Първата дама Галя Младенова не иска да е главен редактор

https://www.24chasa.bg/Article/2924236 www.24chasa.bg
Галя и Петър Младенови пред Тадж Махал в Индия

1963 г., краят на лятото. Във Видин се завръща Петър Младенов, 27-годишен комунист, завършил международни отношения в МГИМО, Москва. Младият човек веднага става първи секретар на ОК на ДКМС.

По същото време във Видин идва Галя Тотева. Тя е на 26 години и е от Кричим. Завършила история в Софийския университет, тя е пратена по разпраделение в крайдунавския град.

Един ден Галя отива при Петър Младенов и му казва, че е разпределена да работи във Видин, но е без квартира и няма къде да спи. Комсомолският лидер отговаря, че той у дома си има една свободна стая и ако иска, девойката може да се настани в нея. И през 1964 г. в регистрите на града е записано новото семейство Галя и Петър Младенови. Ражда им се дъщеря, която кръщават Татяна.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева

През 1969 г. постъпих в първи курс в Техникума по индустриална химия във Видин, специалност "Каучук и пластмаси". Бях на квартира в блока край Дунава, в който живееха всички ръководители на града, включително и семейството на Петър Младенов.

Сградата беше четириетажна, с два входа, нищо особено отвън, но с по-големи апартаменти вътре. Хората в града го наричаха "правителствения блок". Хазяин ми беше зам.-директорът на Техникума по механотехника и тази история за женитбата на Младенови ми разказа неговата съпруга.

Дали запознанството между двамата е станало точно така, днес може да каже само Галя Младенова. Тя обаче, въпреки че дълги години е била журналистка, не дава и никога не е давала интервюта.

"И аз съм чул тази история, но не знам дали е вярна", каза ми видинчанинът Тошо Тошев, издигнат навремето лично от Младенов за негов наследник като шеф на видинския Комсомол. "Този брак беше добре дошъл за Петър, той тогава беше буен, енергичен, а Галя - спокойна и уравновесена. Много му помагаше във всичко..."

"Нищо вярно няма в тази история. Това е една градска легенда, която си върви от години", каза ми Таня, дъщерята на Младенови. Всъщност ги запознава Андрей Пантев, също видинчанин, днес известен професор и депутат.

"Да, аз ги запознах - призна проф. Пантев. - С Галя сме историци по професия, тя работеше в Държавния архив на Видин, а аз в музея. Беше изключително красива, а моят приятел Петър, с когото сме учили в Суворовското училище в София, вече отиваше към староергенството. Реших да извърша едно добро дело и ето какво се получи..."

Пантев и Младенов живеят в една квартира и като студенти в Софийския университет. Сградата се намира на ул. "Кричим" - явно кръстена на родния град на бъдещата съпруга Галя.

"Петър беше израснал на село, но беше умен и природно интелигентен. В ония грубовати години той казваше "моля", "извинете" и други такива възпитани думи и изрази, които не влизаха в речника дори на повечето софиянчета", каза още проф. Андрей Пантев.

Петър Тошев Младенов е роден на 26 август 1936 г. в Тошевци. Старото име на селото е Урбабинци, което в превод от турски би трябвало да означава "бий баща си". След 1944 г. е прекръстено на Тошевци в памет на бащата на Петър - Тошо Младенов, който загива като партизанин, зам.-командир на местния отряд "Георги Бенковски".

Загива в сражение с полицията край с. Гранитово в началото на 1944 г.

Младен Цеков, прапрадядо на Петър Младенов по бащина линия, е народен представител в I велико народно събрание (1879). Името му е под №166 в списъка на депутатите, гласували избирането на Александър Батенберг за княз.

Младен Цеков е депутат и в Първото и Второто обикновено народно събрание (1879 и 1880)и е един от най-изтъкнатите деятели на Либералната партия в Северозападна България. От 1979 до 1990 г. неговият праправнук Петър Младенов ще бъде депутат от VI до IX народно събрание.

