Баронът Сако продавал по 15 кг дрога на месец

https://www.24chasa.bg/Article/281300 www.24chasa.bg
Сако дължи кариерата си на приятелството си с Мето Илиянски (вдясно). СНИМКА: АРХИВ

Стефан Бонев-Сако е кралят на кокаина в момента у нас, след като наследи издирвания Христофорос Аманатидис-Таки и успя да изтласка от пазара на скъпата дрога синовете на Киро Японеца.

Тази информация се потвърждава от половин година както от хора от подземния свят, така и от оперативни рабтници в МВР, които следят разместванията на столичния наркопазар.

Ромският наркобарон, който бе задържан в петък за заплаха срещу журналиста Боби Цанков, успявал да внесе и продаде у нас поне по 15 кила кока всеки месец, които се разпределяли основно в София. По-малки количества циганинът доставял в Пловдив, Варна и Бургас.

ХРИСТОФОРОС АМАНАТИДИС-
ТАКИ
ХРИСТОФОРОС АМАНАТИДИС- ТАКИ

Истинският възход на Сако е от началото на тази година, когато остана единственият едър вносител на кокаин в България.


След ареста на Златко Баретата (на снимката) изгря звездата на Стефан Бонев-Сако.
СНИМКА:
РУМЯНА ТОНЕВА
След ареста на Златко Баретата (на снимката) изгря звездата на Стефан Бонев-Сако. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

От първите месеци на 2009 г. насам Сако започнал да зарежда с дрога дори две конкурентни групировки, останали от разпадналите се ВИС и СИК, твърдят запознати.

БОБИ ЦАНКОВ
БОБИ ЦАНКОВ

Циганският бос контролирал и дилъри на кокаин в столичните квартали Младост, Дружба и Студентски град.

Акция на полицията срещу наркопласьори на бул.
Акция на полицията срещу наркопласьори на бул. "Черни връх" в столицата СНИМКА: ПАРСЕХ ШУБАРАЛЯН

Бонев започнал да работи с един от основните дилъри на наркоорганизацията на Златко Баретата, която в момента се ръководи от Мартин Станков-Рашо.

След бягството на Таки, ареста на Златомир Иванов-Баретата и големия брой полицейски акции за лов на пласьори в кварталите напрежението в наркобизнеса в столицата е огромно. Поради зачестилите арести всички едри вносители на кокаин са “замразили” временно бизнеса си и така единственият доставчик на белия прах останал ромският бос. В същото време търсенето на кока продължава да се увеличава през последните години, а цената му вече не пада под 150 лв.

Сако вече се движел само с бронирани коли, чиито цени били между 300 и 500 хил. лв. Баронът живеел в кооперация в столичния кв. Лозенец заедно с втората си съпруга, родителите си и охраната.

Неговите хора снабдявали всички дилъри в центъра.

Те единствени можели да "зареждат" през нощта баровските заведения в столицата, където количествата кока обикновено са предварително заявени.

След последните размествания на пазара за дрога в столицата Сако е укрепил позициите си, категорични са наблюдатели на подземния свят.

Той се смята за наследник и на наказателната бригада на Таки, известна като Бандата с чуковете, чиито членове през последните години отвличаха и пребиваха жестоко провинили се дилъри в София. На част от жертвите си те рязаха и ушите.

На пряко подчинение на влиятелния циганин били братята Тодор и Радослав Балеви, които също се движели с бронирани автомобили и със солидна охрана. Балеви станаха известни през 2005 г., когато защитеният свидетел Велин Добрев даде показания, че Демби е поръчал убийството им, както и разстрела на Радослав Иванов-Темерута.

Впоследствие Добрев разкрил пред братята, че са "поръчани", и те му отправили контраоферта - да ликвидира Димитър Вучев срещу 20 хил. евро. Вили Моториста приел поръчката, но после бил вербуван като част от бригада наемни убийци на Маргините.

За последно Радо Балев попаднал в полицейските сводки преди няколко седмици, когато конкуренти го пребили в едно от известните заведения в Студентски град, разказаха разследващи.

Макар да е в наркобизнеса от поне 10 години, Сако е неуловим за полицаите и вероятно се ползва с протекции от високо ниво, смятат конкурентите му.

В подземния свят се твърди, че Стефан Бонев е един от първите дилъри на кока в София.

В средата на 90-те години ромският бос бил дясна ръка на висаджията Мето Илиянски. Но след убийствата на Поли Пантев и Роберт Стефанов имало ново разпределение на наркопазара и Сако изпаднал в немилост. По това време висаджиите лансирали за лидери в наркоорганизацията Таки и Къро, а на Сако били дадени само два-три столични квартала. Под контрола на циганина останали периферните райони около Факултета, Красна поляна и част от Люлин.

Постепенно обаче Бонев навлязъл отново сериозно в бизнеса и позициите му рязко се засилили. Освен отделни части на центъра дилърите на циганския бос завзели още Дружба, Младост и Надежда. Докато поемал контрола над нови територии, ромът започнал да измества от лидерските позиции Японеца.

