Красьо освен от съд разбирал и от висше

https://www.24chasa.bg/Article/268699 www.24chasa.bg
Красимир Георгиев е роден през 1982 г. в София. Завършил е строителния техникум в Плевен. През 2007 г. се дипломира като магистър по финанси в Стопанската академия в Свищов. Същата година печели и конкурс за докторантура в академията. Не е семеен. СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Група бивши и настоящи преподаватели в Стопанската академия “Димитър А. Ценов” в Свищов твърдят в сигнал до премиера Бойко Борисов, че 27-годишният лобист Красимир Георгиев - Красьо Черния осигурявал срещу съдебно преследване ректора на университета доц. Величко Адамов.

Според тях доцентът участва в схема за пране на пари, укриване на доходи в особено големи размери и източване на учебното заведение. За прикриване на престъпленията си доц. Адамов ползвал контактите на Красьо.

Над мен стоят само Красьо и Господ. Репликата изрича новоизбраният ректор на академията Величко Адамов през 2007 г., твърдят гости, присъствали на тържеството за победата му в ресторант “Калето”.

Преподавателите Бисер Кръстев, Георги Георгиев, Марияна Асенова и Калин Костов (от ляво на дясно). Те изпратиха сигнал до премиера Борисов срещу ректора на Стопанската академия
Преподавателите Бисер Кръстев, Георги Георгиев, Марияна Асенова и Калин Костов (от ляво на дясно). Те изпратиха сигнал до премиера Борисов срещу ректора на Стопанската академия "Димитър Ценов" Величко Адамов. СНИМКИ: АВТОРЪТ

По това време Георгиев току-що се е дипломирал с пълно отличие и печели конкурс за докторант по финанси. Негов рецензент става доц. Адамов.

Ректорът на Стопанската академия
Ректорът на Стопанската академия "Димитър Ценов" Величко Адамов

“Освен любовта към науката тях ги свързва и партньорство в областта на обществените поръчки”, твърдят в сигнала преподавателите.

Красьо освен от съд разбирал и от висше

Само 4 месеца преди да гръмне скандалът, разтресъл съдебната система, свързаната с Красимир Георгиев фирма “Билд инвест” ООД сключва договор за 3,5 млн. лв. за ремонта на едно от студентските общежития на академията.

Година преди това същата фирма с управител Валентин Стоев, който е съдружник на Красьо в “Екоенерджи” ООД, печели поръчка за 2,3 млн. лв., обявена от доцента.

За интересите на Георгиев в строителството съобщи Стойко Стоев - първи подал оставка заради редовната си кореспонденция с лобиста.

“Не съм и подозирал, че Черничкия Красьо с ланците, за когото говори колегата Колев и моят познат Краси от София са един и същи човек. За мен той никога не е бил човек с ланци, а магистър по икономика. Свързваха ни интереси в областта на строителството”, призна Стоев.

И се оказа прав: “Занимавам се със строителство, но нямам нищо общо с фирмата, правила ремонтите”, каза за “24 часа” Георгиев.

От сдружението, подало сигнала срещу Адамов, твърдят още, че ректорът, заместникът му доц. Андрей Захариев и преподавателите Стефан Симеонов, Васил Захариев, Пламен Пътев, Стоян Проданов са свързани лица чрез участието си в схема с регистрирани офшорни дружества, имащи общо счетоводство.

Те се ръководят от общ тръст и се използват за пране на пари с инвестиции в строителството по Черноморието.

Фирмите от групата са “Юнивърс къмпани”, “Бета трейдинг корпорейшън”, “Фриско Асет мениджмънт - България”.

Справка в търговския регистър показва, че до днес Адамов притежава хотела “Синята перла” в Слънчев бряг чрез фирмата “Юнивърс къмпани”, регистрирана в София. Според данните дружествените дялове в ООД-то не са прехвърлени и ректорът все още е управител и съдружник с американска компания в него.

Доц. Адамов е разследван за укриване на доходи. Последно през 2003 г. с назначаване на новия шеф на полицията в Търново Милен Манолов проверките спират, твърдят авторите на сигнала. Дъщерята на началника, родом от Свищов, Зорница е едновременно студентка и инспектор в катедрата на ректора, с което той си осигурява покровителство, се твърди в сигнала на преподавателите.

“Истина е, че дъщеря ми работи там от 10 месеца. Момичето си върши работата, защото нямам средства да я издържам. Изплащам голяма ипотека. Освен това тя е студентка задочно, което не създава проблем. Никога не съм си позволявал да правя чадър над когото и да било. През годините е имало множество сигнали и жалби срещу доц. Адамов. Всичко е проверявано задълбочено и е предавано в прокуратурата”, обясни пред “24 часа” комисар Манолов. Според него проблемът бил във вътрешните взаимоотношения в едно автономно учебно заведение, където полицията не може да се намесва.

Стопанската академия умело се източва чрез Центъра за магистратско и дистанционно обучение, твърдят още преподавателите. От изнесената структура Адамов и приближените му си разпределят хонорари по 100 000 лв. годишно.

“От последното Андрей Захариев, самият ректор и бившият - Нено Павлов, са вземали колосални за системата средства. Захариев участва в 15 дисциплини за дистанционно обучение и е получил за година около 100 000 лв.”, разказа доц. Марияна Асенова от катедрата “Финанси и кредит”. За такива хонорари той трябва да е работил по 50 часа в денонощие. Същевременно другите преподаватели получавали по 1000 лв., а след създаването на Сдружението за европейско качество във висшето образование те били изхвърлени от магистърските програми чрез задание на катедрата, без бунтарите да бъдат уведомени.

Преподавателите са категорични, че 6 дни след като Красьо завършва, е обявена процедура за обществена поръчка за реконструкция и енергийна ефективност на блок 3 без всякакви финансови параметри”, разказва ст. ас. Калин Костов.

“Поръчката е особено сложна. В настоящия момент не може да бъде установен обемът на реконструкцията и конкретните видове работи, коитода позволят точното определяне на обекта на поръчката”, пише в документа, подписан от доц. Адамов. Процедурата, по която се избира изпълнителят, е състезателен диалог. Победителят е плевенската фирма на Стоев “Билд инвест”, която е със същия адрес на управление както и общата им фирма "Екоенерджи". Мълвата говори, че Стоев е близък с бившия вътрешен министър Румен Петков.

Досега са направени два одита от Сметната палата и от ревизионния отдел на МОН, които не са констатирали нарушения в процедурата.

След жалба документацията по поръчката е проверена лично и от шефа на Икономическа полиция в Търново Веселин Тодоров. Нередности не са открити. От сдружението обаче смятат, че многомилионните поръчки са благодарност на ректора за помощта на Красьо в инфарктните ректорски избори през 2007 г., когато той печели с 58 срещу 57 гласа.

“Има двама-трима преподаватели, които са ми сърдити и раздухват такива истории. Ако не правех нищо, нямаше да се приказва за мен. Правена ми е и данъчна ревизия на физическо лице, но всичко това е приключило преди да познавам Красимир.

Така че, sorry. От цитираните фирми съм излязъл още преди 2 г. Аз съм проверяван 1000 пъти и знам какво да правя и какво да не правя. Играя по правилата”, каза пред “24 часа” доц. Адамов.

ДИМА МАКСИМОВА

 

Първото си интервю за медия Красимир Георгиев даде за в. "24 часа", след като стана ясно, че името му се появява и в сигнал до премиера Бойко Борисов срещу ректора на Стопанската академия в Свищов доц. Величко Адамов.

Красимир Георгиев, или Красьо Черния, бе изваден на светло на 18 юни т.г. от висшия магистрат Иван Колев.

"Някакъв Красьо от Плевен с ланци обикаля страната и предлага на кандидати за ръководни постове в съдебната система подкрепа на членове от съвета срещу 200 хил. евро", обяви Колев пред колегите си.

Изявлението му хвърли в смут съдебната система и разстресе ръководния й орган ВСС.

Докато висшите магистрати се надпреварваха да обясняват, че не познават никакъв Красьо, бе образувано дело за търговия с влияние срещу неизвестен извършител.

Седмици по-късно разследващите припознаха в лицето на плевенчанина с ланци 27-годишния Красимир Георгиев.

Проверявайки телефонните му разпечатки, те се натъкват на стотици разговори с магистрати и политици. Георгиев обаче отрича да ги познава.

През август срещу него започва разследване за лъжесвидетелстване.

Заложената от Колев бомба със закъснител избухна на 8 октомври, когато главният прокурор Борис Велчев съобщи имената на тримата членове на ВСС, говорили с Красьо. Стойко Стоев и Иван Димов подадоха оставки. Пламен Стоилов, който само веднъж за 5 сек отговорил на повикването на Красьо, бе спасен.

Въпреки,. че обвинител №1 призна, че разследването няма данни за размяна на пари, бяха огласени и мената на общо 15 съдии и прокурори, контактували с бизнесмена.

Собяснение, че са уронили престижа на съдебната власт, бяха приети оставките на шефовете на апелативния съд и прокуратура в Бургас - Дора Чинева и Ангел Ангелов. Като ръководител си тръгна и зам.-шефът на апелативния съд в Търново Милчо Ванев.

В края на миналата седмица от ВСС съобщиха, че е образувано дисциплинарно производство срещу всички, замесени в скандала.

 

Красимир Георгиев: Чувствам се употребен в центъра на огромен медиен скандал

- Г-н Георгиев, знаете ли, че в момента сте най-търсената личност от медиите? Как се чувствате, след като името ви бе набъркано в грандиозния скандал, предизвикал лавина от оставки в съдебната система?

