Чирков събра живота си в девет снимки

https://www.24chasa.bg/Article/274769 www.24chasa.bg
Проф. Чирков с 4-годишния си внук Феликс в Германия

Снимка на проф. Александър Чирков с метла пред НДК. На друга е със светилото в сърдечната хирургия в кардиоцентъра му в Тексас - Майкъл Дебеки. На трета е с негови ученици, днес професори, които е завел на свои разноски в Сидни, Австралия. На друга е с губернатора на Одеса, където професорът е изградил инвазивен център. Или с внуците във Фрайбург...

С близо 72-годишния професор сме се разбрали да донесе фотографии за важните неща в живота му. Току-що е излязъл от операция - в болницата "Токуда"! Ето, от месец се коментира, че проф. Чирков е напуснал болницата, в която е вградил живота си - "Св. Екатерина". Провокират и наследилия го директор на "Чирковата клиника" проф. Генчо Начев. А той без усуквания признава: "Проф. Чирков ми бе късметът, той донесе организацията от чужбина и политическите си контакти и ни мотивира, той извоюва да специализираме в чужбина."

Това днес може да го каже не един, а десетки видни кардиолози. А проф. Чирков може да отиде в която болница поиска. Защото почти всички кардиологични центрове се ръководят от негови ученици. Те имат обща визитка - школата на проф. Чирков.

В
В "Св. Екатерина" въведе петъчни концерти за пациентите.

1. Снимка на негови ученици.

Проф. Чирков (в дъното ) е завел свои ученици в Сидни през 1988 г. Предният вляво е бъдещият проф. Генчо Начев.
Проф. Чирков (в дъното ) е завел свои ученици в Сидни през 1988 г. Предният вляво е бъдещият проф. Генчо Начев.

"Най-важното е школата, без нея нищо не става. В България няма друга след 1944 г. Преди това Александър Станишев - последният министър на здравеопазването преди Девети и шеф на Втора хирургия, успява да обучи школа от бъдещи професори. Те пък от своя страна станаха мои учители", казва Чирков.

Американският хирург Майкъл Дебеки в Чирковата клиника
Американският хирург Майкъл Дебеки в Чирковата клиника

Днес признава, че обучението на кадри е осмислило живота му. "Исках непрекъснато да бъдат на световно равнище, но същевременно да са и със съчувствие към пациента и с морал в професията", казва той. Негови ученици ръководят днес Правителствената болница, Окръжна, кардиологията в ИСУЛ и в "Токуда", Трета градска, болниците в Пловдив и Варна.

Ако все пак Любо Пенев напусне окончателно ЦСКА, кандидат номер 1 да поеме отбора е сърбинът Миодраг Йешич, който стана шампион с “червените” през 2005 г.
Ако все пак Любо Пенев напусне окончателно ЦСКА, кандидат номер 1 да поеме отбора е сърбинът Миодраг Йешич, който стана шампион с “червените” през 2005 г.

2. Снимка от първата успешна сърдечна трансплантация.

Чирков придружава Иван, след като успешно му присади сърце.
Чирков придружава Иван, след като успешно му присади сърце.

Такава още няма не само в Източна Европа, но и в Испания и Португалия. Лекарят на Горбачов и министър на здравеопазването в СССР, проф. Чазов, идва да види чудото.

3. Откриването на "Св. Екатерина". За събитието през 1988 г. идва Дентон Кули, водещият номер едно в света в сърдечната хирургия. До него в кабинета на проф. Чирков е Майкъл Дебеки.

4. Снимка как цигулар свири в болница "Св. Екатерина". Пациентите знаеха, че всеки петък има концерт за тях. Това са и любимите на професора дни, особено ако свирят Хендел или Моцарт.

5. Снимки на професори с метли. Чистотата на околната среда става идея фикс у Чирков още като идва от лъснатата Германия в мръсна София през 1984 г. Капиталистически възпитан, той започва да сформира соцбригади на чистотата. Впряга видни професори с метли и лопати около НДК, бул. "Пенчо Славейков" и района на болницата. По-късно плаща от джоба си на младежи от ВМРО да почистват всяка година преди летния сезон пътя Варна-Бургас. "Давах им по 50 лв. на километър, за да не се излагаме пред чужденците. Никой не ме караше, но това е вид патриотизъм", казва той.

6. Снимка на дядо с внуче. Голямото семейство на Чирков е в Германия.

Първата му съпруга Веселина е студентска любов. Тя е анестезиолог в Кьолн, отива в Германия през 1968 г., но се развеждат. Двете им дъщери също са лекари - Татяна е невролог, а Гема е зъболекар в Кобленц. Двете са го дарили с 4 внуци - Александър, Симеон, Паул и Ана-Мария.

