Нов таен доклад на ДАНС изтече в “Шпигел онлайн”

https://www.24chasa.bg/Article/271931 www.24chasa.bg
Докладите на ДАНС вече са и европейско четиво, след като някои от тях изтекоха и в сайта “Шпигел онлайн”. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

“Скандален доклад притиска българския кабинет”, отбеляза вчера в заглавие сайтът “Шпигел онлайн”. Материалът на Ренате Флотау представя основните моменти в нов таен доклад на ДАНС за първото полугодие на 2009 г.

Новият премиер Борисов заплашва със затваряне на държавната агенция по сигурността ДАНС, българския вариант на ФБР. Възможна причина е пикантен доклад за далавери и корупция в държавния апарат, както и злоупотреби със средства от ЕС в голям размер.

Първоначално изглеждаше така, сякаш става дума за политическо разчистване на сметки между съперници. Новият български премиер Бойко Борисов обвини своя предшественик Сергей Станишев от БСП, че е допуснал да изчезне секретен доклад на ДАНС, изпратен му през октомври 2008 г., за да предупреди навреме членовете на своя кабинет, обвинени в корупция. Междувременно прокуратурата разследва не само Станишев, но и анонимния подател, който миналата седмица разпространи в интернет доклад за първото полугодие на 2008 г.

30-страничният документ потвърждава това, което западни медии и правителства от дълго време знаеха, а София се опитваше да омаловажи: покровителстваната от най-високи политически кръгове злоупотреба със средства от ЕС, обвързването на политици и престъпници и корупцята, на която не й се вижда краят.

Експремиерът Станишев на 1 януари 2008 г. инициира сам създаването на ДАНС, след като скандалите във вътрешното министерство и контактите на множество служители с хора от престъпния свят дискриминираха България по цял свят и доведоха до орязване на парите от ЕС.

Българското общество е по-скоро объркано. Представя ли ДАНС безпощадната картина на българската реалност, или институцията е действала - както твърди новият премиер Борисов - като “политическа полиция” на предшественика му Станишев? Неотдавна ДАНС бе обвинена, че е подслушвала журналисти и особено неудобни автори както по времето на страховитите български тайни служби от времето на комунизма.

Финансовата торба с фокуси

За гнева на сегашния премиер обаче може би има и други причини. Междувременно се появи нов доклад за сигурността, отнасящ се до първата половина на 2009 г. И този път той не остана таен, макар че получателите му, много от които журналисти, трябваше да потвърдят писмено, че няма да го публикуват.

Съдържанието е доста пикантно: еврофондове според доклада са били плячкосани, предимно в селското стопанство, благодарение на податливостта към корупция на сътрудници на държавните фондове, където почти липсва контрол. За да се докопат до лелеяните пари от ЕС, се е стигало до унищожаване на документи, фалшифицирането им, а пък актове за собственост са били издавани на имената на починали хора.

В тази финансова торба с фокуси са бъркали не само българи. Според доклада гърци и турци също са се възползвали.

Чрез български посредници те изкупуват или наемат огромни парцели и ниви в България, тъй като помощите от ЕС се изчисляват на базата на площта на земята.

В здравеопазването лекари и болници измислят фиктивни пациенти и отклоняват средства. Частни производители на лекарства използват монополното си положение, за да издействат по-високи цени чрез спиране на вноса на жизненоважни медикаменти.

Държавен апарат, подчинен на мафиотите

Няма трик, от който измамниците да не са се възползвали. Бизнесмени, които злоупотребяват с пари или съзнателно фалират фирмите си и ги прехвърлят на социално слаби, най-често роми. Така те се спасяват от отговорност и от евентуално изземване на частната им собственост.

В страна с толкова разтегливи закони, дискриминиращо правосъдие и подкопан от мафиоти властови апарат перачите на пари се чувстват у дома си. В това отношение доминира руският капитал с неясен произход. Той използва, според доклада, български банкови сметки като възможност за транзит към балтийските страни, откъдето се връща отново в Русия. Малко промени в сравнение с полугодието на м.г. има и при действията срещу организираната престъпност, където изнудванията, отвличанията и психическото насилие от години са се превърнали във всекидневие за България. Според експертите на ДАНС в България се забелязвали първи признаци за действия на международни терористични организации, което все още не било тревожно, но предизвиквало безпокойство. Шиитски организации като “Хизбула” вече имали бази в България. Радикалните идеи на ислямски екстремисти били подкрепяни от местни мюсюлмански общности.

Най-корумпираната страна в ЕС

До края на годината Борисов трябва да разчисти тази купчина от развалини, ако иска правителството му да изглежда по-успешно от това на неговия предшественик. Защото и в българското общество, което все по-силно страда от последствията на икономическата криза, изчезва търпението към бездейните политици.

Ако следващият доклад на ДАНС не е по-положителен, отношенията с ЕС ще охладнеят отново. Брюксел пак ще трябва да се запита при какви критерии през 2007 г. е приел за член България, днес най-корумпираната страна в съюза.

Погледнато реалистично, новият премиер трябва да избере между обявеното закриване на неудобната агенция, нейното политическо напасване или абсолютната сигурност, че бъдещите доклади ще се пазят като държавна тайна и ще стоят под ключ в собственото му чекмедже, пише в заключение “Шпигел онлайн”. (24часа)

Пускането на справката бе спряно у нас

"Става въпрос за документ, изнесен незаконно от ДАНС, първа страница от който бе публикувана неотдавна във в. "Галерия", коментира вчера източник, запознат с документа.

"Най-вероятно същите хора, които изнесоха документа от агенцията, са го предали на журналисти от немската преса", уточни източникът на вестника.

Действително преди време в седмичника бе публикувано факсимиле от първата страница на този документ. На следващия ден журналисти от вестника бяха привикани в ДАНС, където ги накараха да подпишат предупредителни протоколи, че няма да пуснат във вестника цялата справка, тъй като представлява класифицирана информация. В резултат на това документът не бе публикуван в "Галерия".

Източникът на в. "24 часа" коментира още, че в последните месеци на управлението на ексшефа на агенцията Петко Сертов са били изнесени много секретни документи. Те щели да се публикуват в следващите месеци, за да дестабилизират ДАНС и държавата в интерес на нова политическа формация.