Трънски майстор пръв обявява Кирил и Методий за светци

https://www.24chasa.bg/Article/267176 www.24chasa.bg
Изображението на св. Кирил Философ като светия. В медальона точно над него е изписан Методий. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Кирил и Методий са изобразени като светци още през ХVI-ХVII век - много преди българският народ да започне да ги чества като такива, преди църквата да ги канонизира и поне 150 г. преди Паисий Хилендарски да напише за тях в своята "История славянобългарска" през 1762 г.

Образите на славянските първоучители греят в църква от ХVI-ХVII век в трънското село Лева река. Открива ги проф. д-р Димитрина Митова-Джонова в началото на 70-те години. Тя разказва:

"Църквата на манастира "Св. 40 мъченици" е полуразрушена. Ако беше запазена западната й стена, може там би щяхме да можем да видим имената на ктиторите, които са набрали парите за изграждането и изписването на църквата с образите на Кирил и Методий като светии.

Влизайки в олтарното пространство, на мястото, където според канона се изобразяват великите църковни отци, видях изписан свети Кирил Философ. Той е представен анфас, в канонизирана поза с дясна ръка в молитвен жест и лява, държаща надпис. Лицето му е съсредоточено и одухотворено като при жив човек. Не е просто застинал образ.

Проф. д-р Димитрина Митова-Джонова е археолог и изкуствовед. Участвала е с научни доклади в повече от 30 международни конгреса у нас и в чужбина. Международна известност й донася новата интерпретация на протосардинската култура нураги. Проф. Джонова е носител на орден "Кирил и Методий втора степен". СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Точно над св. Кирил Философ в медальон на горния ред сред канонизирани светци е поставен Методий. Изобразен е като млад светец с ореол, с къса тъмна коса и брада и Евангелие в ръка. Пред името му - Методие, няма "свети", но е изрисуван с нимб. И Кирил, и Методий са изобразени в скъпи одежди.

Полуразрушената църква в трънското село Лева река, където са безценните образи. СНИМКИ: СИМЕОН МИЛЬОВ, ДИРЕКТОР НА РИМ - ПЕРНИК

Като ги видях, цялата изтръпнах: Боже Господи, та това са нашите Кирил и Методий! Но как е възможно!..."

Базиликата "Сан Клементе" в Рим СНИМКА: АРХИВ

И днес, близо 40 г. по-късно, проф. Джонова едва сдържа вълнението си. За нея това откритие не е просто да попаднеш на редки стенописи. То е разтърсващо, понеже... не би трябвало да е възможно. Защото изображението е нарушение на канона - нещо недопустимо в онези времена.

В изписването на Кирил и Методий като светци проф. Джонова вижда едно голямо патриотично съзаклятничество, благодарение на което са се появили.

Стойността на изображенията може да бъде по-добре проумяна, като се има предвид историческата обстановка, в която са създадени.

"Кирил и Методий не са канонизирани за светци и не би трябвало да са представяни като такива. Изобразяването им по този начин е такова нарушение на канона, че византийската Цариградска патриаршия никога не би го допуснала, ако знаеше за него. А католическата църква направо гори на клада за такова нещо.

Зографът, който ги изписва, всъщност обявява Кирил и Методий за светци още тогава - през ХVI-ХVII век.

"Св. Кирил Философ е изобразен там, където се изписват великите църковни отци, и на мястото на св. Кирил Александрийски, който е познат и като Кирил Философ. Живял е през първи век, бил е архиепископ в Александрия и е водил борба с ересите и най-вече с еретика Несторий. По канон това място в църквата е отредено за него.

Но и дума не може да става, че при това изображение нашият св. Кирил е "объркан" с Александрийски. Двамата категорично са били разграничавани. А и как иначе бихме обяснили изписването и на Методий над Кирил?

Св. Кирил Александрийски и нашият св. Кирил Философ са изобразявани и заедно в други храмове в същия район.

В гробищната църква "Св. Богородица" в с. Прибой св. Кирил Александрийски през ХVI-ХVII в. е изписан на неговото си място в олтара, а над него, където в Лева река е Методий, е изобразен нашият св. Кирил Философ.

Щом ги има и двамата, значи много добре се е знаело, че са два различни образа.

Има още един такъв пример. Двеста години след Лева река - през 1845 г., при изписването на гробищната църква "Св. Димитър" в с. Ярловци зографът Коста Вальов ги изобразява поотделно: св. Кирил Александрийски - в олтара, а пред иконостаса е св. Кирил Философ в цял ръст. Над него е портретът на св. Методий", разказва проф. Джонова.

Тя е категорична, че най-ранните портрети на светците просветители Кирил и Методий съвсем не случайно се появяват в Трънско. След падането на България под турско робство Търновската живописна школа се премества в Атон. По Струма се строят много църкви под ръководството на атонските монаси. В района е жив духът на св. Климент - най-предания ученик на Кирил и Методий, който превръща Охрид в книжовен център.

Според проф. Джонова такива изображения не биха могли да се появят около Търново  или в Източна България, "защото това е хинтерланд на византийската Цариградска патриаршия. Струмско обаче е достатъчно далече, а и винаги е било българско."

"В Лева река явно е имало големи българи. Един от тях е ктиторът, дал парите за изографисването на църквата. Втори голям българин - игуменът на манастира, си е затворил очите и е допуснал това неканонично изображение. Трети, и най-голям измежду тях е българският зограф, който е създал образите.

Няма как да знаем кой точно е той, защото канонът не позволява на зографа да се подписва. Но той е бил изключителен художник. Макар и ограничен в канона, е успял да създаде реалистични портрети на живи хора", подчертава проф. Джонова.

От вътрешната страна на източната стена в църквата "Сан Клементе" в Рим има два образа, за които се предполага, че са портрети на светите братя Кирил и Методий.

Проф. Джонова смята за напълно достоверна такава хипотеза, понеже те стават причина за съграждането на храма.

"Кирил и Методий имат благоволението на римската църква за това, че пренасят мощите на св. Климент. Той е вторият римски папа, живял през първи век по времето на император Траян и пратен от него на заточение в Херсон. Там и починал.

Кирил и Методий на връщане от мисия при хазарите намират мощите на св. Климент и ги пренасят в Рим. Тогава там се изгражда и църквата "Св. Климент", където да се съхраняват мощите, и те са там и до сега.

За това им дело римската църква канонизира братята Кирил и Методий за светци на западната католическа църква.

Българските зографи от Атон с изписването на образите им в цирквите в Лева река и в Прибой ги канонизират за светци още през ХVI-ХVII век.

Не е ли дошло времето в Деня на народните будители да обявим безименните автори от Атон за най-ранни български народни будители?", казва проф. Димитрина Митова-Джонова. (24часа)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малчугани политат от тераси заради родителска небрежност Дете полита от балкона, писъци и почернени семейства... Само преди броени дни малко дете падна от третия етаж на кооперация във Варна. Пострадалото момиченце е откарано веднага в болница заедно с майка си. То е прието в тежко състояние, има фрактура на черепа, в кома е,

Стефан Станев, който е убиецът на красивата ломчанка Виола, наръгва съкилийника си с химикалка в окото и опитва да го запали в ареста в София. Преди по-малко от месец наркоманът е задържан, след като зверски закла гаджето си. "Станев неистово се опитва да се изкара невменяем, а той просто е един обикновен наркоман,

Гол мъж легна на столичния булевард "Васил Левски" вчера сутринта. Мъжът без свян положи голото си тяло на асфалта, докато до него преминаваха десетки автомобили. Запознати твърдят, че това е същият човек, който преди седмица легна под проливния дъжд на бул. "България", а преди ден бе забелязан да кара колело, както майка го е родила, на бул.