Янко Лудия: Бийте го! Да чувам как стене!

https://www.24chasa.bg/Article/297026 www.24chasa.bg

Днес четете четвъртата част от поредицата за отвличания срещу откуп, разкрити от МВР. В третата разказахме как една софийска банда отвлече албанец със сръбски паспорт и по време на предаването на откупа в столицата го остави сам в апартамент с жена, бременна в 8-ия месец.

Виж още: 1. Освобождават отвлечен ливанец, скрит в Сърбия и 2. Викове "ЦСКА!" и звън от камбана издават банда

Днес четете как бе похитен студентът по стоматология Христо, чийто баща е работил като зъболекар в Министерския съвет. Разпознаването на един от нападателите се проваля, но пък човек от бандата е пребит жестоко и ограбен в дома си.

Полицай води в съда Ваташки на делото за отвличането на йорданеца.
СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА И МВР
Полицай води в съда Ваташки на делото за отвличането на йорданеца. СНИМКИ: ДЕСИ КУЛЕЛИЕВА И МВР

Служители от "Контратерор" на НСБОП подслушваха от няколко седмици мобилния телефон на колоритния бандит Янко Ваташки-Лудия през лятото на 2002 г.

Янко Лудия: Бийте го! Да чувам как стене!

Разследваха него и бандата му за разпространение на наркотици, взривове и рекет и въобще не очакваха такова развитие на разследването, каквото се случи в следващите дни.

Както си му слушаха телефона, изведнъж разбраха, че е отвлякъл йорданец, и негови хора в този момент го изтезават някъде, за да плати откуп.

Антимафиотите бяха шокирани, защото чуваха директно указанията на бандита: "Няма да плаща ли?! Чупи му краката веднага! Ама не така! Искам да чувам как вика! Изший го два пъти!"

В следващия миг телефонът се раздираше от зловещи стенания. Всичко бе толкова натурално, че служителите на НСБОП се чудеха дали това не е някакъв театър. Междувременно разбраха, че жертвата се казва Мохамед Файек Атти.

Имаха оперативна информация, че йорданецът се занимава с производство на синтетични наркотици у нас и финансира тайна лаборатория в с. Дръмша. Скоро разбраха, че Атти дължи на друг арабин 100 000 долара и Янко е бил нает от него да събере парите.

Бандата беше твърде непредпазлива. Биячите с прякори Диджея, Боксьора и Цигането се обаждаха директно на мобилния телефон на Янко Лудия, което силно го изнервяше: Абе, педал, защо ми звъниш на този телефон?! Нали ти казах да ми се обаждаш на другия!"

Бандитите искаха от йорданеца 100 хиляди долара, но близките му платиха 20 хиляди и скоро той бе освободен. Взеха му още 10 хиляди долара, конфискуваха му "Рено Шафран" и скъп часовник. Накрая го изхвърлиха полужив в района на софийския кв. Суходол. Антимафиотите се срещат с него и похитеният разказва покъртителна история за пленничеството си.

На 29 юни група мъже го потърсили в дома му в софийския кв. Красна поляна, като се представили за полицаи. Вкарали го в една кола и го закарали в гора край столицата. Там го пребили жестоко и го преместили в дървена каравана до радомирското с. Николаево.

Там го биели с железни пръти, рязали го с нож, горили гърба и краката му с нагорещена ютия. Изтезавали го в продължение на 3 дни, за да признае къде е скрил 100 хиляди долара, спечелени от износ на произведени в България амфетамини. Янко Лудия се обаждал на няколко пъти по телефона, за да чува лично как стене жертвата.

Веднага след като бе освободен, Мохамед Атти искаше да хване първия самолет за Йордания и никога повече да не се върне в България. Антимафиотите обаче го убедиха да пусне жалба срещу Ваташки и да даде показания пред съдия.

Така се стигна и до ареста на Лудия на 27 юли. Спецполицаите го следяха денонощно вече от няколко дни. Засякоха го в Слънчев бряг на рождения ден на Жоро Илиев. Пиха цяла нощ и призори Ваташки подкара колата си към София.

По пътя блъсна леко колата на съдийка, плати й на ръка да си ремонтира автомобила и продължи към столицата. Прибра се в апартамента си в кв. Овча купел и си поръча по телефона две проститутки - едната блондинка, другата - брюнетка.

Когато антимафиотите нахлуха в апартамента, Янко Лудия се забавляваше с двете компаньонки, надрусан с крек.

Изпълнителите на отвличането Боксьора и Диджея също бяха задържани и направиха самопризнания пред съдия.

Те разказаха подробно как Лудия ги извикал в кв. Красна поляна и им показал къде живее арабинът, който трябвало да бъде отвлечен. Обясниха как са го били с железните пръчки в бараката в с. Николаево и как накрая Янко Ваташки им е платил по 300 лева за работата.

Лудия и другите му съучастници отричаха всичко. "Нямам нищо общо с това престъпление. Не знам какво правя в тази зала" - обясняваше учудено Ваташки по време на делото, което приключи цели 7 години по-късно.

Йорданецът пък обясни в залата, че Янко му е броил на ръка 30 хиляди долара, за да го компенсира за преживения ужас, и вече няма претенции към него.

Междувременно Боксьора почина и показанията му бяха прочетени в залата от съдия Владимир Астарджиев.

На 21 април тази година той даде на Янко Ваташки 7 години затвор за отвличането на Мохамед Атти.

Янко Ваташки-Лудия лежи на асфалта на улица в София, проснат от щурмоваците на НСБОП при арест за рекет след отвличането на Атти.

  • Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Вместо да спорим за Гоце Делчев, да викнем и гърците

    Идеята за общо честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари, която обмислят правителствата на България и Северна Македония, звучи като разумен опит да намерим разбирателство помежду си с вардарските ни братя. По принцип, когато става дума за почит към някой покойник, винаги е редно роднините, каквито и делби да имат
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо