иту се стресна, събуди се, падна му пепелта от цигарата на шкембето и изхвърча от кръчмата на бегом. Какво се сети, така и никой не разбра.

Нито Иту, нито Търту още знаят, че живеят на ключово място, в което ще се излеят 1 млрд. долара руски пари.

СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Руският президент Дмитрий Медведев съвсем наскоро отскочи за ден до Белград, където отведе куп министри и 100 човека (не случайни) делегация.

Самолети и медицински хеликоптер са паркирани встрани от пистата за излитане. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Сделката беше кредит 200 млн. долара да се закърпи сръбският бюджет и още 800 млн. долара за инфраструктурни проекти за развитие на коридор N 10, който тръгва от Залцбург, Грац и Будапеща и стига до София и Солун. Дълъг е 2360 км.

Надпис предупреждава, че територията на аеропорта е затворена за случайни минувачи (вдясно). СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Вътрешният министър на Сърбия Ивица Дачич и руският министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу туриха подписи под документ, чието значение за Балканите тепърва предстои да се разбере малко ли е, голямо ли е.

Полицейска кола пред входа на летището в Ниш (горе). СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Двамата се разбраха край Ниш да се създаде център за бързо реагиране в кризисни ситуации. От този център “сръбски и руски екипи ще оказват помощ на всички страни от региона, в случай на природни бедствия като пожари, наводнения”, написа веднага белградският в. “Прес”.

Пожарникарска кола стои в готовност при случай на авария. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Според други информации ще има и сапьорски екипи, които да разчистват негръмналите бомби, ракети и мини от бомбардировките на НАТО от 1999 г.

Проф. д-р Жарко Ранкович, общински съветник от Ниш и координатор на центъра за реагиране в кризисни ситуации СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Едва ли има вестник на Балканите, който да не съобщи, че Русия си устройва военна база в Сърбия. Като всеки си изчисли километрите от Ниш до своята граница.

Хеликоптери "Кугар"все по-често ще кацат на площадките на полигона. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

В българския случай те са малко повече от 100 км до Калотина. Малцина, но прозорливи експерти, съзряха в създаването на кризисния център отговор на системата за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ. За нея американците се напъват от години и накрая ще я направят.

Датчиците по каските на тези бойци регистрират попадението на лазерен лъч, имитиращ противников изстрел. Това е същността на американската система МАЙЛС.

Медведев предложил на сръбския си колега Тадич включването на Сърбия в нова европейска система за сигурност, “в която тя би имала важна роля”, твърдят източници на в. “Блиц”.

Американски бронирани машини "Страйк" тренират обезвреждане на терористична група, за която има информация, че се е укрепила в къщите на хоризонта. Къщите всъщност са дву- или триетажни панелени кутии, имитиращи населено място. СНИМКИ: ПИЕР ПЕТРОВ

Дотук добре. На местно ниво координацията по установяването на кризисния център, набеден за военна база, е стоварена на плещите на проф. д-р Жарко Ранкович.

Общински съветник от Ниш, по образование лекар. Кметът на Ниш Милош Симонович го номинирал да води центъра.

“Идеята за кризисен център е на градската управа на Ниш и е от 2 години. Помните големите пожари в Гърция и Черна гора от лятото на 2007 г. Тогава руски самолети и екипи, специализирани в гасене на пожари кацаха в Ниш за презареждане с керосин и вода. Осъзнахме перспективите, които предлага нашият регион. В Ниш се пресичат два пътя - към България и Турция и към Македония и Гърция. Местоположението на Ниш е ключово, а проектът за център за бързо реагиране е отворен за всички държави от региона”, твърди Ранкович.

“Въобще не става въпрос за военна база. Ако сте дошли, за да ми вменявате подобни приказки, няма да се разберем”, отсича Жарко Ранкович.

Центърът за бързо реагиране в кризисни ситуации трябва да бъде отворен до май-юни 2010 г. По всяка вероятност ще бъде разположен на летището в Ниш, защото там има достатъчно простор според общинския съветник. Летището в Ниш е разделено на гражданска и военна част.

Засега не е ясно кой и какво ще построи, но по всяка вероятност центърът ще е от военната страна на аеродрома. На летището вече имало сгради, годни за целта, но трябва да бъдат преустроени. Нужно е и да се изгради тренировъчен полигон. На него ще се инициират експлозии, които имитират индустриални злополуки, за да тренират експертите.

Тук идва изненадващата част. Подобен център е част от плана за сигурност на града. И според Ранкович идеята вече е финансирана с 30 000 долара от американската организация USAID.

Дали щатските пари не са мотивирали руснаците да се намесят, може само да се гадае.

“Говорил съм с българския консул в Ниш г-н Георги Юруков, който даде пълна поддръжка на идеята. През февруари идната година ще организираме среща с представители на Сърбия, България, Румъния, Черна гора, Албания, Гърция, на която подробно ще обсъдим проекта”, казва Ранкович.

В крайна сметка се оказва, че този център за бързо реагиране ще бъде под шапката на сръбското МВР. И в него ще работят цивилни експерти с военна техника.

“Знам, че трябва да дойде руска техника - самолети, противопожарни коли, санитарни хеликоптери. Сигурно ще има и инструктори”, обяснява Ранкович. Разбира се, някой трябва да обучи хората как да действат. Общинският съветник отрича да е чувал, чел или да знае нещо относно въпроса с сапьорите, които да разчистват неизбухнали снаряди.

“При население от 250 000 в Ниш има 36 хил., които са регистрирани като безработни. Ще намерим заетост за част от тях. Освен това скъпо е всяка държава да си прави подобен център и сама да купува техника. Най-добре е това да стане на едно място и да участват представители от целия регион”, заключва Ранкович.

Самото летище в Ниш е плачевна картинка. Очукана сграда от времената на независимия социализъм, който екс - Югославия практикуваше. За първи път ми се случва да не видя нито един пътник в залата на летище. Само трима полицаи кибичат на кафе и цигари и вяло гледат “Биг Брадър”.

“Спекулация е да се каже, че ще има руска военна база в Ниш. Шойгу и министерството му имат много ресурси, но няма ясна идея какви ще са тези сили за реагиране. Например, самолет за гасене на пожари може да превозва и военни части, но това още нищо не значи”, казва и Марко Савкович от базираната в Белград неправителствена организация “Гражданско - военно сътрудничество”.

Той не отрича, че Русия има здрави интереси в Сърбия. “В Белград усилено се дискутира дали сближаването с Москва няма да постави в риск интеграцията на Сърбия в ЕС”, коментира Савкович.

“Бих нарекъл този проект цивилен, но със засилено военно участие. Пресилено е да се говори за база”, казва Савкович. Според него причините за избор на Ниш са: това е най-големият град в Южна Сърбия, най-голям е рискът за горски пожари, в района има най-много неизбухнали бомби от кампанията на НАТО.

“А и Косово е близо”, заключава Савкович.

МИЛЕН ПЕТРОВ

Ноември 2010: В Ново село никне град

Базата Ново село стартира през ноември 2010 г. Това е пусковият срок за т.нар. съвместно военно съоръжение, съобщен от командващия Сухопътните сили на армията ни ген. Иван Добрев.

На Ново село ще тренират български и американски войници. А както наскоро се разбра - и бойци на съседите - сърби, украинци. Което автоматично води до извода, че бъдещата база край Ниш ще има друго предназначение.

База, базиране, означава трайно установяване на едно място. А в Ново село трайно ще присъства само обслужващ персонал. Роти или взводове от групата американски войски в Германия ще идват за по 2-3 месеца и след това ще се връщат в истинските си бази.

Голямото строителство тепърва започва. В момента на полигона се изравнява теренът, където ще израсне военното градче. Багери мощно ровят земята в източния край на полигона откъм близкото село Мокрен.

Който е обикалял из чукарите на полигона, няма да открие нещо ново в пейзажа. С изключение на американските бронирани машини "Страйк", които трети месец кръстосват по прашните трасета. И емблематичните хеликоптери "Блек хоук", които рязко изскачат зад баирите.

Преди 2 месеца българската рота, която първа трябваше да поеме външната охрана на летището в Кабул, тренира на полигона заедно с американски войници. Тогава попитах техния командир защо идват тук чак от Германия?

Първата причина е стратегическа, но аз нямам право да я коментирам, каза майорът. Можел да изрази мнение само по тактическата част от отговора. А то е, че географията на Ново село е близка до афганистанската - голи обезлесени хълмове, стръмни скатове, постоянни ветрове. Важна била и възможността да тренират с българските партньори. В рамките на натовски операции почти винаги водели съвместни действия със съюзници от алианса.

Войската ни има и други полигони - Сливница край София се използваше от бившата Първа армия, на Корен край Хасково тренираха второармейци. Ще оцелее обаче само Ново село заради 60-те милиона долара, които САЩ са заделили за строителство.

Плащат американците, но стопанин ще е Българската армия.

По неофициални данни полигонът е правоъгълник, дълъг десетина и широк 5-6 км. В момента се експлоатират старите сгради, построени още по Татово време. Вишките също са от периода на Добри Джуров. Нови са площадките за хеликоптери и десетките панелени кутийки, около които бойците тренират бой в населено място. Някъде из чукарите още дремят немски панцери, превърнати през 50-те и 60-те години на миналия век в неподвижни мишени за артилеристите.

Супернов е тренажорният комплекс, където рейнджърите учат не само как се управлява "Хъмви" (военният вариант на "Хамър"), но и тренират действия при преобръщане на бронираното возило. От няколко години на полигона американците провеждат учения с т.нар. система МАЙЛС. Тя включва специални датчици по възлови места от тялото на войниците, които реагират на лазерен лъч, симулиращ противников изстрел.

Така във всеки момент от боякомандирът знае реалните си загуби - колко са убити, колко са ранени, и в зависимост от това взема нови решения. Още по-нова е системата, подобна на цивилните джипиеси,която демонстрира на екран местоположението на всяка машина, на всеки човек. Досега янките живееха на палатки. Нашите представи за брезентов навес нямат нищо общо с американските, в които едно от задължителните условия са климатиците например.

От другата есен обаче палатките ще изчезнат. На тяхно място ще израсне цял комплекс от типови постройки. В някои се спи, други са за щабове, учебни кабинети, трети за тренировъчни зали. На особен пиедестал янките издигат фитнеса и библиотеката, която вече е слята с интернет клуба. В Сараево те са заедно под покрива на огромен балон. В планинската база на север от босненската столица пък бяха разделени.

Общо 23 сгради ще изникнат на Ново село - казарми, администрация, оперативни помещения, складове, медицински пункт, столови. Търгът за строителството е спечелен от немския концерн "Билфингер Бергер", който е наел за подизпълнител бургаската фирма "Доломит". За обслужването на този постройки в съответствие с американските стандарти ще отиват по 600-800 хил. долара годишно. За рехабилитация на пътищата, която няма как да не пострада от тежката бронирана техника, Пентагонът ще отпуска още по 300-500 хил. долара годишно.

ЛЮБОМИР ДЕНОВ

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в