В биографичните данни на Петър Младенов, изпратени за издание на МГИМО, което е в процес на отпечатване, пише: "Петър Младенов постъпва във Философския факултет на Софийския университет. Тази специалност му помага да натрупа много ценни познания в областта на историята, философията и политиката, но същевременно не отговаря изцяло на неговата динамична и свободомислеща личност. Затова през 1957 г. той става студент във Факултета по международни отношения в Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО).

Младенов учи в Москва по времето на т. нар. Хрушчовска отепель (затопляне, размразяване - от руски)- интересно време на надежди за големи промени. Но надеждите скоро са попарени от самия Никита Хрушчов. Тодор Живков прави същото в България.

През 1963 г. Петър Младенов се връща във Видин и както вече станя ясно, се жени за красивата девойка от Кричим Галя. Той ръководи Комсомола, тя - архивите на града и окръга. Дъщеричката им Таня е отгледана от баба си Стойна.

Идилията там продължава до 1966 г., когато Петър Младенов е изтеглен в София и става шеф на отдел "Международен и учащи", след това и секретар на ЦК на ДКМС. Галя Младенова работи като журналистка. През 1968 г. в София се провежда ІХ конгрес на младежта и студентите. Петър Младенов оглавява оиперативния щаб. Времето е сложно, защото в Чехословакия е започнала т.нар. Пражка пролет - опитът на хората там да направят "социализъм с човешко лице".

Международни контакти на Петър Младенов от следването му в МГИМО и организационните му качества осигуряват успех на фестивала. Всичко протича спокойно, ако не броим демонстративното поведение на чехословашките студенти.

Твърди се, че точно работата на Младенов около фестивала впечатлява Живков и му осигурява бързата му кариера.

През 1969 г. Младенови се връщат във Видин, където той е издигнат за първи секретар на ОК на БКП. А Галя отново работи в архивите.

През 1970 г. Живков и Младенов откриха Химическите заводи във Видин. На тържеството, разбира се, бяхме заведени и ние, неговите бъдещи работници. В моята спецалност се учехме да правим автомобилни гуми. Тогава се говореше, че внесеното оборудване от Франция е "втора ръка". Не знам дали е вярно, или е друга градска легенда от онова време.
През 1971 г. в зимна Витоша загина министърът на външните работи Иван Башев.

Не е известно дали Живков е имал колебания кой да го наследи, но изборът му пада върху 35-годишния видинчанин Петър Младенов. Така той става най-младият външен министър и ще изкара на този пост цели 18 години - също рекорд.

Успоредно с дипломатическата си кариера Петър Младенов се издига стремглаво и в партийната йерархия. През 1974 г. е избран за член на ЦК на БКП. От 1974 до 1977 г. е кандидат-член, а от 1977 до 1990 г. - член на Политбюро на ЦК на БКП.

През всичкото това време Галя Младенова е зам. главен редактор на сп. "Младеж", което в онова време бе интересно и доста четено.

"Мисля, че през 1977 или 1978 г. един ден при мен дойде Галя Младенова", разказа ми Николай Захариев, тогава зам.-шеф на отдел в Комсомола, отговарящ и за младежките издания.

Двамата запалват по цигара и тя му разказва, че първият секретар на ДКМС Бойчо Щерянов й предлага да стане главен редактор на сп. "Младеж". Но тя му отказала, защото смята, че той й предлага поста не толкова заради самата нея, колкото заради съпруга й Петър Младенов.
Според Захариев Галя била много сърдечен човек и никога с нищо в поведението си не демонстрирала, че е съпруга на висш български политик.

Тя работи като зам. главен редактор на сп. "Младеж" до 1983 г.,

когато напуска и на нейно място е назначен Любомир Стойков, днешният известен професор и моден специалист.

Когато през 1985 г. той става главен редактор на списанието, кани за отговорен секретар Станимир Илчев, днешния известен царски евродепутат.

