Вълци тормозят жители на пловдивско село

https://www.24chasa.bg/region/article/2888679 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Вълци тормозят село в Средна гора, съобщи Нова тв. Жителите на Свежен не смеят да излязат от домовете си и заспиват със страх, а хищниците стигат до къщите им. До момента вълците са изяли 30 крави и коне и, ако не се направи нещо по въпроса, ще нападат и разкъсват и други диви и домашни животни. 

Баба Мария е на 73 години и живее сама в най-горния край на селото. Откакто е видяла вълка до къщата си, нощно време не смее да излезе. Местните жители не смеят да се отдалечават от къщите си и гледат да се движат на групи, за да не станат плячка на изгладнелите вълци.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Местните животновъди разказват, че глутницата е от 5-6 едри вълка. Вероятно наскоро са слезли от билото на Средна гора, за да търсят храна и се навъртат в покрайнините на село Свежен. Хищниците не прощават нито на дивеча в гората, нито на домашните животни в оборите.

Димитър Петров наскоро се простил с четири телета и две крави. „Едно на една година, едно-двегодишно, една крава голяма и още едно теле, каквото срещне. Няма значение на каква възраст е. То не е един вълк и което изостане по-назад от стадото сутринта го няма. Не е да се наяде един път. Да изяде едно животно и да се махне. Това няма спиране. Трябва да се махнат вълците или ще изядат кравите", разказва той.

Хищните животни нападнали и цяло стадо коне близо до селото. Най-потърпевш е Вальо Бояджиев със загуби за десетки хиляди левове. „18 коня ми изядоха на мен. На едната седмица едно, на другата- друго. Намирам ги наполовина изядени", споделя той.

Ловците от селото неведнъж правили хайки, но не успели да отстрелят нито един екземпляр. Причината е, че вълците бягат много бързо и не е лесно да бъдат убити, споделя Бай Никола от местната дружина.

За да се справи с проблема, кметът на селото е повикал на помощ ловците от съседните населени места. Очаква се до дни в Свежен да се съберат десетки мъже, които да тръгнат по следите на хищниците, защото ако не бъдат убити сега, вълците до месец ще станат повече и ще нападат дори хората в домовете им.