Нова година в Нова Зеландия

https://www.24chasa.bg/Article/2763577 www.24chasa.bg
<span class="srcRef">Източник: <a href="http://www.shutterstock.com/" target="_blank" rel="nofollow">Shutterstock.com</a></span>

На всеки 31 декември, когато в България дори още не сме извадили пържолите за празничната вечеря от фризера, по телевизията задължително показват кадри от Нова Зеландия, където вече са посрещнали новата година. Това винаги ми се е струвало достатъчен повод за пътешествие до тази тясна ивица земя, която на картата на света изглежда възможно най-далечното място, до което един европеец може да стигне. Погледнато от нашето полукълбо, Нова Зеландия се пада от обратната страна на Земята. Ако човек си е направил труда да иде дотам, за да посрещне Нова година, хубаво е точно в полунощ да е някъде в Окланд и да гледа към 328-метровата Скай Тауър - най-високата сграда в южното полукълбо. Така ще види на живо фойерверките, с които всяка година започват празничните телевизионни емисии по цял свят.

Кулата е главната забележителност на града и няма как да бъде пропусната, дори да не е Нова година. Известна е и като най-високото място за бънджи в света.

Освен това предлагат и скайуок. Местните твърдят, че това е спорт, но всеки разумен човек би се усъмнил. Скайуок представлява обикаляне на кулата от външната страна по железен корниз, широк около метър и двайсет, на височина от 192 метра. Преди да излезеш отвън, те обличат в специален гащеризон, снабден с колани и халки, към които са прикрепени здрави въжета. Те трябва да спасят живота ти, ако случайно се хързулнеш, или да спестят неприятностите на персонала, ако ти хрумне да се самоубиеш по незабравим и забележителен начин.

Тези, които не си падат по силни изживявания, се качват на кулата просто за да хвърлят един поглед от високо на Окланд и околните вулкани. Всички тези причини правят Скай Тауър любимо място за посещения на местни и туристи. Лифтът в търбуха на кулата те изстрелва до голяма остъклена обсерватория за около 40 секунди. Има и още по-високо място, до което се стига с друг асансьор. След което просто можеш да излезеш и да се поразходиш навън по перваза - незабравимо усещане и добър начин да посрещнеш която и да било Нова година.
Освен че е достатъчно отдалечена от останалия свят, Нова Зеландия не е и много населена. Според една весела статистика в страната живеят само 4 милиона души,
на които се падат 40 милиона овце и най-много книжарници в света
  на глава от населението. Към куриозните факти трябва да се добави и този, че в Нова Зеландия има повече шотландски оркестри с гайди, отколкото в самата Шотландия!

Последната подробност вероятно се дължи на засиленото шотландско присъствие в най-южната част на страната. Като изключим шотландците и овцете в южната част на Нова Зеландия няма нищо освен хубава природа. Огромни незаселени пространства, за изследването на които е нужна само една подробна пътна карта и автомобил. Човек може да тръгне и сам, без пътеводител и екскурзовод. Само трябва да внимава къде е най-близката бензиностанция и да носи достатъчно топли дрехи със себе си. Времето от долната страна на глобуса е опърничаво. Ако въобще срещнете някого по пътя си, той със сигурност ще бъде мил и любезен и ще ви упъти къде и как може да се намери уютен подслон и вкусна храна.

Но да не забравяме, че Нова Зеландия все пак е островна държава и дори да се загубите ако се движите достатъчно упорито в една посока, със сигурност ще стигнете до брега. Трябва да се добави и предимството, че по крайбрежието на страната може да се плува съвсем спокойно. Няма крокодили, акули и отровни медузи като в Австралия. Вероятно защото водата е студена.

Понякога от страната на северния остров има бели акули, но те никога не се приближават близо до брега. Както казват местните рибари,  по-скоро някой
вулкан може да изригне и да те изпепели,  отколкото да срещнеш гладна акула
в Нова Зеландия.

Това с вулканите не е лишено от логика, защото, ако има градове в света, които да се хвалят, че лежат в подножието на кратер, то Окланд има с какво да изпъкне в това отношение. Около най-големия новозеландски град има цели 50 вулкана! И не всичките спят вечен сън. Последният е изригнал преди има-няма 600 години. Което за вулкан си е все едно онзи ден. Казва се Рангитото и не е сигурно кога отново ще дръзне да се събуди. Това, което донякъде звучи успокояващо, е, че за последните 20 хил. години е имало само 19 изригвания. Тоест по-малко от едно на хиляда години. Ако тази активност се запази като математическа прогресия, то няма да е препоръчително да посрещате в Нова Зеландия новата... 2314 г.

Още за Нова Зеландия четете в сп. GEO.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на