ЕС ще ограничава канелата

https://www.24chasa.bg/Article/2856581 www.24chasa.bg
Вляво - традиционната канела, която е плътна и идва главно от Шри Ланка и Южна Индия. Вдясно - по-разпространената канела от дървото касия, която е по-тънка и куха в средата. СНИМКА:

Вероятната забрана цели спазването на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела - касия.

Във високи дози кумаринът може да предизвика главоболие и поражения върху черния дроб, твърдят учените, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Изследователите препоръчват дневна доза от 0,1 милиграма кумарин на килограм телесно тегло. В резултат в ЕС вече са приети препоръки за максималната доза кумарин в хранителните продукти на пазара - 50 милиграма на килограм тесто, използвано за традиционнни или сезонни изделия, които се консумират само няколко пъти в годината, и 15 милиграма кумарин на килограм тесто, използвано за всекидневни печива.

Въпросът за съдържанието на канелата бе повдигнат отново по Коледа в Дания, след като властите обявиха намерението си да ограничат или променят производството на традиционните канелени рулца, едни от най-любимите местни сладки. Властите се съгласиха да не вземат мерки срещу сладкиша до февруари. Датските сладкари вече обмислят възможността да започнат да правят лакомството с цейлонски вариант на подправката, в който има по-малко кумарин. В съседна Швеция пък решиха засега да не вземат мерки срещу традиционните канелени сладки.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар