20 г. затвор за австралиеца, убил студента Монов

https://www.24chasa.bg/Article/301012 www.24chasa.bg
Полицаи водят в съда Джок Полфрийман. Той получи 20 г. затвор. Прокуратурата поиска доживотна присъда. СНИМКА: ГЕРГАНА ВУТОВА

20 години затвор при първоначален строг режим получи вчера австралиецът Джок Полфрийман.

Той закла 20-годишния студент Андрей Монов и рани тежко неговия приятел Антоан Захариев след спор в центъра на София. Полфрийман бе признат за виновен в убийство по хулигански подбуди и в опит за убийство. Той ще трябва да плати и общо 450 хил. лв. кръвнина.

В пледоарията си прокурор Първолета Никова заяви, че Джок не е бил провокиран по никакъв начин да убива в нощта на 28 декември 2007 г.

"Ако той е бил раздразнен, от какво е било това? Необяснимо и неадекватно", заяви Никова. Според нея действията на чужденеца са проява на неуважение към българското общество и човешкия живот. "Той просто е искал да отнеме живот, независимо чий, и е принудил групата на Андрей Монов, която се е връщала тогава от купон, да се защитава по всякакъв начин, хвърляйки, включително и камъни, викайки и крещейки, за да предизвика вниманието на органите на реда", изтъкна тя.

"Не бива да има повече родители, които да изпитват това, което аз и съпругата ми преживяхме", заяви пред съда бащата на Андрей Христо Монов.

"По-важният виновник от намиращия се на подсъдимата скамейка Джок е неговия баща. Той го е възпитал като социопат", заяви Монов. Според него това, което прави бащата на Полфрийман - да организира кампании не просто в защита на сина си, а срещу България, е изключително непочтено и няма да промени факта, че занапред той ще бъде баща на убиец.

И майката на Андрей Аксения заяви, че след като Джок във фаталната нощ е бил без документ за самоличност и телефон, но с нож и отвертка, то това е означавало само едно - този човек е излязъл, за да нанася удари и да убива.

Адвокатът на Монови Иван Летников обясни, че Аксения загубила баща си два месеца след трагедията.

Покрусеният човек просто спрял да се храни. Той допълни, че Джок ще излежава присъдата си у нас, защото нямаме договор за трансфер с Австралия.

Защитникът на Полфрийман адвокат Динко Кънчев заяви, че разследването се е водило преднамерено и половинчато. Според него показанията на приятелите на Монов са ненадеждни и негодни. "Цялото общество и прокуратурата бяха срещу нас, а ние бяхме само тримата", изтъкна защитникът.

Той поиска Джок да бъде оправдан, че е действал по хулигански подбуди. Ако ли не, да се приеме, че е превишил правата си в условията на неизбежна самоотбрана. Бащата на Джок - Саймън, който също го защитаваше в съда, заяви, след като чу присъдата, че прокуратурата няма доказателства. "Съжалявам, че чак сега имам възможност да се извиня на родителите", заяви пред съда Джок.

Джок не се надявал на правосъдие у нас

Австралийските медии, които следят внимателно изхода на делото срещу своя сънародник, твърдят, че той е загубил надежда, че ще получи правосъдие в България. В тамошната преса се описват обстоятелствата около убийството на българския студент в центъра на София и участието на Джок Полфриймън в него. Според повечето австралийски кореспонденти в полицейското разследване и в съдебния процес има много пропуски. Те са както в показанията на свидетелите, така и в самата правосъдна система у нас, която според авторите дава възможности за външно влияние и натиск върху съдиите. В Австралия преобладава мнението, че обвиняемият е действал в условия на неизбежна самоотбрана, което обаче се подценявало от нашите съдии. (24часа)