Как да си качим хемоглобина

https://www.24chasa.bg/Article/272528 Как да си качим хемоглобина Как да си качим хемоглобина www.24chasa.bg

Ако често боледувате и настивате, ако чувствате слабост, уморявате се бързо, ръцете и краката ви са студени, а косите - падат, възможно е причината да е в ниския хемоглобин, твърдят специалистите. В 90% от случаите виновникът за това е недостигът на желязо в организма. Важният микроелемент, който влиза в състава на хемоглобина, помага за преноса на кислорода от белите дробове до тъканите в тялото.

При нисък хемоглобин обикновено се говори за анемия. Това е истинска болест, която не бива да се подценява и трябва да бъде лекувана от момента на поставянето на диагнозата, за да не се снигне до сериозни последици като постоянни главоболия, трудно съсредоточаване, ниска работоспособност, загуба на либидо, шум в ушите и т.н. Проблемът е, че симптомите за анемия не са специфични и е трудно да се постави диагноза само по тях. Бледата кожа и венци, усещането за умора и задъхването, ускоряването на пулса невинаги карат пациента да търси лекарска помощ. Проблемите с липсата на желязо обаче започват да се усещат далеч преди анемията в клиничната си форма да се прояви.

Сред най-обезпокоителните признаци е необяснимото увеличение на честотата на инфекциите. Както и появата на пукнатини по краищата на устните. Косите започват да падат, а ноктите да се чупят. Ако всичко това е налице, ще е нужна медицинска консултация и спешни кръвни изследвания. Разбира се, мерки трябва да се вземат и без наличие на анемия, ако се окаже, че хемоглобинът е нисък.

Хемоглобинът е сложен белтък в състава на еритроцитите. Неговата молекула се състои от две части: простетична група (хема), в чийто състав влиза атомът на желязото и белтък от типа на албумините - глобин. Именно атомите на желязото правят кръвта червена. При недостиг на хемоглобин се затруднява преносът на кислород и се нарушава обмяната на веществата.

Днешните лаборатории разполагат с модерна апаратура за изследване на хемоглобина.

Нормата на хемоглобина е 135 до 160 г/л при мъжете и 120-140 г/л при жените.

Бременни жени тренират йога. Бъдещите майки трябва да са особено внимателни към хранителния си режим, защото се нуждаят от по-големи дози желязо от останалите хора. СНИМКИ: РОЙТЕРС

За да се повиши ниският хемоглобин и да бъде задържан той впоследствие в норма, е необходимо с храната да се набавят по

Заради разредения въздух алпинистите се случва да получат повишаване на хемоглобина над нормата.

1,5 мг желязо на ден. Тъй като се оказва, че организмът усвоява едва 10% от веществото, то дневната доза всъщност е около 15 мг. Откъде да си набавим този ценен микроелемент?

Експертите препоръчват телешко месо при диетите за увеличаване на нивото на желязото.

Основният и най-лесен начин е това да става чрез правилен хранителен режим.

Диетолозите отдавна са съставили списък с продуктите, които имат високо съдържание на желязо. Особено важни в този списък са месните субпродукти или с други думи карантията - дроб, бъбреци, език. След това идват храни като фасула, шоколада, гъбите, някои видове риба като скумрията, сардината, рибния хайвер, горските плодове като черната боровинка. В тях наистина се съдържа значително количество желязо, около 4 мг на 100 грама. От 2 до 4 мг пък съдържат телешкото, овчето и заешкото месо, яйцата, ябълките, крушите, спанакът, орехите. При нисък хемоглобин се препоръчва и консумацията на повече храни с умерено съдържание на желязо. Такива са свинското и пилешкото месо, варените колбаси.

Сравнително по-скромни количества от повишаващия хемоглобина микроелемент се съдържат в по-леките риби, меда, тиквата, сливата, прасковите, лимоните, черешите, гроздето, вишните.

А най-малко го има в млякото, сметаната, изварата, портокалите и мандарините.

