Ректорът, танцьор с Красьо, сгащи асистент бунтар

https://www.24chasa.bg/Article/292387 www.24chasa.bg
Калин Костов и приятелят му Васил Илиев показват къде колите със служители на академията са чакали асистента. СНИМКИ: АВТОРЪТ

След близо 12-часова окупация на дома на асистента Калин Костов около 19,30 ч във вторник служителите на Стопанската академия в Свищов успяха да го уведомят, че е дисциплинарно уволнен.

Така неудобният критик стана първият човек в академията, който 2 пъти е гонен дисциплинарно от един и същ ректор.

Идеята да сгащят Костов в къщата му хрумнала на ректора Величко Адамов, след като от петък безуспешно дирил подчинения си с обява по местната кабелна телевизия.

Ректорът Величко Адамов твърди, че става дума само за дисциплинарни нарушения.
Ректорът Величко Адамов твърди, че става дума само за дисциплинарни нарушения.

Издирваният преподавател заедно с доцентите Емил Михайлов, Мариана Асенова и асистентите Бисер Кръстев и Георги Георгиев от катедрата по финанси са сред учредителите на гражданското сдружение "За европейско качество във висшето образование". То сезира премиера Бойко Борисов и редица институции за финансови злоупотреби на ректора доц. Величко Адамов и връзките му с прословутия напоследък Красьо от Плевен.

Видео: YouTube

Според тях Красьо, който доскоро бе докторант на ректора, е получил незаконно обществена поръчка за ремонт на общежития за близо 5 млн. лв. След като за скандала се разшумя, между академиците избухва истинска окопна война.

"Още в 8 часа във вторник баща ми ме събуди, защото на улицата пред нас стоят две коли на академията и някакви хора ме търсят. Част от четиримата бяха доста здрави момчета и аз си казах, ей тука вече ще има бой", разказа вчера Костов.

Той се затворил вътре, а емисарите започнали да дебнат, за да му връчат заповедта за освобождаване. Не ги стреснало дори и предупреждението на полицаите да напуснат района.

Патрулката се появила след жалба от страна на Костов до полицията и прокуратурата за това, че се страхува от физическа разправа. Междувременно в жилището на преподавателя се събрало истинско опълчение.

Дошли съмишлениците му доц. Михайлов и д-р Бисер Кръстев. На помощ се притекли бивши студенти на Костов, готови да го бранят в случай на нужда. Вечерта нервите на асистента не издържали и той излязъл с една сопа пред къщата. Трябвало да отиде на свикано във фейсбук събрание - почерпка със студенти за предстоящия празник 8 декември и във връзка с ескалиращото напрежение в свищовското висше училище.

Появяването му с ругатни било повод за контражалба, депозирана вчера до прокуратурата. В нея пък комисията по връчване на заповедта за уволнение изказвала опасения за собствената си сигурност, след като Костов се появил с бухалка.

От ректорското ръковоство го обвиняват, че бил във видимо нетрезво състояние и сипел закани и псувни към колегите си.

"Асистент Костов, вие сте уволнен", изкрещял от дистанция някой в тъмното. Вчера проблемният преподавател се яви сам в академията, за да получи заповедта си за освобождаване.

Това е само епизод от безконечния екшън, в който са се вкарали неколцината преподаватели, опониращи на ректора Адамов, след като надигнаха глас за корупция в свищовското висше училище.

Както "24 часа" писа, от петък по местната телевизия се върти безпрецедентна обява, че академията е пуснала за общоградско издирване асистента Костов.

"Умоляват се всички, които знаят нещо за лицето, да предоставят информация на ръководството на академията", се казва в текста, който продължава да се върти по около 20 пъти на денонощие. Обявата е поръчана за една седмица от ръководството на вуза за цената от 16,80 лв.

"Хората от академията имат пряко отношение и те си носят отговорността за съдържанието на съобщението. Предполагам са я пуснали да видят болен ли е, здрав ли е този асистент, след като дълго време не се е явявал на работа", каза шефът на телевизията Антон Георгиев.

