Депутат от ГЕРБ, подсъдим за подкуп: “За големите суми се говори с Фидосова”

https://www.24chasa.bg/Article/2909090 www.24chasa.bg
Бившият депутат от ГЕРБ твърди, че делото срещу него е политическа поръчка. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бившият народен представител от ГЕРБ Димитър Аврамов си поискал и взел 100 000 лв., за да събори незаконно решение на служба "Земеделие" в Монтана, с което парите от субсидия за земеделски производител били дадени на фирма бушон. Това разказа пред Софийския градски съд пострадалият от депутатския рекет през 2012 г. Светослав Илчовски.

Той е частен обвинител по делото срещу Аврамов и бившия общински съветник от Плевен Методи Петков.
Бившият депутат е подсъдим за търговия с влияние и получаване на подкуп, след като на 17 юли 2012 г. бе арестуван с белязани 50 000 лв., а в дома му бяха открити други 50 хил. лв., дадени от Илчовски. Според прокуратурата Петков го е улеснил и е помагал в престъплението.


Драмата на земеделеца започнала още през октомври 2011 г., когато той разбрал, че подписаното споразумение за ползване на земята, върху която още през юни той засадил рапица в монтанското с. Стубел, не е регистрирано в местния клон на фонд "Земеделие". Вместо това началничката на фонда Зорница Александрова служебно разпределила нивите на ЕТ "Екатерина Йорданова".

Рекетираният Светослав Илчовски бил окичен с микрофони, докато Аврамов си искал втората част от подкупа.
Рекетираният Светослав Илчовски бил окичен с микрофони, докато Аврамов си искал втората част от подкупа.


Мъжът продължил да се грижи за посевите и едновременно с това да жали действията на Александрова пред министъра на земеделието Мирослав Найденов, но без резултат.
"Когато рапицата стана готова за жътва през юни 2012 г., охранители, близки до ГЕРБ, обградиха нивите и ми казаха да се махам - разказа пред съда Илчовски и допълни: Освен че ми откраднаха субсидията, тъй като тя се дава на фирмата в полза, на която е направено разпределението, искаха да ми вземат и продукцията. А от десетките сигнали до министъра на земеделието Мирослав Найденов и БОРКОР ми останаха само входящите номера."


Илчовски обжалва служебното разпределение в районния съд в Монтана, но преди да дочака решението на съда, което постановява, че действията на шефката на фонда Александрова са неправомерни, търси съдействие от адвоката си ВладимирЧернев.
"Той ми каза, че познава депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов, който е много силен и ще оправи нещата", заяви Илчовски. Народният представител
поискал 50-60 хил. лв.,
за да задвижи процедурата.

"Изтеглих ги от фирмената ми сметка и отидох на среща в офиса му за месопроизводство в Монтана", обясни свидетелят. Там в присъствието на адвокат Чернев депутатът от управляващата партия споделил, че контролира проектите за развитие на селските райони от Видин до Бяла Слатина.

"Каза: "От мен зависи всичко.
Аз командвам.
Няма полиция, няма
началници"
разказа в съда Илчовски. Той потвърди казаното пред съдия по време на разследването, че Аврамов попитал: "Носите ли нещата?". Илчовски повдигнал чантичката си, която била с отворен цип, и му показал пачките с 50-те хил. лева Парите били предадени чрез адвокат Чернев след края на срещата.


Нещата обаче не приключили дотук. Аврамов поискал още пари и част от земята, която Илчовски обработва. Земеделецът се оплакал на познат, който работи в ДАНС, и се съгласил да сътрудничи за разкриване на подкупния депутат.


По това време в преговорите от името на Аврамов се включил и общинският съветник от Плевен Методи Петков. Всяка от следващите срещи с него и депутата е записана с микрофон, вграден в дрехите на Илчовски, стана ясно в съдебната зала. На 15 юли той отново отива в офиса на Аврамов. "Обсъдихме и проблема със субсидиите, които държавата не ни плаща. Аврамов каза, че за големи суми трябва да говоря с Фидосова, но срещите с нея се правят в Сърбия", е записано в протокола от разпита му, който той потвърди пред съда вчера.

Предаването на следващата сума от 50 хил. лв. е на бензиностанция в Монтана. Там служител на Илчовски дава белязаните пари на Методи Петков.


"Колегата ми ме уведоми по телефона, че Аврамов не се сдържал и дошъл с джипа си да се увери, че има сделка", обясни Илчовски. Според него камерите на бензиностанцията са записали джипа на депутата.
Съдебното заседание продължи до късно вчера с разпити на още четирима свидетели.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното