За Дянков в БАН са феодални старци

https://www.24chasa.bg/Article/280152 www.24chasa.bg
Симеон Дянков

Науката не е основно нещо по време на криза. Така министър Симеон Дянков коментира думите на президента Георги Първанов пред Съюза на учените в БАН, че трябвало повече пари за наука.

"Президентът, като говори за наука, разбира неговите приятели в БАН. БАН не прави наука, в БАН са феодални старци, които си стоят там и събират заплати", заяви Дянков вчера. За него научната ни система била създадена по сталинско време – идеята да има БАН и науката да е разделена от университетите я имало само в соцстраните.

По повод 65 г. от съзадването на Съюза на учените Първанов призова вчера кризата да не се използва като алиби за съкращаване на разходите в сферата на науката и изследванията.

“Ако не искат да чуят президента на България, да чуят президента на САЩ”, призова Първанов и добави, че иска да види науката като истински приоритет и в бюджета за 2010 г. Според него, ако средствата за наука продължат да се орязват "не можем и нямаме право да говорим убедително за Лисабонска стратегия, за икономика и общество на знанието".

При нас всичко ври в момента, призна шефът на БАН акад. Никола Съботинов. От академията подготвяха декларация до премиера с копие до финансовия министър. Крайно недопустимо е казаното, министър Дянков просто трябва да се запознае с работата ни, каза още акад. Съботинов. (24часа)