"Галя беше фина жена и земен човек. С нищо не парадираше, че е съпруга на първия дипломат на страната и член на Политбюро. Тактична и негорделива. Предполагам, че напусна, защото беше много ангажирана заради държавния протокол като съпруга на външния министър", каза проф. Любомир Стойков.

"Петър Младенов казваше, че има двама шофьори - един на служебния му автомобил и Галя, която го возела в личната им шкодичка", спомни си дългогодишната секретарка на министъра Ненка Василева. Според нея Галя Младенова много помагала на видинчани, особено когато проблемът им бил здравословен.

На 24 октомври 1989 г.

Галя и Петър Младенови са на рожден ден на Йордан Радичков

Присъства и Станко Тодоров със съпругата си Соня Бакиш. Точно там Петър Младенов дава на Тодоров писмото, адресирано до Живков и ЦК на партията.

"Излязохме със Станко на западния балкон, дадох му копие от писмото и го помолих да има грижата, ако се случи нещо с мен, писмото да стигне до адресата", разказа в интервю Младенов след години. В това открито писмо той отправя остра критика към тоталитарното управление на Тодор Живков, довело България до пълна финансова разруха и международна изолация.

На 17 декември 1989 г. Младенов е избран за председател на Държавния съвет, а на 3 април 1990 г. - за първия президент на Република България. Подава оставка на 6 юли същата година. През тези 202 дни като съпруга на държавния глава Галя Младенова е и първа дама на България

Политическото време е доста бурно и сложно и не й се налага нито веднъж да влезе в тази си роля. Младенов не пътува в чужбина, няма вътрешни представителни събития, на които тя да го придружава.

"Галя Младенова не искаше да бъде действаща първа дама. Странеше умишлено. Канехме я да се включи в разни благотворителни проекти, тя възпитано, но категорично отказваше", каза проф. Драгомир Драганов, тогава съветник на Петър Младенов.

Братът Георги: Беше красавицата на Кричим

"Сестра ми Галя беше най-красивото момиче в Кричим. Имаше естествено къдрави дълги коси. Аз бях ревнив брат и все ходех по нея като бодигард, тъй като й се навъртаха много ухажори", спомня си с усмивка Георги Тотев.

82-годишният мъж, който е бил шофьор по професия, и досега продължава да живее в града заедно със съпругата си Елена. Двамата обитават скромна къща в покрайнините.
Не обичат да говорят за миналото, защото ги натъжава. Галя учила в Кричим до 7-и клас и била пълна отличничка. Същите оценки имала и в гимназията в Брацигово.

"После две години партийни хора не й даваха да следва, защото бяхме сиромаси, въпреки че цялата ни рода са комунисти", разказва бай Георги. Все пак сестра му успяла да стане студентка в СУ "Св. Климент Охридски", каквато била мечтата й. При първото кандидатстване не успяла да влезе, но втория път я приели в специалността "История и философия".

"С Петър Младенов се запознаха, когато Галя стана шеф на Окръжния държавен архив във Видин. Той по това време беше секретар на комсомола в същия град", обяснява Тотев.

Шуреят на Младенов е с прекрасни впечатления от него. "Голям човек беше! Остана си скромен въпреки висшите постове, които заемаше. Идваше в Кричим да хвърля тухли, като строяхме къщата си", твърди бай Георги.

Съпругата му Елена добавя, че Петър бил изключително скромен и човечен, но го унищожили. Темата била болна и за Галя. С вдовицата на Младенов Тотеви поддържат непрекъсната връзка.

"Докато можеше да кормува, отскачаше с фиатчето си до Кричим да ни види. Сега нито тя шофира, нито аз. От миналия Гергьовден не е идвала, но пък ние бяхме в София цяла седмица. Чуваме се по телефона всяка събота и неделя", уточнява брат й.
По думите му Галя изцяло била ангажирана с гледането на внуците си. Карала на една пенсия, но никога не се оплаквала от финансови проблеми.

В следващ брой: Мария Желева, която не обичаше да я наричат първа дама