Модното през 2014 г.: Телефонът предсказва, паролата умира

https://www.24chasa.bg/Article/2815158 www.24chasa.bg

1. Технология на китката

Очевидно, че 2014 ще донесе още куп от т.нар. wearable devices - онези устройства, които стоят на китката и показват кой ни търси, кой ни праща eсемес или имейл, колко километра сме извървели, колко калории сме изгорили и т.н. И докато една малка част от тези устройства стават за носене, останалите са насилствено секси, което не работи в този комерсиален свят. Проблемът с часовниците, които са телефони, апарати и още сто неща едновременно, е един - създателите ги правят така, както фантастите си представят бъдещето, а не така, както един човек си представя полезното за него бъдеще. Докато качествените часовникарски марки не влязат по някакъв начин на този пазар, технологичните устройства няма да бъдат революционни, както беше айфонът.

2. Паролата умира

След всичките разкрития за подслушване, източване на данни и куп други нерегламентирани ровичкания в личния живот, време е да кажем сбогом на паролата. Така или иначе най-често използваната парола е 123456 или рождената дата, защо ни е необходима такава "сигурност" изобщо.

Възможностите за разпознаване на пръстов отпечатък са само началото. Биометричните технологии работят отлично, достъпни са ценово и скоро ще предложат нови възможности.

3. Приложенията планират

Събирането на данни за нас е толкова напреднало, че 2014-а ще бъде година на приложенията, които предсказват следващата ни стъпка (базирана на предишни действия). Например - всеки ден преди работа преглеждаме времето и трафика по определен маршрут. Приложението знае, че правим това, и когато включим телефона, информацията излиза автоматично (Google Now). Разговаряме онлайн по определени теми, а софтуерът непрекъснато вади адекватна информация по тях - картинки, документи, данни и т.н. (MindMeld). Примерите са много.

4. Дигитална диета

Опитите не са малко - седмица без интернет, месец без социални мрежи. Серия от нови (дигитални) приложения помагат за завръщане към (аналоговия) живот. StayOnTask помага да се фокусирате и работите върху едно нещо. Друго иронично приложение за смартфони (създадени принципно да правите много неща едновременно) всъщност ви кара да се върнете към човечността, простите неща и правенето на само едно нещо. Нарича се Human и реално деактивира работата на телефони, имейли, есемеси и други услуги, които отвличат вниманието.

5. Споделените автомобили

Схемата за споделяне на автомобили най-после ще проработи, особено в градове с отличен градски транспорт. Когато осъзнаеш, че имаш нужда от голям автомобил само за уикенда, няма как компаниите, които предлагат разумни решения, да не просперират.

6. Спад на Facebook, бум на Snapchat

Приложенията за споделяне на съобщения, картинки, файлове и други подобни между ползвателите ще доминират през 2014 година. Сериозен претендент за първото място е Snapchat със своята уникална функция - изпращаш съобщение, което автоматично се самоунищожава след 10 секунди. Приложенията за размяна на съобщения канабализират пазара на Facebook.

7. Шистовият газ

Засега предизвиква истинска индустриална революция в САЩ, но скоро и в Китай и Русия.

Оставяте съмненията настрана, повечето от тях приличат на революциите срещу първата кола, първия самолет, първата железница, първата магистрала.
Прогресът е прогрес и очакванията са, че само през 2014 г. още 400 шистови кладенеца ще функционират.

8. Край на пластичните карти?

Оглеждайте се наоколо, тъй като предстои революция в разплащанията. Компании предлагат нови възможности, които не само убиват банкнотите, но и пластичните карти. Бавно, но сигурно.

9. Нещо за слушане и за гледане

Ако ви трябва един албум за старт на новата година, заложете на Electric Lady на Жанел Моне. Дори гост-вокалистите (от Ерика Баду до Есперанца Спалдинг). Нещо за гледане - заложете на Jeune et Jolie, за да не стават филмови грешки от началото на годината.

КОНСТАНТИН ВЪЛКОВ

  • Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    Черните лебеди си отиват, светът от вчера бавно се завръща

    И най-големите оптимисти, и най-мрачните песимисти трябва да признаят, че сбъркаха - светът от вчера бавно се завръща въпреки всички апокалиптични прогнози. И черните лебеди, които сполетяха света с коронавируса, си заминават. Да си спомним колко ужасно изглеждаше бедствието с опасната коронавирусна зараза - в началото на март заради големите
  • Даниел Спасов, Катрин Селие, Милен Иванов и Александър Селие - двамата певци са със съпругата и сина на Марсел Селие.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Загрижеността за бъдещето на “Мистерията на българските гласове” е наша мисия

    Златната марка “Мистерията на българските гласове” предизвика задочен спор на страниците на в. “24 часа” между певици от хора и настоящата диригентка Дора Христова. Днес публикуваме отговора на певеца Даниел Спасов, който също е част от историята на знаменития хор. “Писанията” на Дора Христова в отговор на отвореното писмо от народната певица Олга