Мощна експлозия от смях блика в "Швейк" (снимки)

https://www.24chasa.bg/Article/2909001 www.24chasa.bg
Снимки: Мони Варсано

Идиот по документи. С пъстри очи и дупка на гащите. Това е Йозеф Швейк от Винохради. Тъгува с кучета. Поръчва винаги по три бири. Имена помни само на кръчми. И за него събития като войни и масови фалити на банки бледнеят пред проблема колко бира остава недопита при обществени колизии...

Обвинен в държавна измяна, вместо в съда, Швейк е изпратен в лудница, тъй като психиатърът му поставя диагноза „духовна тъпота и вроден кретенизъм". Там открива мечтания живот - „свобода, братство, порцион и електрификация", но не задълго, тъй като скоростно го изпращат в затвора, а от там на фронта.

Всеотдаен свързочник, Швейк страстно се отдава на свръзки с врага - по конкретно с жените на врага, при това съвсем „плътно" и „прилепнало". „Отлепен" от една такава вражеска госпожа, той е пленен от руснаците.

Как и защо се озовава издокаран с новеничък руски шинел, не става съвсем ясно. Два часа по-късно е отново пленен, този път от своите - заради руския шинел!

Висшят чешки военен го осъжда на екзекуция по бързата процедура. Но ... нещо се обърква за пореден път и допреди малко дезертьор, Швейк е обявен за герой!

„Знаете ли откъде започва упадъкът на една държава? Когато, поради изобилие от идиоти, спрат да ценят истинските". А Швейк е истински идиот, официално освидетелстван от лудницата, с печат!...

Звучи познато? Почти до сълзи! Но...бихте могли да се посмеете над това и да се позабавлявате също, уверяват от продуцентска къща "Арт кейс".

Всъщност единственото оръжие срещу ширещия се и войнстващ „кретенизъм" и тогава, и сега е смехът. Очистващият и осмеляващ смях.

Съвременният „Швейк" вече чака зрителите в театър "Българска армия" на 20 януари от 19 ч. И понеже всички сме на един дъх разстояние от масово вдиотяване, не може да се отлага повече срещата с този герой, който ще изиграе Герасим Георгиев - Геро.

Валентин Танев, режисьорът Бина Харалампиева, драматургът Юрий Дачев, сценаографът Петя Стойкова и композиторът Мартин Каров са подготвили заедно с Геро експлозия от смях, достатъчно мощна, за да забравим тревогите, депресиите и сериозността за дълго време, издадоха организаторите на представлението.

Изборът на заглавието е още по-актуален, имайки впредвид, че миналата година се навършиха 130 г. от рождението на автора на романа „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война" Ярослав Хашек, а тази - 100 години от Първата световна война.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.