Капан лови жив дивеч, отстрелват го на гонки богати клиенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/2760811 www.24chasa.bg
Снимка: Бг лов

Изграден е капан за улавяне на жив дивеч на територията на Държавно Ловно Стопанство Чепино, съобщават от БГ Лов. Формално законът за лова е спазен, съоръжението е изградено на над километър от съседният ловно стопански район.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Съществуват обаче огромни съмнения, че капанът се използва за тези цели, забранени от закона. По информация на местни ловци от Велинград, потвърдена и от щатни служители в стопанството, желаещи да останат анонимни, хванатите диви свине, се вкарват в заградения участък от стопанството и се отстрелват на гонки организирани за платежоспособни клиенти.

Съоръжението действа от години и е обездивечило съседните ловни райони. Същата е ситуацията и в ловните стопанства "Алабак" и "Ракитово". Ловните дружини и ловци граничещи с ДЛС ЧЕПИНО са изключително недоволни от липсата на дивеч и сегашното положение. От няколко години, отстрелът на диви свине в дружините е катастрофално малко в сравнение с ловните сезони в предни периоди. Отчаяни, ловците обмислят всякакви варианти на действия и призоват държавните органи да вземат отношение и да прекратят установената практика в ловните стопанства.