- Може би ще кажа съществени неща, но нека първо да приключи разследването. Един мъж е такъв, когато не се оплаква и се опитва да се справя. Надявам се и аз да успея, но вредите, които се нанасят на близките и приятелите ми, са огромна тежест за мен.

Чувствам се употребен в центъра на този огромен медиен скандал, който за съжаление приключва с разбиване на кариерите на доказани професионалисти.

- Тези дни се появиха и съмнения за нередни обществени поръчки между Стопанската академия в Свищов, където сте докторант, и свързана с вас фирма на г-н Валентин Стоев.

- Нямам общо с фирмата, правила тези ремонти. С Вальо Стоев сме съдружници в друга фирма, която за съжаление не успя да развие дейност.

Доколкото знам от местните медии в Свищов, в конкурсите по обществените поръчки, за които говорите, са участвали много фирми. В първия конкурс между кандидатите е била и фирмата "Енемона". Тя е много сериозна, с опит в този бранш. Изискванията към участниците са били доста високи - за сертификати по ИСО. Не са много фирмите, отговарящи на тези стандарти в този регион. На втората поръчка са се явили и фирми от София и Пловдив. Освен това има и трета обществена поръчка за ремонт, която е спечелена от софийска фирма.

- Искате да кажете, че фирмата на съдружника ви е предложила по-добра оферта?

- Точно това казвам. Те не са били сами на конкурсите. Ако е имало някакъв проблем относно организицията на търга, останалите конкуренти биха протестирали.

- Фирмата на г-н Стоев отговаря ли на изискванията?

- Според мен да. Тя има всички необходими сертификати. Занимава се със строителство от доста години. Г-н Стоев е сериозен човек и уважаван бизнесмен. Не съм аз този, който да му урежда обществените поръчки, защото нямам такава възможност. Искрено се надявам намесването на неговото име в скандала с мен да не навреди несправедливо на бизнеса му.

- С каква цел бе регистрирана общата ви фирма?

- Имахме идея за проектиране и изграждане на малък ВЕЦ до река в Плевен. Подадохме документи за лиценз, но не го получихме, и фирмата преустанови дейността си.

- Разбрахме, че сте завършили академията с пълно отличие. Кога ви остана време за четене? Отстрани правите впечатление на доста ангажиран с други дейности?

- Гордея се, че съм завършил това висше учебно заведение с пълен отличен. Родителите ми също са икономисти. Ако намеквате, че съм завършил с отличен успех заради познанството ми с доц. Адамов, ще ви кажа, че той стана ректор в годината, в която аз се дипломирах. Преди това 6 години съм вземал изпитите си успешно. Реших да продължа и се явих на конкурс за докторантура по финанси. Кандидатствахме 20-30 колеги за 2 места. Изпитите бяха писмен и устен, пред комисия от трима преподаватели. Бях първи в конкурса и мой рецензент стана ректорът, на другото момче рецензент стана деканът на факултет "Финанси". Това е простата истина.

Често успелите хора в България биват атакувани. Случаят с доц. Адамов е точно такъв. Доколкото знам, от години определени хора се опитват да уронят престижа му. Намесването на моето име е поредният опит за това. Добре е да се направи сравнение между постигнатото от сегашното ръководството на академията, и онова, което е свършено във времето назад. Тогава би станало ясно, че е направен огромен скок в развитието на учебното заведение. Доц. Адамов е доказан и уважаван професионалист. Гордея се, че е мой рецензент.

За човек може да се съди не по клеветите на опонентите му, а по делата му.

- Какъв е бизнесът ви?

- Със строителство и ремонт се занимавам. Имам участие в дискотека.

- Как успяхте да купите военния имот в Шумен?

- Приятел от Шумен ме информира, че е обявен на търг и че се намира на хубаво място. При предишна обява никой не пожелал да участва в наддаването. Направих проучване и установих, че ако има проектиран и съгласуван ПУП, доста фирми биха се заинтересували и платили добра цена. Мисля, че една такава сделка не е незаконна. Четох във вашия вестник, че сме го купили на занижена цена. Първо, това не бе така, и второ, в конкурса участваха още 2 фирми или физически лица.

СИЛВИЯ ГУРМЕВА

  • Светът е футбол, но не и за България

    Светът е футбол, но не и за България

    От вчера светът, колкото и банално да звучи, е футбол. Снощи в Рим се откри европейското първенство по футбол с мача Турция - Италия, а в неделя тръгва, както би се изразил Стратега от Мировяне Димитър Пенев, европейското на Южна Америка. За разлика от съседите от Северна Македония, които макар и през баражите от Лигата на нациите успяха да се
  • Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление, казва тя През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г