Почина първият десен кмет на Пловдив Николай Сомлев

https://www.24chasa.bg/novini/article/2905930 www.24chasa.bg

Николай Сомлев, първият десен кмет на Пловдив, почина миналата нощ от масивен инфаркт на 67-годишна възраст, съобщи "Марица". Сомлев беше назначен за председател на изпълнителния комитет от СДС през 1990 г. и управляваше общината до изборите през есента на 1991 г.

През 90-те години беше ръководител на пречиствателна станция, а от 2001 до 2004 г. оглавяваше държавната фирма В и К - Пловдив - ЕООД.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева      

Николай Сомлев беше уволнен, защото отказа да участва в корупционни практики, припомни неговата адвокатка Рени Маврова. В продължение на шест години срещу бившия директор се водеха дела, в резултат на което нито едно от четири обвинения не се доказа. Сомлев не само че беше оправдан, но и от Апелативен съд - Пловдив му беше присъдено обезщетение в размер на 50 000 лева, разказа адвокат Маврова. Според нея несправедливите обвинения са докарали на Николай Сомлев два инсулта и диабет. Напоследък той не се е чувствал добре.

До края на дните си Сомлев, прочут с емоционалния си характер, остро критикуваше държавната и местната власт за неглижиране на екологичните проблеми и най-вече - с утайките от битовите отпадъци, за които така и не е намерено решение. Сомлев беше върл противник на практиката обратните води да се изливат в Марица и натояваше да се търсят варианти.