И в София обявяват грипна ваканция

https://www.24chasa.bg/Article/272825 И в София обявяват грипна ваканция И в София обявяват грипна ваканция www.24chasa.bg
Софиянци пазаруват с маски. Гледката все по-малко изненадва както в столицата, така и в други градове на страната. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Очаква се днес да бъде обявена грипна ваканция във всички софийски училища, съобщи от парламентарната трибуна вчера здравният министър д-р Божидар Нанев. Окончателното решение ще вземе пандемичният комитет заради растящия брой на заразените. Досега са разпуснати 48 училища в столицата.

Столичната здравна инспекция изпрати писмо с препоръка до Регионалния инспекторат по образованието да преустанови учебните занятия от 9.11. до 13.11.2009 г. във всички училища или по техен избор в школата с над 30% процента заболяемост. Директорите на забавачки пък трябвало да организират всекидневен филтър за децата и преподавателите.

763 училища бяха затворени вчера със заповед на и.д. просветния министър. Отсъстващите по болест ученици към 17 ч бяха 197 695, а учителите - 3345.

Здравните инспекции на много места в страната поискаха да се обяви национална грипна ваканция, а не училищата да се затварят на парче.

Днес ще бъдат пуснати още 30 хил. опаковки противовирусни препарати, обеща Нанев. Аптеките били снабдени с още 50 хил. маски, а следващата седмица щели да получат още 120 хил. В Стара Загора бяха потвърдени още два случая на А (H1N1). Заразено е 21-годишно момче, което е в тежко състояние заради вродено заболяване. Със свински грип е и 17-годишно момиче, при което болестта протича леко.

В Пазарджик вирусът повали 19-годишен. Той бил студент в столицата и изведнъж вдигнал висока температура. Две жени, близки на 33-годишната Спаска Русева от Айтос, която преди 2 дни почина от усложнения при двойна пневмония, също са се заразили, стана ясно вчера. За разлика от родилката обаче при тях болестта протичала леко.

Плевен обяви грипна епидемия

За последните 2 дни болните се увеличили драстично и стигнали 304 на 10 хил.

В Сливен пък пандемичният комитет взе драконовски мерки. С писма големите вериги магазини са задължени да дезинфекцират входовете, подовете и касите, редовно да сменят филтрите на климатиците. Задължително е търговците да са с маски, а болните да се освобождават от работа. Спецкомисия ще следи за изпълнението на мерките. Глобата за нарушители е 5000 лв.

След близо месец бедствено положение шуменци вече имат парно

Кметът Красимир Костов сам разпореди задлъжнелият ТЕЦ да отвърти крановете към "Булгаргаз" и да пали котлите. Топлофикацията дължи на газовата фирма 11 млн. лв. Заради скандала вчера Костов бе извикан от премиера Бойко Борисов. (24часа)

ЕС не може да ни помогне с тамифлу засега

Нито една страна от ЕС не е отговорила на апела на България за допълнителни дози тамифлу през първия ден, след като той беше разпространен чрез системата за Гражданска защита. Молбата на правителството бе пусната чрез системата, през която се координират действията на 30 държави при природни бедствия и катастрофи, в сряда веднага след като било получено писмото от София.

Досега само България и Украйна са поискали съдействие от Брюксел за справяне със свинския грип, съобщи говорителят на Еврокомисията Нина Пападулаки. "ЕК ще координира усилията на държавите, но самата тя няма на склад лекарства за епидемия или катаклизми. Тази помощ не е в пари, тя е в натура, т.е. очаква се от страните да реагират дали могат да ни осигурят тези 200 000 дози тамифлу", поясни Меглена Кунева пред Фокус.

Еврокомисията е поискала от правителството допълнителна информация за ситуацията у нас.

ЙОВКА ДИМИТРОВА, Брюксел

Приемат в болница 300 000 по-малко

Орязаният бюджет за здравеопазване означава 300 хиляди по-малко хоспитализации и 50 хиляди по-малко специализирани прегледи през 2010 г.

С тези примери представители на съсловните организации разкритикуваха проекта за бюджет на ГЕРБ в сектора.Това стана на среща, организирана от соцдепутати начело със Сергей Станишев. Парите за здравеопазване в бюджет 2010 са намалени с близо 400 млн. лв. спрямо м.г.

Специалистите разкритикуваха и проектозакона за здравното осигуряване. По думите им той ще ликвидира договорното начало и ще превърне здравната каса в политически орган. “Резултатът ще бъде недоволни лекари и пациенти”, обобщиха гостите. Те не спестиха критики и на домакините си и попитаха защо БСП се сеща за тях, когато вече е паднала от власт. (24часа)

На 24 часа съобщават потенциални донори

На всеки 24 часа ще се изнася информация от всички реанимации в страната за пациентите в кома. Това съобщи вчера д-р Теодора Джалева, новият шеф на агенцията по трансплантациите. Готвел се специален софтуерен продукт, който да събира данните. Така бързо щяло да се реагира и да се разговаря с близките на потенциалните донори на органи.

Държавата трябвало да се погрижи за социализиране на хората след трансплантация. Повечето били с добро образование. Често на архитекти, юристи и инженери обаче се налагало след операцията да се прехранват като пазачи.

Няма да има раздаване на органи под масата, обеща д-р Джалева.

Д-р Веселин Иванов, новият шеф на фонда, който е с присаден черен дроб, пък обяви, че бюджетът за догодина е 5 млн. лв.

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Над 170 000 кръвопреливания се правят у нас всяка година

Дарената кръв се изследва за малария само при необходимост "В България се правят над 170 000 кръвопреливания годишно. Кръвта се изследва задължително за хепатит, СПИН и сифилис". Това каза зам.

Шестте световни градове, които предлагат най-добрата улична храна

Най-добрият начин да се потопим в атмосферата на даден град е чрез неговите кулинарни предложения, които можем да срещнем по улиците на града, пишат от Business Insider.

Катедрата по педиатрия в Пловдив чества 70 г. с празник на дарителите

Празник на дарителите и тържествено отбелязване на 70-годишнината от основаването на Катедра по педиатрия и медицинска генетика в Медицинския университет - Пловдив,

Замърсеният въздух убива чрез рак, сърдечни болести и инсулт

Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн.

Здравното министерство готви обществена поръчка за електронен раков регистър

В здравното министерство се подготвя обявяването на обществена поръчка за електронен раков регистър, съобщи зам. здравният министър в оставка д-р Бойко Пенков пред 24zdrave.bg.

Здравната каса дава по 5 минути безплатни консултации по телефона

Личният лекар не може да откаже профилактичен преглед - по един за годината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дава консултации на безплатния си телефон 0800-14-800,

Бъчварова потвърди: България ще получи 160 млн. евро от Фонд „Вътрешна сигурност“

Не мога да оставя тази поредица от нелепи лъжи, които се сипят и които показват една изключителна некомпетентност в детайлите на държавното управление.

Разширяването на Околовръстния път на София трябва да е готово до 2020 г.

Разширяването и реконструкцията на столичното околовръстно шосе и свързването му с магистралите “Люлин” и “Тракия” трябва да бъде осъществено до 2020 г. Това коментира инж.

Изправят на съд мъж и жена, укрили близо 450 000 лв. ДДС

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу мъж и жена за данъчно престъпление. Обвинението срещу двамата е за това, че в качеството на търговски пълномощници на „СТИВ“

Видео игри в офиса? Защо не

Опасни или вредни са компютърните игри? По този въпрос мненията са коренно противоположни. Някои смятат, че човек, който прекарва голяма част от времето си с джойстик в ръка,

Изтегли от тук безплатно специално приложение за Бургас

Изтегли от тук безплатно приложението за

Прогноза: Брутният вътрешен продукт на България ще нарасне с 3,2% през 2016-а

Брутният вътрешен продукт на България се очаква да нарасне през 2016 година с 3,2% вместо с досега прогнозираните 2,6 на сто главно поради по-солидно вътрешно търсене и повишение на приносът за