Въпреки че обявеният за безследно изчезнал е вече открит, никой не се бе обадил вчера, за да предупреди текстът да бъде свален. Шефът не можел да го спре еднолично, защото означавало да не изпълни договорните си взаимоотношения с академията. Той обаче не си спомнял друг случай, в който работодател да издирва работника си чрез кабеларката.

"Пускали сме обяви за изгубени кучета, ключове, джиесеми, деца, но за асистенти - не", обясни Георгиев.

"Пращана е покана по куриерски служби, неговите близки не я приемат. Другият начин бе чрез "Държавен вестник", той от две седмици въобще не се е появявал, без да е представил болнични или да има друга извинителна причина", обясниха от ректорското ръководство вчера.

Всички 5-6 критици на ректора Адамов са подложени на непрекъснат психически тормоз, жалват се те. Миналия петък бил запечатан кабинетът на двамата доценти и асистент Георгиев с обяснението, че почва ремонт. С европари щял да се прави кабинет по персонални финанси, каза ректорът. Всички преподаватели застанали срещу ръководството, всекидневно получавали покани да пишат обяснения.

"Ние си патим, защото сме членове на ГЕРБ, а аз съм председателят в Свищов", обясни доц. Емил Михайлов.

Той и колегата му Бисер Кръстев са общински съветници. От местната общинска структура на доминираната от СДС Коалиция за Свищов се опитали да окажат натиск върху тях председателят на общинския съвет да е зам.-ректорът доц. Андрей Захариев. Герберите не се огънали и започнали репресии в академията.

Бисер Кръстев е незаконно преместен в Колежа по икономика и управление. Той печели дело за дисциплинарно наказание на първа инстанция, но въпреки това отказват да го допуснат до заседания на катедрата му. Същото е положението и с колегите им Георги Георгиев и Марияна Асенова. Те нямат никаква учебна натовареност, отстранени са от магистърски програми.

"Няма никакво преследване по партиен принцип, още повече че всички в академията са деполитизирани. Тук взаимоотношенията са научни", отрече ректорът доц. Адамов. "Просто всички тези хора преди са имали провинения за дисциплинарни уволнения, които били потулени заради авторитета на Стопанската академия. Сега влезли в ГЕРБ и се изкарват репресирани."

"Искаме тези хора да си гледат работата и да спрат да клеветят. Много скоро тези въпроси ще стигнат до съда, тъй като става дума за много тежки обвинения. Ако те милеят за академията, нека да казват истината", призова Адамов.

Междувременно страстите във висшето училище все повече се нагнетяват. Над сто студенти са подписали петиция в защита на преподавателите бунтари. Смятат да я изпратят и до европейските институции.

Приблизително толкова е броят на преподавателите от Общото събрание на академията, които пък твърдят, че неколцина публично порицани продължават клеветническата кампания срещу академията.

Доц. Адамов на клип в Youtube

Иво Мирчев, маркетинг мениджър на българска софтуерна компания разпрати вчера до медиите документ, приет от ръководството на Стопанската академия в Свищов. Според Мирчев с него се ограничавали възможностите за допитване до студентите, "причините са свързани с минали и бъдещи събития, с нарочени вече преподаватели".

"Порочната практика да се организират псевдопроучвания сред студентите процъфтява – избират се групи от по 7-8 студенти и след това се спекулира с резултатите, с цел да се омаскарят определени преподаватели или да се даде предимство на други", пише в блога си бившият възпитаник на висшето училище.

В блога на Мирчев може да се види и клип от Youtube, в който ректорът на академията доц. Величко Адамов е в буен танц с фолкдивата Десислава на студентския празник през 2004 г.

  • Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Коментар на седмицата №1: Херо Мустафа: Българите могат да спрат корупцията

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 188 000 прочитания: Изявление на Нейно превъзходителство посланика на САЩ за “24 часа” Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо