Задушени зеленчуци “Чужда жена”

СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

артишок - 3 бр.

замразен микс зеленчуци - 1 кг

пресни домати - 350 г

маслини - 100 г

чесън - 5-6 скилидки

зехтин - 70 мл

копър - 1/3 връзка

сол - 2 ч.л.

моркови - 100 г

боровинки (пресни или замразени) - 50 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Доматите се нарязват, леко се посоляват и се капва на всяко резенче по малко зехтин. Запичат се на 100° до готовност.

Маслините се намачват до спукване на ципата и се овкусяват с чесън. Тарикатлъкът е при задушаването на микса от замразени зеленчуци - броколи, царевеца, грах и т.н., да им се запазят естественият цвят и витамините. Затова не се варят във вода, а се задушават, както са замразени, със зехтин и сол в тенджера под капак. Не се слага вода! Разбъркат се често.

Артишокът се почиства отгоре и отвътре (виж снимката долу). Заедно с морковите, направени на тънки лентички с картофобелачка, се попарва във вода с лимон и сол.

Платото се сглобява в зависимост от дизайнерските виждания на готвача - това е моят вариант. Декорира се с копър и пресни боровинки. Ако са замразени, се задушават заедно със зеленчуците.

КОЙ ГОТВИ

"Вече сме в пост, затова ви предлагам тези задушени зеленчуци, наречени "Чужда жена", макар по този начин да "нарушавам" една божа заповед. Чуждата жена е винаги по-хубава и по-желана от собствената", шегува се майсторът готвач Данчо Боев. Той е командвал кухнята на японския хотел "Ню Отани", обиколил е света с круизни кораби, хранил е българските дипломати в Министерството на външните работи. Рецептите му разкриват тънкости, известни само на професионалните кулинари.

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. През тези седмици наблегнете на ястия, подходящи за пости.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Домашни шоколадови пасти

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Най-добрият брънч в неделя

Менюто в ресторант “Амбасадор” в столичния хотел “Маринела” е дело на шеф Андрей Стоилов Брънч. Тази сравнително нова (от края на ХIХ в.) дума в английския език е вече достатъчно популярна и в

Шницели от кайма

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Маша Илиева се научила да прави руски салати от баба си в Санкт Петербург

От вестник “24 часа” знае рецептата за пълнени домати с киноа и често я приготвя Балерината Маша Илиева била много злоядо дете. Затова, когато идвало време за хранене,

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Фокача - наслада по италиански

Вкусно и здравословно?!? Оо да, възможно е! На ул. Цар Иван Асен ІІ №30 се намира вълшебно място, което предлага всичко това. Фокача е малко италианско заведение за бързо хранене с изключително уютен

Обърната баница

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Пъдпъдъци с чирпански наденички

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Гьозлемета

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Здравословната колекция на Ядки дани

Кога създадохме марка “Ядки дани”? Фирмата ни е основана през 2000г. Още в началото инвестирахме в модерни и съвременни начини за обработка и пакетиране на ядки. През 2012г.