Идеален дом Авто мото Досиетата от Панама

Задушени зеленчуци “Чужда жена”

https://www.24chasa.bg/Article/296033 Задушени зеленчуци “Чужда жена” Задушени зеленчуци “Чужда жена” www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

артишок - 3 бр.

замразен микс зеленчуци - 1 кг

пресни домати - 350 г

маслини - 100 г

чесън - 5-6 скилидки

зехтин - 70 мл

копър - 1/3 връзка

сол - 2 ч.л.

моркови - 100 г

боровинки (пресни или замразени) - 50 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Доматите се нарязват, леко се посоляват и се капва на всяко резенче по малко зехтин. Запичат се на 100° до готовност.

Маслините се намачват до спукване на ципата и се овкусяват с чесън. Тарикатлъкът е при задушаването на микса от замразени зеленчуци - броколи, царевеца, грах и т.н., да им се запазят естественият цвят и витамините. Затова не се варят във вода, а се задушават, както са замразени, със зехтин и сол в тенджера под капак. Не се слага вода! Разбъркат се често.

Артишокът се почиства отгоре и отвътре (виж снимката долу). Заедно с морковите, направени на тънки лентички с картофобелачка, се попарва във вода с лимон и сол.

Платото се сглобява в зависимост от дизайнерските виждания на готвача - това е моят вариант. Декорира се с копър и пресни боровинки. Ако са замразени, се задушават заедно със зеленчуците.

КОЙ ГОТВИ

p>"Вече сме в пост, затова ви предлагам тези задушени зеленчуци, наречени "Чужда жена", макар по този начин да "нарушавам" една божа заповед. Чуждата жена е винаги по-хубава и по-желана от собствената", шегува се майсторът готвач Данчо Боев. Той е командвал кухнята на японския хотел "Ню Отани", обиколил е света с круизни кораби, хранил е българските дипломати в Министерството на външните работи. Рецептите му разкриват тънкости, известни само на професионалните кулинари.

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. През тези седмици наблегнете на ястия, подходящи за пости.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Агнешки пастет

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Агнешка супа с тиквички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Най-вкусна е лявата плешка на женското черно агне

Агнетата натоварват повече мускулите си в дясната част на тялото. Затова всички майстор готвачи твърдят, че най-вкусна е лявата плешка. Нейните мускулни влакна не са така жилави и сухи от

Празнично гастрогуру Великден ІІ

Пухкави бити козунаци ПРОДУКТИ 2 кг брашно, 400 г мас и олио, 400 г захар, 500 мл прясно мляко, 12 яйца, 60 г мая, щипка сол, 1 лимон, ванилия, стафиди, орехи или бадеми, коняк,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Празнично гастрогуру Великден І

Козуначени пиленца ПРОДУКТИ 500-600 г брашно, 150 г захар, 20 г прясна мая, пакетче краве масло, 200 мл топло мляко, 3 яйца, лимонова кора, щипка сол,

Агнешки вкуснотии за Великден и Гергьовден

Шпиковано месо от черно агне ПРОДУКТИ 1,5-2 кг агнешка плешка с ребрената част, 1 глава чесън, 1 морков, няколко стръка зелен лук, джоджен, червен, черен пипер, сол, няколко лозови пръчки,

Козуначена пита с локум

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Вкусни козуначени рула

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Козуначени кифлички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,