Сегашната съпруга Мариана е учителка, но се запознават, когато е медсестра в клиниката на чичо му и учи паралелно педагогика. Децата му от втория брак Кармен и Алесандро не искат да са лекари и поемат по друг път. Кармен работи в Сената по образованието в Хамбург, а Алесандро - в Еврокомисията в Брюксел. От тях има две внучета. Феликс е на 4 години, а Никол - на 3 г. Голямата фамилия се събира, децата от двата брака дружат активно.

7. Снимка на Чирков на чай в Японския хотел. В София живее сам от 25 години. Професорът определя това като "шизофренията на една тъга и носталгия" или, както казват немците - светска тъга. "Всеки ден се чувам с Мариана. Това е много важно за моето душевно равновесие", казва той. Но добавя: "Не съжалявам, че се върнах в България. Имах шанса да допринеса за родината. Пиши я с главно "Р".

8. Вместо снимка - сп. "Шпигел". То става любимо списание, след като професорът овладява добре немския. Харесва изказа и стила в него, които са далеч от булевардния. Чете го по кафенета, а в къщи - книги за европейската история и за древни цивилизации.

9. Снимка как чете книга:

Обича да цитира френския философ Бразие: "За да бъдеш истински щастлив, трябва да премахнеш поне 4 неща - завистта, страха, отмъщението и алчността.

Оперира като студент, правят го шеф на хирургия от първия работен ден

Чирков оперира още като студент язви на стомаха, апендисит и пр. и затова като завършва с пълно отличие медицина през 1962 г. веднага го правят шеф на хирургията в Белоградчик.

След 4 години се връща в София да вземе изпита по специалност. Стои 6 месеца специализант. Тогава чичо му си идва от Западна Германия, където има клиника. Чирков го запознава с професорите си, а те: "Не е проблем да ти дадем асистетско място, но ако чичо ти може да го уреди - бягай в Германия. Чичото вече е лекувал някои големци в клиниката си и помага. Същата 1966 г. младият доктор акустира в Западен Берлин, а през 1970 г. заминава във Франкфурт, където след 2 години се рехабилитира, а през 1974 г. става доцент. После специализира 2 години детска кардиохирургия в САЩ. През 1978 г. става най-младият член на елитния европейски клуб на кардиохирурзите. Там са шефовете на водещите кардиоклиники в Европа и признанието е огромно. Година по-късно го викат във Фрайбург, където става професор.

Възходът му обаче започва като се връща в България. Правителството го кани за демонстративна операция. Още предната година при него е ходила Людмила Живкова. "Знам, че много българи идват да ги оперирате, защо не дойдете в България и да обучите екип от лекари", казва тя. Посреща го на летището екипът от Трета градска. Чирков на свой ред води 16 немски лекари - анестезеолози, реаниматори, хирурзи и пр. Подписват договор между правителствата на България и ФРГ за изграждане на модерната кардиология в София.

На Чирков предлагат заплата от 40 хил. марки. Той отказва, защото от частни пациенти докарва по 60-70 хиляди марки. "Отказах от толкова пари, за какво ми бяха. Вземах само 20 хил. марки. Оставах 10 хиляди от тях във фонд за обучението на младите лекари в чужбина. Викаха им "чиркови пари". И проф. Начев, и доц. Джоргова тогава получаваха от тях да се учат."

Идва и първата успешна сърдечна трансплантация през 1986 г. в Източна Европа. След нея проф. Чирков започва да изгражда кардиологичния център "Св. Екатерина".

4-годишен прекрачва за първи път сам в църквата. Родителите му са набожни и възпитават двамата си сина в християнски добродетели. На Тодор Живков му харесва философията, която десетилетия по-късно Чирков му обяснява надълго. Живков го слуша 30 минути с отворени уста и накрая казва: Християнството учи на ценности и доброта, а нашата партия учи на престъпници. "Скочи Йотов, Джуров и внучката му. Бяхме в Евсиновград. Но той ги контрира: "Какво стана с царевицата в Монтана, за която ме излъгахте, че е готова, а после трябваше да я внасяме от Канада. Какво стана с моя братовчед, секретар на ЦК - колко лъжи изрече?

И приятели станаха предатели

"Не съм имал колизия с проф. Гайдарски, той сам е комплексиран. Дивеше се как мога да пращам и санитари да се учат на Запад. А и те, и сестрите, и лекарите - всички са един екип и трябва да се сработват като часовников механизъм. През 1984 г. купих бус и с него пращах сестри и санитари да стажуват по седмица във Виена, Холандия и т.н., защото е много важно да се учат. Аз се върнах да направим модерна кардиохирургия, а не да си играя на политика.

Но отношението на властта към мен създаде завист у някои и от приятели станаха предатели. Как дегенерат от Запад, когото дълго водят невъзвращенец, идва и се среща с Тодор Живков, с министри и те му помагат. А аз, Гайдарски - партиен секретар в Медицинската академия, а не съм се срещал с Живков. Как е възможно? Завистта му се е събирала, друга причина няма.

Целта му бе да стане министър, за да уволни Чирков. Защото в здравеопазването никаква реформа не направи. (24часа)