Дайте ново име на летище София

https://www.24chasa.bg/Article/281810 www.24chasa.bg
АСЕН ЙОРДАНОВ

По идея на журналиста Петър Пунчев вестник "24 часа", БНТ и БНР започват всенародна патриотична акция. Не искаме летището на София, един от парадните входове на държавата, да се казва "Враждебна".

Затова се обръщаме към читатели, зрители и слушатели:

Дайте име на летище София

Изберете едно от предложенията на Петър Пунчев за герои на българското въздухоплаване

АСЕН ЙОРДАНОВ
Нийл Армстронг, първият човек, стъпил някога на Луната, казва, че именно от българина се е "учил на летене". Именно Асен Йорданов за по-малко от година конструира и строи първия български моторен самолет. Изпитва го лично - и отлично- на 10 август 1915 година.

Проф. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ

Проф. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ
Именно на неговото име е издадено съкращението LZ, с което и днес се обозначават българските самолети. Проф. Лазаров е първият български авиоинженер и единственият българин със собствена серия от конструирани самолети - и учебни, и военноразузнавателни с марките "Дар" "ЛАЗ".

СИМЕОН ПЕТРОВ

СИМЕОН ПЕТРОВ
Става герой на Франция през 1912 година, когато при полет над Париж двигателят му изгасва. С легендарната си смелост и умения поручик Петров спасява самолета и града. Петров е първият дипломиран български летец, той е и първият демонстрирал в София възможностите на българската бойна авиация през август 1912 година. Основател и пръв ръководител на Аеропланното училище.

Читателите се запалиха за името на летището

Много масов интерес предизвика инициативата на Петър Пунчев, "24 часа", БНТ и БНР за ново име на летище София. Защото не искаме то да се казва "Враждебна". Близо 3000 души бяха влезли до тази сутрин в сайта на "24 часа" www.24chasa.bg, където читателите предлагат ново име на летището.

Сред предложенията са "Джон Атанасов", "Сердика", "Тангра", "Полк. Васил Златарев", "Кап. Димитър Списаревски", "Хан Аспарух", "Васил Левски", "Дан Колов", "Хан Кубрат", "Св.св. Кирил и Методий" и др.

Впишете едно от тях или  посочете свое предложение за име на летището ТУК

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След като не се класира за Евровизия, певицата Жана Бергендорф получи забрана от композиторката Вида Пиронкова да изпълнява песента „Прераждане“. Вида обяви, че ще свали парчето и от Ютуб, след като набере 30 000 гледания, а после ще си търси по-читава певица. „Понеже съм творец и понеже за мен е въпрос на чест и достойнство,

Малкият Тони само плаче, мъчат го колики Фики не може да се откъсне от новороденото си дете, научи "България Днес". Изпълнителят стана татко в края на миналата седмица и няма желание да се отделя от мъничето. Певецът по цял ден се любува на наследника си и бди над него като татко орел. Фикрет оставя малкия Тони,

Двама президенти и цар НА КРАКА ПРИ художника Първите мъже в държавата откриха изложбата "Завръщане" на големия творец Вежди Рашидов в галерия "Сан Стефано", видя "България Днес". Стотици дойдоха да разгледат непоказваните досега рисунки и скулптури на художника. Пръв от елита дойде президентът на републиката Румен Радев,