Дайте ново име на летище София

https://www.24chasa.bg/Article/281810 www.24chasa.bg
АСЕН ЙОРДАНОВ

По идея на журналиста Петър Пунчев вестник "24 часа", БНТ и БНР започват всенародна патриотична акция. Не искаме летището на София, един от парадните входове на държавата, да се казва "Враждебна".

Затова се обръщаме към читатели, зрители и слушатели:

Дайте име на летище София

Дайте ново име на летище София

Изберете едно от предложенията на Петър Пунчев за герои на българското въздухоплаване

Проф. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ
Проф. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ

АСЕН ЙОРДАНОВ
Нийл Армстронг, първият човек, стъпил някога на Луната, казва, че именно от българина се е "учил на летене". Именно Асен Йорданов за по-малко от година конструира и строи първия български моторен самолет. Изпитва го лично - и отлично- на 10 август 1915 година.

СИМЕОН ПЕТРОВ
СИМЕОН ПЕТРОВ

Проф. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ
Именно на неговото име е издадено съкращението LZ, с което и днес се обозначават българските самолети. Проф. Лазаров е първият български авиоинженер и единственият българин със собствена серия от конструирани самолети - и учебни, и военноразузнавателни с марките "Дар" "ЛАЗ".

СИМЕОН ПЕТРОВ
Става герой на Франция през 1912 година, когато при полет над Париж двигателят му изгасва. С легендарната си смелост и умения поручик Петров спасява самолета и града. Петров е първият дипломиран български летец, той е и първият демонстрирал в София възможностите на българската бойна авиация през август 1912 година. Основател и пръв ръководител на Аеропланното училище.

Читателите се запалиха за името на летището

Много масов интерес предизвика инициативата на Петър Пунчев, "24 часа", БНТ и БНР за ново име на летище София. Защото не искаме то да се казва "Враждебна". Близо 3000 души бяха влезли до тази сутрин в сайта на "24 часа" www.24chasa.bg, където читателите предлагат ново име на летището.

Сред предложенията са "Джон Атанасов", "Сердика", "Тангра", "Полк. Васил Златарев", "Кап. Димитър Списаревски", "Хан Аспарух", "Васил Левски", "Дан Колов", "Хан Кубрат", "Св.св. Кирил и Методий" и др.

Впишете едно от тях или  посочете свое предложение за име на летището ТУК