Полицаи разказват, че първият сблъсък между Японеца u Сако бил през 2001 г., когато

двамата се сбили в столично заведение и охраната едва успяла да ги разтърве. На място пристигнала полиция, но циганите обяснили, че има само леко пиянско спречкване.

Името на Сако като един от по-едрите наркобосове изплува преди около година. Тогава от полицейски разследвания стана ясно, че циганинът е успял изцяло да изтласка от позициите им синовете на Киро Японеца.

За разлика от останалите едри търговци на дрога Сако използва свои канали и си доставял стоката директно от Колумбия и още една държава в Латинска Америка. Освен столицата по отделни канали той зареждал дилъри в Пловдив и Варна. Имал добри контакти и с морската групировка "Монопола", с която работел от години.

В миналото Сако бил чест гост в къщата на Христофорос Аманатидис-Таки. Също като него той се страхувал за живота си и се движел с голяма охрана в редките случаи, когато се появявал на светски събития, твърдят негови познати.

През последната година той избягвал да се задържа за дълго в България. Освен апартамент в кв. Лозенец и луксозна къща в полите на Витоша той имал и вила в Гърция.

Сако преди години поддържал контакти с взривения бос от бившата СИК Стоил Славов. Запознати дори разказват, че напоследък опитвал да успокои буйния нрав на сина му, известен с прякора Жоро Главата.

Другата версия е, че между Сако и Главата има конфликт за подялба на територии.

БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Искат арест за ромския бос?

Най-вероятно Софийската районна прокуратура (СРП) ще поиска утре от съда да остави в ареста Сако по обвинението за отправена заплаха срещу журналиста Боби Цанков.

Стефан Бонев бе прибран в петък за 24 ч по закона за МВР. В събота прокурор е удължил задържането му със 72 ч, което изтича утре.

Днес ще бъде определен наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, който ще прецени дали има основание да иска мярка за неотклонение "задържане под стража", съобщи говорителят на СРП Руси Алексиев.

"Без да ангажирам него и СРП, личното ми мнение е, че трябва да се внесе в съда искане за арест", коментира Алексиев. "Знаете, че едно престъпление се преценява не само според тежестта на самото деяние, но и с оглед неговата обществена опасност и личността на извършителя", обясни прокурорът.

На Сако е повдигнато обвинение по чл. 144 ал. 3 от Наказателния кодекс - за заплаха с убийство. Престъплението се наказва със затвор до 3 г. или пробация.

Според жалбата на Боби Цанков около 16 ч в петък той бил преследван с автомобил от Сако и още един мъж близо до Южния парк в посока хотел "Хемус".

В един момент аудито на преследвачите успяло да засече колата на Цанков. Сако излязъл и извикал на журналиста: "Ще те убия, ако не спреш да пишеш." Цанков успял да се изплъзне и се обадил в ГДБОП. Антимафиотите задържали Сако малко след това в жилището му в Лозенец и го отвели за разпит.

Боби Цанков твърди, че ромът обяснил поведението си в ГДБОП с това, че не искал репортерът да пише за безследно изчезналия Мето Илиянски, тъй като жена му не можела да си извади смъртен акт и да прибере имотите. Обясненията му бяха определени в събота от вътрешния министър Цветан Цветанов като "неадекватни". Сако преследвал Цанков с много скъпо бронирано ауди, каквото използвала германският канцлер Ангела Меркел, стана ясно в събота.

"В рамките на разследването ние трябва да установим всичко свързано с личността на дееца, включително и имущественото му състояние", заяви Руси Алексиев.

НЕВЕЛИН ГАНЧЕВ

Боби Цанков: Готов съм да разкажа на Кокинов за убийствата

- Г-н Цанков, не ви ли е страх от ответна реакция заради сигнала срещу Сако?

- Не мисля, че трябва да ме е страх за това, че се е създала тази ситуация. Смятам, че органите си свършиха брилянтно работата по случая. Каква реакция би могло да има?

- Казахте, че сте говорили с градския прокурор Николай Кокинов да станете защитен свидетел и затова ви задавам този въпрос.

- С г-н Кокинов трябва да се срещнем и аз ще му споделя неща, които знам по много случаи - информация за престъпни групи, за неразкрити убийства и т.н. След това той ще прецени дали това може да му бъде от полза. Искам да бъда полезен на прокуратурата.

- Сако така или иначе ще излезе от ареста, а вие му създадохте проблеми.

- Този човек не го бях виждал от няколко години - от 2004 г., когато ни запозна Тони Клюна, не съм имал никакво вземане-даване с него. Не знам дали неговата реакция не е била просто резултат от афект и не знам дали е имал такива намерения, каквито изказа пред мене.

Дали той ще опита да направи нещо срещу мене, не мога да прогнозирам. С нищо не съм го провокирал да направи каквото и да било.

- Официалното разследване не стигна доникъде. Разбира се, имам някакви подозрения за поръчката, но не мога да бъда сигурен. Факт е, че след тази бомба се случиха много рокади не само в подземния, но и в надземния свят. Към онази дата аз не бях настъпил ничии интереси, а срещу мене имаше атентат.

- Всичките са опасни, но аз не мисля, че би трябвало да реагират така. Ако те имат претенции, има ред, по който те могат да ги предявят, но не и чрез заплахи и опити да правят каквото и да било извън закона. Не изключвам някой да ми направи нещо, но нямам засега такива индикации.

- Не мисля, че някой би опитал да чупи краката на журналист. Ако някой си позволи да нападне мен, това означава, че напада цялата гилдия. Тези хора не са чак толкова смели и нагли, за да си позволят такова нещо. Макар че имаме примера "Огнян Стефанов".

- Мето Илиянски напусна страната малко преди да убият Косьо Самоковеца. Не знам дали този човек е в чужбина и дали е жив. Факт е, че оттогава никой не го е виждал. Видях го няколко дни преди да се заговори за изчезването му, знам, че той напусна страната.

След скандала в дискотека "Ескейп" Косьо Самоковеца замина в чужбина. Обади ми се по телефона и каза, че негов гард ще ми донесе нещо, което трябва да предам на Мето. Това бе плик, в който имаше паспорт и пари, и аз ги дадох на Мето Илиянски.

Дилъри: Рашо още държи София

Клиентите, употребяващи различни видове наркотици в момента в София, според актуални данни са около 100 хил. Въпреки кризата огромният нелегален пазар засега не се свива, обясняват полицаи. Активно в столицата всеки ден работят между 700 и 800 пласьори на най-ниско ниво.

Макар Златко Баретата да бе арестуван още в началото на годината, негови дилъри все още работят ударно из столицата, разказват в подземния свят. Заместник на Златомир Иванов в наркобизнеса е Мартин Станков-Рашо.

Именно Рашо е другият по-едър наркобос в София освен Сако. Той в момента ръководи продажбата на хероин, амфетамини и трева. С "24 часа" се свързаха двама дилъри, които разказаха за наркоорганизацията на Станков.

Публикуваме част от разказа им (пълния запис ще предоставим на разследващите органи):

"Рашо държи в момента цяла София, явно не го търсят много активно, защото си е на свобода. Шеф на ударната му група е Борислав-Боби Белязания.

За кв. Люлин отговаряли Радослав Иванов-Темерута и брат му Мартин Иванов-Душманина.

Те продават всичко - хероин, кокаин, амфетамини и трева. Под тях е Венци Боксьора, който продава за тях.

За Обеля отговаря Емо Обелския, на когото бяха сложили бомба миналата година, а тази година го и стреляха.

На втори район шеф е самият Мартин Станков-Рашо, под него е Гено Джуджето, а по-надолу за тревата отговаря Иван Слънцето, който живее в Надежда 1. Под него са Еленко Христов-Льони и Димитър Петров-Пашкула. Мале Петре и Венци са уличните им дилъри, които пласират във втори район.

За кв. Свобода отговаря Жожинката. Под него са Чоки и Румен Стоянов-Камбарата. Там продават и двама братя Магурите, както и Семката.

За Надежда 4 отговаря Кики. Под него дилъри са му Митко Малкия, живее в Свобода, и Шамуна.

В Надежда 1 има и още един местен тартор - Пламен, който кара черно БМВ тройка и се занимава основно с трева и амфетамини. Неговите дилъри са Иван Ушатия, Жоржо, Стиви Черния и Миленчо, който живее зад 101-о училище.

За втора част на Надежда отговаря Пендака. Иво Рапа работи за него.

За хероина в Надежда се грижи основно Даниел Георгиев-Данкера, живее в Надежда 1. За него работят Сашо Дебелия и още няколко дилъри, които ние не знаем. Тези хора имат много голямо покровителство и от полицията. Знаем имена, но сега не можем да ги кажем.

За трети район също пряко си отговаря Мартин Станков-Рашо, под него са Коста и Бобо, които обаче в момента са ареста.

Тревата и амфетамините движат Иво Кратуната, Пешо Змията, Гената, Антон Тонеца и Дикси, който кара тъмночервен голф.

За хероина отговарят Владо Млекото и Дани Клюна, който има джип БМВ Х5.

За Факултета дрогата разпределя циганинът Руменчо, за него работи Сашо Гугута на ул. "Калитко".

До църквата, където е централата на метадоновата програма в София, работят Арис и жена му, там има т.нар. поста - място, където някой, ако е закъсал, ходи и си купува. Има едно зелено кафе срещу църквата, където работи Графа. Тези хора ги зарежда Геле, който разнася дозите хероин с едно скутерче, иначе има "Ауди А6". На пазара "Димитър Петков" работи Иво Рижавия.

Тартор на наказателната бригада на 3-и район е Пешо Пеканата, а другите биячи са Гената, Колята и Кратуната.

За центъра отговарят двама братя с прякори Голямата и Малката Муна. Сега големият е в ареста и нещата се движат от малкия. Неговите дилъри са Ники Пелтека и Иван Дългия. (24часа)

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо