45. Слава Рачева лази, за да не я хванат в кадър

https://www.24chasa.bg/Article/271641 www.24chasa.bg
Слава Рачева е избрана случайно да води куклата Педя човек - лакът брада, но тази нейна роля я прави любимка на много поколения. СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Слава Рачева, или казано по детски Педя човек - лакът брада, е свързала живота си с БНТ почти от самото й създаване. Тя е изкарала в телевизията 48 години.

“През 1961 г., когато тръгна предаването, все още не се казваше “Лека нощ, деца”. Педя човек разказваше приказки три пъти в седмицата в 19,50 ч - преди новините. Излъчваше се на живо от студио в телевизионната кула. Беше много малко пространство, разделено на 3 площадки. Обикновено сядах на площадката, която имаше бюро, на което чичко Филипов четеше след мен новините.

Бях избрана случайно. Представител на телевизията се спря на мен, като попита: “Имаме ли малък мъж?” Обадих се, без да подозирам какво означаваше това, защото играех всички мъжки роли в кукления театър. Първо ме заведоха да запиша песничката в едно от студиата на радио “София”. Тя и до ден-днешен звучи така, както всички я знаят - тези, които тогава са били деца, станаха родители, после баби и дядовци. И досега, като ме срещнат, ми пеят тази песничка.

Половин час преди предаването трябваше да бъда в кулата, за да прочета приказката. Сядах в краката на чичко Филипов. Така разбрах защо трябваше да бъде малък мъж. Куклата, която ми дадоха в началото, беше направена от нашата художничка Милка Начева. Тази, която сега помнят всички, е малко по-големият вариант на първата. Промени се заради сериалите с приказки, които почнаха след чичко Филипов. Другите участници в тях бяха театрални актьори в жив план и за да не се губи куклата сред тях, тя порасна.

Това три пъти седмично ходене до кулата бе голям ужас за всички. Преди 48 г. автомобилите бяха малко, градският транспорт не беше редовен. Често съм молила или кола със синя лампа, или обикновени шофьори да се смилят над мен и да ме закарат до там.

Най-много се ужасявах да не изляза в ефир, защото, пролазвайки по земята с куклата, често можеше някоя камера да се наведе по-ниско и да ме покаже. Така са ставали и гафове.

Какво вълнение изпитвах, когато чичко Филипов извадеше вълшебния косъм с думите: “Тримби-римби трука, Педя човек тука”, и аз се появявах, казвайки: “Добър вечер, чичко Филипов и добър вечер, мили деца.”

Приказката започваше. През всичките тези години за мен най-вълнуващото винаги е било как влизам в домовете на всички, които ни гледат. Това бяха хубави години - правехме всичко с голяма любов и с днешна дата, поздравявайки БНТ с нейната 50-годишнина, искам да кажа с гласа на Педя човек и с думите на един друг любим герой - Мечо Пух: “Направихме го за вас, защото ви обичаме.”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.