Храните, богати на калций, рязко снижават усвояването на желязото. Така че, когато трябва да си повишите хемоглобина, поне временно се налага да се откажете от млякото и млечните продукти. Ако това ви е абсолютно невъзможно, добре е да приемате богатите на желязо и на калций храни в различно време.

Кафето и чаят също не действат благоприятно на усвояването на желязото. Затова не бива да се пият по време и след хранене. Витамин С обаче е съюзник на страдащите от този проблем, затова е добре да се поглъща повече портокалов и доматен сок, а към храната да се добавя изцеден лимон, сладък червен пипер, лук и салата.

Пшеницата и другите зърнени храни също пречат на навлизането на желязото в организма и се препоръчва месото да се яде без хляб или макарони, а като гарнитури да се избират картофите, зеленият грах, зелето, фасулът и други зеленчуци.

Анализът на хемоглобина в кръвта освен това е необходим и важен етап от диагностиката на различни заболявания. Разбира се, само този анализ не е достатъчен, но той откроява възможните нарушения в дейността на организма и показва дали са необходими допълнителни изследвания.

Ако не се вземат навреме мерки, ниският хемоглобин води до анемия. Тя може да се развие при силно кръвотечение, при някои заболявания на кръвта, свързани с разрушаването на еритроцитите, а понякога възниква и при кръвопреливане.

Често пъти хранителният режим обаче не е достатъчен, особено когато вече е констатирана силна липса на желязо. Тогава обикновено се налага да се прибегне до медикаменти. Обикновено лечениято продължава между 3 и 6 месеца, като периодично се правят контролни изследвания. (24часа)

Жените са по-уязвими, особено бременните

Изследвания показват, че 9 от 10 жени в репродуктивна възраст поемат по-малко желязо от препоръчителните норми, посочват френски учени. 22,7% от тях имат недостиг на микроелемента в организма. При мъжете случаите са значително по-малко - около 3%. Подложени на риск са стриктните вегетарианци, тъй като основният източник на желязо е месото.

От анемия пък страдат около 4,4% от представителките на нежния пол. Най-уязвими са бременните жени, при които страданието засяга между 9 и 37%. Причината е, че дневната необходимост от желязо при тях се увеличава. Докато на обикновения човек са му необходими 5-15 мг желязо на ден, при бъдещите майки количеството е поне 15-18 мг. Затова лекарите препоръчват на бременните периодично да си правят анализ на кръвта, тъй като ниският хемоглобин може да се отрази неблагоприятно на здравето на жената, да предизвика преждевременно раждане или пък да забави растежа на плода. Жените в менопауза и възрастните мъже са значително по-малко засегнати от анемия - едва 1%.

Трябва да се знае също, че дамите, които използват като контрацептив противозачатъчни хапчета, значително по-рядко имат нисък хемоглобин в сравнение с тези, които използват спирала. Причината е, че спиралата обичновено предизвикла силни и обилни кръвотечения по време на менструацията.

Феталният хемоглобин или хемоглобинът на новородените, известен като тип F, пък се отличава с високи показатели, които постепенно спадат в края на третия месец на бебето. Обикновено феталният хемоглобин се разрушава и на практика напълно се заменя с хемоглобина на възрастните (тип A) около първата годинка на детето. Присъствието на фетален хемоглобин в кръвта на порасналия индивид може да бъде показател за развитие на много сериозни заболявания.

Над нормата също говори за болести

Нивото на хемоглобина може да се повиши след интензивни физически натоварвания и занимания със спорт. Това състояние често се наблюдава при скиорите, алпинистите и пилотите. Понякога и при хора, които живеят на голяма надморска височина. В тези случаи повишаването на хемоглобина е рефлекторно, т.е. става дума за реакция на разредения въздух.

Гликираната форма на хемоглобина се образува, когато към белтъка му се присъедини глюкоза. Повишаването на тази форма на хемоглобина обикновено възниква при захарен диабет.

Повишеният хемоглобин може да е индикатор за заболявания на кръвта и за потенциално наличие на онкозаболявания. Той е сред симптомите на сърдечно-белодробната недостатъчност, на вродени пороци на сърцето, може да се появи при проблеми в проходимостта на червата, при изгаряния или да свидетелства за сгъстяване на кръвта. Същото може да се наблюдава и при еритроцитоза, при която става увеличаване на количеството на еритроцитите в кръвта. Външните признаци понякога са зачервено лице и длани.

Обратно на ниския хемоглобин, при повишения се препоръчва диета, ограничаваща постъпването на животински белтък в организма. Трябва да се избягват червените меса, а за да се набавят белтъчини, за предпочитане е да се яде птиче месо, соя и бобови храни. Налага се намаляване и на мазните продукти. Затова пък е добре менюто да съдържа повече риба, богата на Омега-3 и Омега-6 киселени, които укрепват кръвоносните съдове. При повишен хемоглобин не бива да се приемат витамини без лекарска консултация. Най-често витаминните комплекси съдържат фолиева киселина и витамини от група В, които повишават усвояването на желязото. За нормализиране на хемоглобина лекарят може да назначи препарати, които разреждат кръвта. Поемането им по собствено усмотрение обаче е недопустимо, тъй като те могат да предизвикат нежелателни странични ефекти.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Мъртво тригодишно дете е откарано в хасковската болница

3-годишно момченце от с. Николово е докарано в хасковската МБАЛ мъртво. За това съобщи директорът на болницата д-р Георги Гелов, цитиран от haskovo.net.

Изолираха парагрипен вирус, грип няма

"В последните 2 седмици няма изолирани грипни вируси, тъй като и обстановката в страната е спокойна и се изпращат по малко проби от болниците. За втора поредна седмица бе изолиран парагрипен вирус",

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо

„Виното на столетника” за здраво сърце и повишено либидо! Тибетският чай с16 билки на Изток е познат от хилядолетия като „Виното на столетника”. У нас идва с търговското наименование „Вигард”.

Жена от Непал на 112 години пуши от 17-годишна (видео)

Считаната за най-възрастна жена в света пуши 30 цигари на ден от 95 години насам. 112-годишната непалка пуши от 17-годишна, съобщава агенция ЮПИ. Батули Ламишхан по документи е на 112,

Уникална карта сочи България като страната с най-дълго майчинство

Сайтът "Information is Beautiful" публикува карта на света, в която е указано какво най-добре умеят да правя отделните нации, пише в. "Метро". Картата има три раздела - екология, икономика и гаден.

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД с приз за “TRUE LEADERS”

ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД бе отличена за "TRUE LEADERS” в рамките на инициативата на ICAP Bulgaria. Наградата бе връчена на церемония в Rainbow Plaza в София.

Най-богатият човек в Европа спести 585 млн. евро данъци

Собственикът на модната верига Zara е спестил най-малко 585 млн. евро, използвайки "агресивни методи за избягване на данъчно облагане" през фискалните системи на Ирландия, Холандия и Швейцария.

“Практикер” строи нов хипермаркет в Ямбол

Магазинът ще следва обновената концепция и новата модерна визия на веригата На студентския празник 8 декември “Практикер” започна изграждането на нов хипермаркет за дома и градината в Ямбол.

"Война и мир" излиза в два луксозни тома

Излезе изключително луксозно издание на “Война и мир” от руския класик Лев Толстой, което ще може да се намери на Панаира на книгата в НДК, който започва на 13 декември.

Евростат: Почти една пета от българите работят за малки заплати

Близо една пета от работещите българи получават ниски заплати. По данни на "Евростат" към 2014 г. това не е най-лошият резултат в ЕС. Но България остава страната,

4 фирми искат да патентоват черен уикенд

Интересът дойде след скандалния патент за “еМаг” за черен петък 4 фирми са подали заявки за патент на словосъчетанието “черен уикенд”, сочи справка в регистъра на Патентното ведомство.