Минута мълчание от "Атака" на митинга пред американското посолство

https://www.24chasa.bg/novini/article/2895953 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

С едноминутно мълчание събралите се около стотина души пред Американското посолство в София почетоха паметта на 2477 загинали български граждани от англо-американските бомбардировки през 1944 година, съобщи Фокус.

Протестът се състоя по повод 70 години от англо-американските бомбардировки на столицата през Втората световна война, съобщи Фокус.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

„70 години минаха от този ден и още има хора, които не знаят какво е станало. Над 200 американски самолети хвърлят над 1786 бомби в центъра на София. Загинали са 950 български граждани", припомни депутатът от „Атака" Магдалена Ташева. Тя допълни, че десетки български деца са били осакатени при хвърлянето на бомби опаковани като бонбони и детски играчки: „Ето това е хуманизмът на американските, британските, евроатлантическите ценности".

„70 години по-късно допуснахме американският ботуш да стъпи на българска земя. Американските бази им трябват, за да се знае, че България е тяхна колония. Долу Паметника на американските убийци, да живее България", заяви още Ташева.

„Атака" е единствената съпротива на честния български народ", заяви депутатът от А"така" Павел Шопов. Той каза, че е налице политическа, икономическа и духовна колонизация на България от страна на американците. „Ние от „Атака" сме наясно с това и затова към нас има такава яростна атака. Никой не пита - кой ограби България, въпросът е да се изместят актуалните проблеми, каза Шопов.

„Ние сме пред истинския център на властта в България", каза още Шопов, визирайки Американското посолство. И допълни: „Тук се инженират партии, подават се идеи, пишат закони."