И в София обявяват грипна ваканция

https://www.24chasa.bg/Article/272825 www.24chasa.bg
Софиянци пазаруват с маски. Гледката все по-малко изненадва както в столицата, така и в други градове на страната. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Очаква се днес да бъде обявена грипна ваканция във всички софийски училища, съобщи от парламентарната трибуна вчера здравният министър д-р Божидар Нанев. Окончателното решение ще вземе пандемичният комитет заради растящия брой на заразените. Досега са разпуснати 48 училища в столицата.

Столичната здравна инспекция изпрати писмо с препоръка до Регионалния инспекторат по образованието да преустанови учебните занятия от 9.11. до 13.11.2009 г. във всички училища или по техен избор в школата с над 30% процента заболяемост. Директорите на забавачки пък трябвало да организират всекидневен филтър за децата и преподавателите.

763 училища бяха затворени вчера със заповед на и.д. просветния министър. Отсъстващите по болест ученици към 17 ч бяха 197 695, а учителите - 3345.

Здравните инспекции на много места в страната поискаха да се обяви национална грипна ваканция, а не училищата да се затварят на парче.

Днес ще бъдат пуснати още 30 хил. опаковки противовирусни препарати, обеща Нанев. Аптеките били снабдени с още 50 хил. маски, а следващата седмица щели да получат още 120 хил. В Стара Загора бяха потвърдени още два случая на А (H1N1). Заразено е 21-годишно момче, което е в тежко състояние заради вродено заболяване. Със свински грип е и 17-годишно момиче, при което болестта протича леко.

В Пазарджик вирусът повали 19-годишен. Той бил студент в столицата и изведнъж вдигнал висока температура. Две жени, близки на 33-годишната Спаска Русева от Айтос, която преди 2 дни почина от усложнения при двойна пневмония, също са се заразили, стана ясно вчера. За разлика от родилката обаче при тях болестта протичала леко.

Плевен обяви грипна епидемия

За последните 2 дни болните се увеличили драстично и стигнали 304 на 10 хил.

В Сливен пък пандемичният комитет взе драконовски мерки. С писма големите вериги магазини са задължени да дезинфекцират входовете, подовете и касите, редовно да сменят филтрите на климатиците. Задължително е търговците да са с маски, а болните да се освобождават от работа. Спецкомисия ще следи за изпълнението на мерките. Глобата за нарушители е 5000 лв.

След близо месец бедствено положение шуменци вече имат парно

Кметът Красимир Костов сам разпореди задлъжнелият ТЕЦ да отвърти крановете към "Булгаргаз" и да пали котлите. Топлофикацията дължи на газовата фирма 11 млн. лв. Заради скандала вчера Костов бе извикан от премиера Бойко Борисов. (24часа)

ЕС не може да ни помогне с тамифлу засега

Нито една страна от ЕС не е отговорила на апела на България за допълнителни дози тамифлу през първия ден, след като той беше разпространен чрез системата за Гражданска защита. Молбата на правителството бе пусната чрез системата, през която се координират действията на 30 държави при природни бедствия и катастрофи, в сряда веднага след като било получено писмото от София.

Досега само България и Украйна са поискали съдействие от Брюксел за справяне със свинския грип, съобщи говорителят на Еврокомисията Нина Пападулаки. "ЕК ще координира усилията на държавите, но самата тя няма на склад лекарства за епидемия или катаклизми. Тази помощ не е в пари, тя е в натура, т.е. очаква се от страните да реагират дали могат да ни осигурят тези 200 000 дози тамифлу", поясни Меглена Кунева пред Фокус.

Еврокомисията е поискала от правителството допълнителна информация за ситуацията у нас.

ЙОВКА ДИМИТРОВА, Брюксел

Приемат в болница 300 000 по-малко

Орязаният бюджет за здравеопазване означава 300 хиляди по-малко хоспитализации и 50 хиляди по-малко специализирани прегледи през 2010 г.

С тези примери представители на съсловните организации разкритикуваха проекта за бюджет на ГЕРБ в сектора.Това стана на среща, организирана от соцдепутати начело със Сергей Станишев. Парите за здравеопазване в бюджет 2010 са намалени с близо 400 млн. лв. спрямо м.г.

Специалистите разкритикуваха и проектозакона за здравното осигуряване. По думите им той ще ликвидира договорното начало и ще превърне здравната каса в политически орган. “Резултатът ще бъде недоволни лекари и пациенти”, обобщиха гостите. Те не спестиха критики и на домакините си и попитаха защо БСП се сеща за тях, когато вече е паднала от власт. (24часа)

На 24 часа съобщават потенциални донори

На всеки 24 часа ще се изнася информация от всички реанимации в страната за пациентите в кома. Това съобщи вчера д-р Теодора Джалева, новият шеф на агенцията по трансплантациите. Готвел се специален софтуерен продукт, който да събира данните. Така бързо щяло да се реагира и да се разговаря с близките на потенциалните донори на органи.

Държавата трябвало да се погрижи за социализиране на хората след трансплантация. Повечето били с добро образование. Често на архитекти, юристи и инженери обаче се налагало след операцията да се прехранват като пазачи.

Няма да има раздаване на органи под масата, обеща д-р Джалева.

Д-р Веселин Иванов, новият шеф на фонда, който е с присаден черен дроб, пък обяви, че бюджетът за догодина е 5 млн. лв.

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жорж Ганчев се забелязва отдалеч и привлича погледите повече, отколкото известен фолкпевец, видя "България Днес". Политикът седна на масичка пред заведение за бързо хранене, която видимо му бе тясна, пи кафе и чете вестник. На това му се вика да си сред

Ловът в Русия официално се спира от днес! Това обявиха властите в страната. Причината е световното първенство по футбол, което започва на 14 юни. Еуфорията в страната е много голяма заради един от най-големите спортни форуми на планетата. Това все пак никак не се харесва на запалените ловджии, които няма да могат да упражняват хобито си.

Талантлив, но непознат художник реди изложба в кошара. Срещата между изкуство и селски бит се случва в софийското село Драготинци. Дядо Иван е уникален майстор с четката и върху белите платна извайва религиозни мотиви, пейзажи и животни. Красивите му картини са наредени в кошарата му, тъй като старецът художник не може да си позволи изложба в