Шефът на Съдебна медицина всеки ден лъхал на алкохол

https://www.24chasa.bg/Article/278303 www.24chasa.bg
Месец след ареста заради незаконните експлантации през 2008 г. Христов бе освободен под гаранция от 2 хил. лв. СНИМКИ:

Лицето на българската съдебна медицина доц. Станислав Христов до месец ще получи 1 година затвор или пробация. Пробата за алкохол, на която бе подложен топекспертът след катастрофата в понеделник, показва, че е шофирал с 2,6 промила алкохол в кръвта, научи “24 часа”.

На място полицейският дрегер отчете 3,5, след като Христов катастрофира край Долна баня, а очевидец информира катаджиите за инцидента. Вчера съдебният медик отказа да коментира случая до приключването на разследването.

"Нещата не са такива, каквито се представят. Днес ще дам обяснения пред директора на Александровска болница", заяви лаконично Христов. На въпрос дали е бил сам в автомобила по време на инцидента, той отказа да отговори. Това е вторият скандал, в който се забърква името на Христов след шумния му арест през 2008 г. за незаконни, експлантации и втори случай, когато е уличен след катастрофа да шофира, употребил алкохол.

Колегите на доцента не пожелаха да застанат пред камерата на
Колегите на доцента не пожелаха да застанат пред камерата на

Като срам за професията коментираха вчера последния случай с шефа им патоанатомите от Съдебна медицина в София.

Според тях Христов често се явявал на работа, лъхащ на алкохол.

“Редно ли е национален консултант, преподавател и шеф на Съдебната медицина, който участва в експертизите по всички знакови убийства у нас, да си позволява подобно поведение?”, недоволстваха те, като предпочетоха да останат анонимни.

До инцидента в понеделник, в който за щастие няма пострадали, се стигна, след като

Когато колеги му звъннали да го подсетят, Христов, без да се замисля, се метнал в колата и подкарал към столицата.

По пътя обаче опелът му излетял от шосето и се преобърнал встрани. Шофьор, който станал свидетел на инцидента, сигнализирал веднага в полицията.

На място дрегерът отчел 3,5 промила алкохол в кръвта на леко ранения в главата доцент.

Отчасти ситуацията ще се доизясни днес, след като Станислав Христов даде обяснения пред директора на Александровка болница.

"Разговарях с доц. Христов, той има собствена версия за инцидента. До приключване на досъдебното производство обаче е временно отстранен от работа", коментира шефът на болницата проф. Лъчезар Трайков вчера.

Той разбрал за катастрофата и обстоятелствата около нея 2-3 часа преди да бъде потърсен за коментар от "24 часа" в сряда.

Доц. Христов излязъл в неплатен отпуск, докато трае разследването. Според проф. Трайков така е редно да се постъпи, тъй като се изисква "по-особено внимание за случая" предвид професионалната заетост на доц. Христов.

Запознати твърдят, че във вторник Христов си пуснал отпуск със задна дата с цел да избегне наказание за това, че отсъствието му от делото срещу Пол Фрийман станало причина то да бъде отложено.

Според правилата на Александровска болница обаче такава молба за отпуск може да се подаде най-късно 7 дни преди началото на почивката.

Бързото досъдебно производство срещу Станислав Христов е под наблюдението на районната прокуратура в Ихтиман и трябва да приключи до месец, уточниха вчера оттам.

Ако шефът на Съдебна медицина бъде осъден ефективно, ще трябва да бъде отписан и от списъка на вещите лица, коменираха юристи.

Най-драматичният момент в кариерата на доцента, бе когато го обвиниха в незаконни експлантации на кости и сухожилия.

 

Били направени много операции, без да бъдат изследвани предварително труповете за болести. Част от донорите били над определената по правилата възраст.

Разследването срещу доцента стартира много шумно на 18 март 2008 г., но по-късно делото бе стопирано след няколко последователни отвода на вещи лица по назначената експертиза.

Един от специалистите, който отказа да изпълни съдебната поръчка, бе доц. Мария Грозева, която междувременно заведе дело за клевета срещу Христов. Причина за това бе обидна реплика на доцента срещу нея.

Другият пътен инцидент с шефа на Съдебна медицина стана в София на булевард "България".

Пристигналият на място автопатрул на КАТ обаче му направи алкохолна проверка с дрегер, която отчете 0,5 промила, припомниха запознати със случая. (24часа)