Задушени зеленчуци “Чужда жена”

https://www.24chasa.bg/Article/296033 Задушени зеленчуци “Чужда жена” Задушени зеленчуци “Чужда жена” www.24chasa.bg
СНИМКИ: АРХИВ НА АВТОРА

ПРОДУКТИ

артишок - 3 бр.

замразен микс зеленчуци - 1 кг

пресни домати - 350 г

маслини - 100 г

чесън - 5-6 скилидки

зехтин - 70 мл

копър - 1/3 връзка

сол - 2 ч.л.

моркови - 100 г

боровинки (пресни или замразени) - 50 г

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Доматите се нарязват, леко се посоляват и се капва на всяко резенче по малко зехтин. Запичат се на 100° до готовност.

Маслините се намачват до спукване на ципата и се овкусяват с чесън. Тарикатлъкът е при задушаването на микса от замразени зеленчуци - броколи, царевеца, грах и т.н., да им се запазят естественият цвят и витамините. Затова не се варят във вода, а се задушават, както са замразени, със зехтин и сол в тенджера под капак. Не се слага вода! Разбъркат се често.

Артишокът се почиства отгоре и отвътре (виж снимката долу). Заедно с морковите, направени на тънки лентички с картофобелачка, се попарва във вода с лимон и сол.

Платото се сглобява в зависимост от дизайнерските виждания на готвача - това е моят вариант. Декорира се с копър и пресни боровинки. Ако са замразени, се задушават заедно със зеленчуците.

КОЙ ГОТВИ

p>"Вече сме в пост, затова ви предлагам тези задушени зеленчуци, наречени "Чужда жена", макар по този начин да "нарушавам" една божа заповед. Чуждата жена е винаги по-хубава и по-желана от собствената", шегува се майсторът готвач Данчо Боев. Той е командвал кухнята на японския хотел "Ню Отани", обиколил е света с круизни кораби, хранил е българските дипломати в Министерството на външните работи. Рецептите му разкриват тънкости, известни само на професионалните кулинари.

Bашата любима рецепта може да спечели 150 лева. Поканете ни да снимаме как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас ще готви пред читателите. Изпращайте ни рецепти с тайните на традиционните ястия от вашия роден край. През тези седмици наблегнете на ястия, подходящи за пости.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Маслени сладки “Гъбки”

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Торта от чушки

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Кулинарното пътешествие с OMV ... ПРОДЪЛЖАВА!

Ново лятно сандвич меню по рецепти на шеф Андре Токев в OMV Клиентите на OMV вече имат възможност да дегустират новата серия сезонни сандвичи по рецепта на шеф Андре Токев и да превърнат лятното

Салата фарфале

КОЙ ГОТВИ Веселина Казакова ви предлага лесна и бърза рецепта за хранителна салата с вид макарони (казват им още “пеперуди”) и зеленчуци. ПРОДУКТИ 1 ч.ч. паста фарфале (панделки), 1 тиквичка, 1 ч.ч.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Боб по манастирски

КОЙ ГОТВИ “Виждала съм да предлагат подобен фасул в кръчмичките, намиращи се край манастирите, и вероятно затова се нарича “по манастирски”. Стана ми интересно как се приготвя и затова се поразрових

Мирослава Иванова от “Събуди се” готви по две ястия - постно и с месо

Мирослава Иванова, която зрителите познават от екрана на Нова телевизия, готви, и то двойно повече от обикновените домакини. Кулинарства, както сама се шегува, “на две писти",

Шафраново ризото

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Ягодово тирамису

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,

Желирани ягоди с шампанско

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен,