Пускат резиденция "Бояна" за чужди туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/2749836 www.24chasa.bg

В борба с частните хотели за привличане на чуждите туристи в София влиза резиденция "Бояна". Управата на представителния комплекс на властта се опитва по този начин да увеличи приходите си и да излезе на печалба.

Резиденция "Бояна" вече е регистрирана в най-големите сайтове за онлайн резервации като booking.com. Дори вече е приела гости, запазили стаи по този начин. Последната резервация е от 15 декември 2013 г. Чужденците обаче се оплакват, че резиденцията е пуста и общите помещения като лобитата и ресторантите са студени.

"Бояна" се опитва да привлече чужденците и с възможността да отседнат в нея с домашен любимец - нещо, което повечето хотели в София не позволяват.

Реализирането на по-високи приходи от чужди туристи е част от цялостна промяна в начина на работа на резиденцията. Цените за нощувка през интернет сайтовете пък са по-ниски от тези, които се обявяват от отдел "Управление на собствеността" на Министерския съвет. Например апартамент от 100 кв. м се предлага за 219 лв. на нощ,
докато цената на правителството е 230 лв. в централния хотелски комплекс на резиденцията. Единичната стая през януари може да се наеме за 104 лв. на нощ през интернет, докато цената през Министерския съвет е 160 лв.

Целта е разширяване на хората, които ползват услугите, за да се привлекат повече приходи, става ясно от информация от Министерския съвет, изготвена по запитване на в. "24 часа".

От 2006 г. всички представителни обекти на правителството са отворени за български граждани, но печалбата от тази дейност е много малка. Резиденция "Бояна" например имаше приходи от едва 189 хил. лв. при разходи от 1, 136 млн. лв. за първите 7 месеца на годината, показа проверка на в. "24 часа". На "Бояна" се дължи и огромната част от загубите, които трупат представителните комплекси и почивните станции на Министерския съвет.

Допълнително тя се нуждае и от доста ремонти, тъй като не е обновявана от години. "Материалната база не е обновявана съобразно изискванията на динамичния хотелиерски пазар. Не са извършвани никакви съществени основни ремонти в търговските площи и откритата и скрита инфраструктура, поради което обектът не е конкурентоспособен и все по-малко се ползва от ведомствата", се казва в отговорите на Министерския съвет до в. "24 часа".

За да се увеличат приходите на резиденцията, в последните месеци на тази година е започнало и активно ползване от страна на министерства и агенции за различни мероприятия. Шефовете на ведомства регулярно се подсещат от Министерския съвет, че е добре да ползват комплекса. Освен това администрацията получавала и 30% отстъпка, се казва в отговорите на МС.