Държава и община умуват в кой клас е 12-годишният Божидар

https://www.24chasa.bg/novini/article/3025077 www.24chasa.bg
Божидар покзва диплом от МОН за спечелено I място, подписан от бившия зам.-министър на образованието Милена Дамянова. СНИМКА: Валентин Хаджиев

“Може да изглежда като провокация на системата на образованието, но това е наш избор. Мислим, че този вид обучение е по-полезен за бъдещето”, казва майката на Божидар Маринов от Смолян, Златка.

12-годишният й син не е посещавал нито един ден училище, но има куп грамоти от състезания. Божидар е ходил на 10 състезания по математика и 1 по информатика. Миналата година се явил на 2 кръга на олимпиадата по математика. И на двата кръга спечелил пълен брой точки. Явил се на национално състезание по информатика за VI клас, като спечелил I място.

След това обаче се оказва, че не могат да му признаят постиженията и не го допускат до повече състезания, тъй като не се води ученик.

“Пращаме молби за участие до състезания, но няма отговор”, казва майката. След отказа да го допускат до държавните надпревари се е записал за американска олимпиада, която е отворена в първите 5 кръга, обяснява момчето.

Досега Божидар не е имал проблем при участията си на регионално ниво, защото го познават и не му правят проблем, но когато трябва да участва извън Смолян, е нужно да е ученик в училище. Трябва да са важни не документите, а знанията, защото състезанията са за знания. Ученикът трябва да е ученик, защото учи, а не защото е в системата, казва Златка.

Сега детето  има отправена покана за участие на частната олимпиада “Аз мога тук и сега”, която ще се проведе в края на април. При победа може да влезе без изпит в Техническия университет в София или в Пловдивския университет.

Запознати със знанията на момчето педагози от Смолян, казват че Божидар е от децата, които правят открития, много талантлив и работлив.

Той е единствено дете на Златка, която го отглежда сама, тъй като е разведена. Жената работи като програмист в домашни условия за софийска софтуерна компания. Още като бил на 4 г., тя се запознала със системи за домашно обучение и решила сама да подготвя детето си.

“Исках да се развие пълноценно, да стане трудолюбив. Упрекват ме, че нямал социални контакти, като учи вкъщи, но не е така, има достатъчно приятели и контакти”, казва Златка. Тя използва US система за обучение, при която се правят много тестове по интернет, а накрая се издават документи, които се признавали от много колежи и университети в САЩ, където признавали домашното образование.

По тази система купува учебници за самостоятелна работа, ползва и български - основно за граматика и сборници по математика. “Много хора у нас си мислят, че знанията се възможни единствено в схемата преподавател-ученик, но това не е така. Нека си пропомним Възраждането”, гневи се Златка.

Оценяването се прави, като тя поставя оценка, а след това и програмата CLASS. Всяка година има общ тест за постиженията в различни области, на които тестове Божидар има блестящи резултати и е напред с материала за много по-големи класове. За година учебниците и сборниците на програмата струват 650 долара.

“Има и други разходи, които са дребни, предимно за пощенски услуги”, казва майката. В по-горните класове учебниците стават към 850 долара. В САЩ индивидуалната форма на обучение се е превърнала в индустрия. Там можело ученикът 1 г. да се готви вкъщи, а друга да ходи на училище.

Досега Маринова не е глобявана за това, че не пуска сина си на училище. Според Закона за народната просвета родителите, чиито деца не посещават задължителна детска градина и училище, плащат глоба от 20 до 100 лв., а при второ нарушение - 50 до 250 лв.

След шума около Божидар МОН и общината започнаха да нищят как да вкарат момчето в училище и на кой клас отговарят знанията му. “Писали сме до МОН с молба да прецени в кой клас да бъде Божидар. Длъжни сме да спазим закона и затова ще разговаряме и с родителите му той да посещава училище”, каза секретарят на община Смолян Момчил Николов.

В писмото до министерството общината е споменала, че той учи по чужда система и има различни сертификати, но преценката трябвало да направят в МОН както при случаите, когато един ученик учи в друга държава.

“МОН трябва да легализира статута му, абсурдно е да отиде в I клас, но по закон трябва да влезе в училище”, каза Николов. Божидар не е влязъл в регистрите и не е забелязан, понеже, когато е бил на възрастта на първолак, е бил с регистрация в София, район “Студентски”, каза той.

Сега Божидар по възраст е за VI клас, но учи материал за VII. “За домашното образование двойките не са проблем, просто показват, че трябва още да се учи”, казва Златка. Тя първа проверява работите на сина си, а след това се оценяват в САЩ.

Задокеанските оценители вземат предвид оценката на майката, но тя не е решаваща. Системата включва обучение по всички предмети на английски. По история се изучава световната история по континенти. Тъй като за България написаното е малко, той чете и български учебници. По литература са включени световни автори, но вкъщи чел 2 пъти “Под игото”, както и от други български писатели.

“Занимавам се с нови знания от 9 до 12 ч, след като се научих да се самоорганизирам. Следобед програмата ни включва 2 часа затвърждаване на наученото и осмисляне чрез нестандартни форми като видеоигри и други. Изпитите са вечер”, разказва Божидар.

В събота и неделя си почива. В свободното си време той програмира и свири на пиано. Момчето не си представя някога да отиде в държавно училище, счита го за безполезно. Понаднича какво се учи по математика от връстниците му и го счита за скучно.

Засега Божидар смята да става програмист или графичен дизайнер. Има много приятели, с които общува и играе. Всички обаче посещават училище. С деца с индивидуална форма на обучение се среща през лятото в с. Хасовица, където фамилията има вила и може да посреща гости. “От 2007 г. се събират, сред тях дори има японче и германче”, разказва баба му Танина Чакърова.

Бабата и дядото на Божидар са били учители по математика и информатика и физика и също му помагат. Те подкрепят домашното обучение на Божидар, тъй като за тях има много проблеми в системата на образованието, които се отразяват на децата.

Дядо му Тома е известен в Смолян с частния си ескалатор. Къщата му е на хълм и достъпът до нея е труден. Ескалаторът може да качва по склона 5-има души едновременно.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него