Потомък на Бачо Киро се венчава за внучка на Александър Дюма-син

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/2917937 www.24chasa.bg

Историята на семейство Дреникови е изпълнена с множество персонажи, чийто съдби впечатляват с интересни обрати и бляскави успехи. И ако в романите наследниците на славни родове често търпят житейски крушения, то нашият разказ с реални герои прави изключение.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

Първите редове "пише" Александър Дюма-син (1824-1895), а днешните му потомци Иван и Андрей Дреникови, Александрина Пендачанска, Олга Гюрковска жънат възторжените аплодисменти на музикалната публика по цял свят. Българският им ген е не по-малко славен. Той принадлежи на възрожденския просветител Киро Петров Занев, по-известен като Бачо Киро (1835-1876). Любопитно е как българският и френският род се преплитат и пускат корени на местна почва. В началото на ХХ век Андрей Даскалов, внук на Бачо Киро и син на депутата във Великото народно събрание Петър Даскалов, следва в института по медицина "Франсоа Рабле" в Монпелие. Неговите братя също са много начетени и добре образовани. По-големият - Христо, е първият български инженер, дипломиран в Лиеж (Белгия). А най-малкият - ген. Теодосий Даскалов, е военен министър в периода 1938-1942, после осъден от Народния съд и разстрелян през 1945 година.

В Монпелие Андрей Даскалов (1880-1931) среща Валери Дюма, която учи за медицинска сестра. Младата и красива французойка произхожда от заможно протестантско семейство от Южна Франция. "Според хорската мълва нейният баща
Сципион Дюма е извънбрачен син на писателя Александър Дюма-син, който го припознал - разказва световноизвестната оперна прима Александрина Пендачанска. Самият Дюма-син е едно от трите незаконнородени деца на Александър Дюма. Няма документи, които да удостоверяват черно на бяло произхода на моята прабаба Валери, но такава е фамилната легенда. Бях тригодишна, когато тя почина в София през 1973 година."

Андрей и Валери са сгодени, но все още не са венчани, когато от България неочаквано пристига лошата вест - на път за Великото народно събрание в Търново Петър Даскалов е получил инфаркт във файтона и е починал скоропостижно. Този разтърсващ обрат поставя под въпрос следването на Андрей. Тогава Сципион Дюма, богат земевладелец и търговец на вина, великодушно заявява, че ще поеме издръжката на бъдещия си зет. Младите се женят през 1908 г., а през 1909-а в Монпелие се ражда дъщеря им Олга Андреева Гюрковска, първото от 7-те им деца. "Знам, че прабаба ми е имала разкошен глас - мецосопрано, но покрай многото деца не е имала възможност за големи изяви", казва правнучката наследство по бащина линия.

Сципион Дюма имал собствен духов оркестър и бил негов капелмайстор. Валери обаче има и талантливо перо като прочутия си дядо. Доказателство за това са двете Когато д-р Андрей Даскалов заболява и умира едва на 51 години, вдовицата му остава сама с четирите им оцелели деца - Олга, Вера, Димитър и Жана. Не се завръща в роднината си и преди да почине, казва, че е повече българка, отколкото французойка. "Била е красива, много ухажвана и вярна на единствения мъж в живота. Голямото семейство продължава да се разраства, като всеки негов потомък достойно пази честта му. Синът Димитър Даскалов поема по стъпките на баща си и също следва медицина в Монпелие. Най-голямата дъщеря Олга става литераторка и педагожка (нейното име носи внучката оперната прима Валери Попова.
 
Световната музикална критика я определя като "изключително белкантово откритие". "Бях на 19 години, когато леля Валери чу мое изпълнение на импровизиран концерт и ми каза: "Ти трябва да пееш!" Така тя ми посочи пътя, по който да вървя", споделя с благодарност племенницата Софийската опера, откъдето тръгва бляскавата Малката сестра Жана Дреникова е пианистка, корепетитор на Музикалния театър и на операта във Фленсбург (Германия). Колегите та филхармония и на "Театро Масимо" в Палермо Петко Дреников. Техните синове са известните музиканти и композитори Иван и Андрей Дреникови. В Музикалната академия Иван учи в класа на Панчо Владигеров и Панка Пелишек, след това продължава обучението си във Виена като Хердеров стипендиант, а после като стипендиант на академията "Санта Чечилия" в Рим. През 1976 г. лично Алексис Вайсенберг - един от най-добрите пианисти на 20 век, го кани да специализира при него в Париж. Иван Дреников е концертирал на най-престижните сцени в цял свят. Днес преподава и журира международни клавирни конкурси в България, Италия, Япония и САЩ. 26-годишният му син носи името на своята прабаба - Валери.

Артистичният път на Андрей Дреников също е предопределен от семейната среда. "Моят живот от петгодишен до днес преминава предимно на сцена - споделя известният цигулар, композитор и певец. - Няма да крия, че най-много концерти съм изнесъл пред детската публика. Боготворя я. И колкото и нескромно да звучи, мисля, че и тя мен. Обичам да импровизирам и пред възрастна аудитория. Досега не съм имал случай, в който след пълното и искрено себеизразяване да не се е получил онзи тъй важен и съкровен контакт между артист и публика, за който всеки артист мечтае."

Всичко за семейството