Трите символа на телевизионната Нова година - приветствие, часовник и Дунавско

https://www.24chasa.bg/novini/article/2763662 www.24chasa.bg
Иванка Антонова е снимала десетки новогодишни приветствия на Тодор Живков

Приветствие на президента в новогодишната нощ - 5 минути, в които всички се събират около телевизора. После часовник в едър план, чиито стрелки отброяват последните 20 секунди до Новата година - тъкмо време да сипеш шампанско в чашата.
В дванайстия час гръмва химнът на републиката и тв кадрите показват мощна заря в небето - 2-3 минути. Веднага след това зазвучава правото Дунавско хоро.
И Новата година е дошла.

Ето тези три телевизионни символа -
държавно
приветствие,
часовник и
Дунавско
хоро, указват
пристигането на
следващата
година

Преди да се появят те, едва ли всички са дочаквали полунощ с подобна тържественост. Да, празник е било, защото на следващия ден са били в почивка, не на работа. Освен това преди идването на комунизма много повече са празнували и отбелязвали Коледа.
Нова година всъщност е телевизионен продукт. Освен трите символа го доказват и рейтингите на телевизиите у нас. БНТ е с най-висок в новогодишната нощ, защото излъчва на живо концерт от площада, след което задължителните 3 неща. Би Ти Ви и Нова тв са следващите по-скромни по гледаемост, въпреки че и те подготвят новогодишни програми. Но на запис. Друго е да видиш на живо как идва Новата година, а от екрана да ти укажат в кой точно момент да налееш шампанското.
Телевизионната мода да се показва Нова година май идва у нас през 1960 или 1961 г. А може и през 1962 г.

Режисьорката Ласка Минчева
Режисьорката Ласка Минчева

Броят се на
пръсти хората,
били свидетели
на прохождането
на телевизията у
нас, както и
на първите
новогодишни
програми

Росен Плевнелиев разчупи студийната обстановка и изнесе приветствие от библиотека
Росен Плевнелиев разчупи студийната обстановка и изнесе приветствие от библиотека

"Да има слово на държавния ръководител навръх Нова година, е по разпореждане на отдел на Централния комитет на БКП. Никой в телевизията не си го е измислил сам", казва известната режисьорка Ласка Минчева, правила десетки новогодишни и празнични програми, както и концерти.

Тодор Живков засега е правил най-много новогодишни обръщения по телевизията
Тодор Живков засега е правил най-много новогодишни обръщения по телевизията

Часовникът със стрелките се появява по съвсем прозаична причина. "По онова време техниката не беше толкова съвършена, както сега, и е трябвало да се постигне синхрон с националното радио, което излъчва същите неща в полунощ", обяснява Минчева.
За да бъде постигнат този синхрон, е пуснат часовникът, който отброява последните секунди до новата година. Той е веднага след словото и на практика изравнява времето. И Българската телевизия (БТ), и Българското радио използват централния часовник, за да сверят своите.

"Веднага след часовника се пуска химнът и празничните ракети, зарята. Следва Дунавското хоро и ръченици", казва режисьорката.

Такава е
програмата,
каквато я помни
от 1966 г. -
времето, когато
Ласка Минчева
започва работа
на телевизионната
кула

Именно оттам се излъчва програмата на Българската телевизия, чийто официален старт е с излъчване на манифестацията на 7 ноември 1959 г.
Според Минчева новогодишните символи може да са излъчвани и 3-4 години преди 1966-а, но тя не знае, тъй като тогава не е била в България.
От началото на словото до края на хората и ръчениците програмата на БТ и БНР е в синхрон още оттогава.

Когато пускат и втора програма на телевизията, тя също е в синхрон на Нова година. Втора програма на БТ започва се да излъчва редовно от 9 септември 1975 г.
След идването на демокрацията, когато Ласка Минчева отива да работи в тв "Планета", по навик и там пуска синхрон. Часовникът е друг, но също е сверен предварително по централния часовник.

В момента Нова година се забавя с 5-6 секунди по различните телевизии. Една от причините е, че цифровото излъчване, с което се работи в днешно време, има малко закъснение. Другата е, че вероятно не синхронизират часа си с централния, смята Минчева.

"Часовникът на екрана нямаше само един автор. Навремето имаше един колектив, всичко се обсъждаше и коментираше от всички", разказва Иванка Антонова.
Тя е била главен режисьор в телевизията и е заснела десетки новогодишни приветствия на Тодор Живков. Сестра е на ген. Димитър Гръбчев и леля на известната филмова режисьорка Иванка Гръбчева, която почина през май. Всъщност Антонова също е Иванка Гръбчева, но след като се омъжва, приема фамилията на съпруга си.

Според нея Дунавското хоро е дело на музикалните оформители. "То беше избрано, защото е емблематично и е най-популярното, всеки го играе и винаги е звучало по различни празници.

Имаше един
тонрежисьор -
Тодор Георгиев,
той решаваше",

разказва Антонова.
Георгиев идва в телевизията от радиото, както и целият ръководен състав на БТ. Само първият директор на телевизията - Борислав Петров, е от киното, преди това е бил шеф на кинематографията.

Иванка Антонова също идва от киното. Тя започва работа там едва 19-годишна като монтажист в отдела за игрални филми. Постъпва във времето, когато се снима "Калин Орелът" - първият български филм. В телевизията я вика Борислав Петров, който си събира една част от екипа точно от киното. "В онези времена не можеше да кажеш "не". След като те пращат на друго място, отиваш. А толкова ми беше мъчно, че се разделям с киното. Аз работех с Дако Даковски, Борислав Шаралиев, Янко Янков", разказва Антонова.

Когато я местят, нейният пряк шеф Георги Йовков, ръководил игралните филми, е в командировка. Щом се върнал, казал: "Ако бях тук, щях да те задържа в киното." Но е било твърде късно да се правят промени.
Антонова започва работа в телевизията през 1961 г., две години след старта у нас.
По нейно време

БТ излъчва
и съветското
приветствие,

така че идеята за празничното обръщение идва от чуждите телевизии, смята режисьорката. По нейни спомени то се излъчва за първи път през 1960 г. за посрещането на 1961-а.
То започва от Тодор Живков, преди него не е имало подобно приветствие, защото и телевизия е нямало. "Той е избран на Априлския пленум (1956 г.), а телевизията тръгва през 1959 г.", казва Антонова.

Когато записват обръщението на Живков, от екипа се страхували да му предложат лек грим. А при цветната телевизия лицата ставали синьо-червени. В един момент Антонова става главен режисьор на партийно-правителствения тв екип, който отразява държавните и партийните дела.
Според нея без грим се получавала грозна картина, защото Живков имал дълбоки сенки под очите. Предложила му грим, а той отвърнал: "Нямам нищо против, защо досега не сте ми казали".

Милко Балев - член на Политбюро, секретар на ЦК на БКП и началник на кабинета на Тодор Живков, е бил главната фигура по време на заснемането на приветствията. Целият екип, който отразява правителството, се е събирал да гледа и слуша записа, за да не стане някоя грешка. С тях е бил и Балев, разказва Антонова.

След като се заснеме приветствието, картината се е пращала на обработка. После се връща в монтажа и се синхронизира със звука. По искане на кабинета записът за Нова година не се правел по-рано от 29 декември. Затова в оставащите два дни до излъчването настъпвало огромно напрежение. По заръка на прекия си шеф Петър Кожухаров Антонова отговаряла за касетата и през нощта.

"Рахатлъкът
дойде, когато се
появи видеото",

спомня си режисьорката, защото вече всичко ставало едновременно - запис на звук и картина, бързо и доста по-лесно. Още повече че веднага можели да прегледат записа за грешки. Питали и Живков дали иска да види какво се е получило. "Никой не смееше да му каже да се снима повторно. Много рядко се случваше да се правят по 2 записа", разказва Антонова.

Щом свършели, Тодор Живков задължително се снимал с целия тв екип.
Първата лентичка, заснета в телевизията, идва от киното, спомня си режисьорката. В началото в телевизията няма техника, имало само химикалки и попивателни.
Тя работи в БТ от 1961 г. до пенсия - 30 години. Преди това изкарва 10 години в киното. Сега е на 84,5 години и по коледните и новогодишните празници сама прави сурвачки от дрян и жива вълна. Продава ги на колеги в Полиграфическия комбинат и в сградата на БНТ.