Трънски майстор пръв обявява Кирил и Методий за светци

https://www.24chasa.bg/Article/267176 www.24chasa.bg
Изображението на св. Кирил Философ като светия. В медальона точно над него е изписан Методий. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Кирил и Методий са изобразени като светци още през ХVI-ХVII век - много преди българският народ да започне да ги чества като такива, преди църквата да ги канонизира и поне 150 г. преди Паисий Хилендарски да напише за тях в своята "История славянобългарска" през 1762 г.

Образите на славянските първоучители греят в църква от ХVI-ХVII век в трънското село Лева река. Открива ги проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в началото на 70-те години. Тя разказва:

"Църквата на манастира "Св. 40 мъченици" е полуразрушена. Ако беше запазена западната й стена, може там би щяхме да можем да видим имената на ктиторите, които са набрали парите за изграждането и изписването на църквата с образите на Кирил и Методий като светии.

Проф. д-р Димитрина Митова-Джонова е археолог и изкуствовед. Участвала е с научни доклади в повече от 30 международни конгреса у нас и в чужбина. Международна известност й донася новата интерпретация на протосардинската култура нураги. 
Проф. Джонова е носител на орден
Проф. д-р Димитрина Митова-Джонова е археолог и изкуствовед. Участвала е с научни доклади в повече от 30 международни конгреса у нас и в чужбина. Международна известност й донася новата интерпретация на протосардинската култура нураги. Проф. Джонова е носител на орден "Кирил и Методий втора степен". СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Влизайки в олтарното пространство, на мястото, където според канона се изобразяват великите църковни отци, видях изписан свети Кирил Философ. Той е представен анфас, в канонизирана поза с дясна ръка в молитвен жест и лява, държаща надпис. Лицето му е съсредоточено и одухотворено като при жив човек. Не е просто застинал образ.

Полуразрушената църква в трънското село Лева река, където са безценните образи. 
СНИМКИ: СИМЕОН МИЛЬОВ, ДИРЕКТОР НА РИМ - ПЕРНИК
Полуразрушената църква в трънското село Лева река, където са безценните образи. СНИМКИ: СИМЕОН МИЛЬОВ, ДИРЕКТОР НА РИМ - ПЕРНИК

Точно над св. Кирил Философ в медальон на горния ред сред канонизирани светци е поставен Методий. Изобразен е като млад светец с ореол, с къса тъмна коса и брада и Евангелие в ръка. Пред името му - Методие, няма "свети", но е изрисуван с нимб. И Кирил, и Методий са изобразени в скъпи одежди.

Базиликата
Базиликата "Сан Клементе" в Рим СНИМКА: АРХИВ

Като ги видях, цялата изтръпнах: Боже Господи, та това са нашите Кирил и Методий! Но как е възможно!..."

И днес, близо 40 г. по-късно, проф. Джонова едва сдържа вълнението си. За нея това откритие не е просто да попаднеш на редки стенописи. То е разтърсващо, понеже... не би трябвало да е възможно. Защото изображението е нарушение на канона - нещо недопустимо в онези времена.

В изписването на Кирил и Методий като светци проф. Джонова вижда едно голямо патриотично съзаклятничество, благодарение на което са се появили.

Стойността на изображенията може да бъде по-добре проумяна, като се има предвид историческата обстановка, в която са създадени.

"Кирил и Методий не са канонизирани за светци и не би трябвало да са представяни като такива. Изобразяването им по този начин е такова нарушение на канона, че византийската Цариградска патриаршия никога не би го допуснала, ако знаеше за него. А католическата църква направо гори на клада за такова нещо.

Зографът, който ги изписва, всъщност обявява Кирил и Методий за светци още тогава - през ХVI-ХVII век.

"Св. Кирил Философ е изобразен там, където се изписват великите църковни отци, и на мястото на св. Кирил Александрийски, който е познат и като Кирил Философ. Живял е през първи век, бил е архиепископ в Александрия и е водил борба с ересите и най-вече с еретика Несторий. По канон това място в църквата е отредено за него.

Но и дума не може да става, че при това изображение нашият св. Кирил е "объркан" с Александрийски. Двамата категорично са били разграничавани. А и как иначе бихме обяснили изписването и на Методий над Кирил?

Св. Кирил Александрийски и нашият св. Кирил Философ са изобразявани и заедно в други храмове в същия район.

В гробищната църква "Св. Богородица" в с. Прибой св. Кирил Александрийски през ХVI-ХVII в. е изписан на неговото си място в олтара, а над него, където в Лева река е Методий, е изобразен нашият св. Кирил Философ.

Щом ги има и двамата, значи много добре се е знаело, че са два различни образа.

Има още един такъв пример. Двеста години след Лева река - през 1845 г., при изписването на гробищната църква "Св. Димитър" в с. Ярловци зографът Коста Вальов ги изобразява поотделно: св. Кирил Александрийски - в олтара, а пред иконостаса е св. Кирил Философ в цял ръст. Над него е портретът на св. Методий", разказва проф. Джонова.

Тя е категорична, че най-ранните портрети на светците просветители Кирил и Методий съвсем не случайно се появяват в Трънско. След падането на България под турско робство Търновската живописна школа се премества в Атон. По Струма се строят много църкви под ръководството на атонските монаси. В района е жив духът на св. Климент - най-предания ученик на Кирил и Методий, който превръща Охрид в книжовен център.

Според проф. Джонова такива изображения не биха могли да се появят около Търново  или в Източна България, "защото това е хинтерланд на византийската Цариградска патриаршия. Струмско обаче е достатъчно далече, а и винаги е било българско."

"В Лева река явно е имало големи българи. Един от тях е ктиторът, дал парите за изографисването на църквата. Втори голям българин - игуменът на манастира, си е затворил очите и е допуснал това неканонично изображение. Трети, и най-голям измежду тях е българският зограф, който е създал образите.

Няма как да знаем кой точно е той, защото канонът не позволява на зографа да се подписва. Но той е бил изключителен художник. Макар и ограничен в канона, е успял да създаде реалистични портрети на живи хора", подчертава проф. Джонова.

От вътрешната страна на източната стена в църквата "Сан Клементе" в Рим има два образа, за които се предполага, че са портрети на светите братя Кирил и Методий.

Проф. Джонова смята за напълно достоверна такава хипотеза, понеже те стават причина за съграждането на храма.

"Кирил и Методий имат благоволението на римската църква за това, че пренасят мощите на св. Климент. Той е вторият римски папа, живял през първи век по времето на император Траян и пратен от него на заточение в Херсон. Там и починал.

Кирил и Методий на връщане от мисия при хазарите намират мощите на св. Климент и ги пренасят в Рим. Тогава там се изгражда и църквата "Св. Климент", където да се съхраняват мощите, и те са там и до сега.

За това им дело римската църква канонизира братята Кирил и Методий за светци на западната католическа църква.

Българските зографи от Атон с изписването на образите им в цирквите в Лева река и в Прибой ги канонизират за светци още през ХVI-ХVII век.

Не е ли дошло времето в Деня на народните будители да обявим безименните автори от Атон за най-ранни български народни будители?", казва проф. Димитрина Митова-Джонова. (24часа)