САЩ признават дипломи на българчета, обучавани у дома, МОН - не

https://www.24chasa.bg/novini/article/3025141 www.24chasa.bg
Петър Порумбачанов в библиотека. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Домашното образование не е като домашната лютеница или домашното сладко, то ти дава поглед към света, учи те да си практичен и гъвкав в реалния живот. Това обяснява Петър Порумбачанов, шеф на Асоциацията за домашно образование в България. Силистренецът има 4 деца. 3 от тях (Ралица е само на 2 години) не ходят на училище.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Не защото родителите им ги карат да работят в семейния бизнес или просто са
немарливи и безхаберни.

Георги чете навсякъде, прави го често и на излетите на семейството.
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Георги чете навсякъде, прави го често и на излетите на семейството. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

А защото още преди да се родят, са решили, че няма да ги оставят на "конвенционалното" образование, а ще ги обучават вкъщи. Всъщност оттогава горе-долу този вид просвета е популярна у нас.

В Северна и Южна Америка домашното образование е много разпространено и, естествено, е законно, разказва привърженикът на алтернативното. В Европа само Германия и Швеция са против, в другите държави било разрешено под една или друга форма.

В САЩ вече било индустрия. През 60-те години на миналия век зад океана обаче домашното образование е било толкова нерегламентирано, колкото и у нас в момента. Преди това било масово. Причина за възраждането му била забрана на молитвата сутрин преди часовете в държавните училища. Тогава постепенно родителите почнали да изтеглят децата си оттам и да ги обучават у дома. Създали около 300 програми. Една от най-масовите и евтини днес е "Клас", която ползват в Източна Европа. Особено популярна е в Румъния. Програмата е набор от учебници и книги, които се избират и се поръчват онлайн. Програмата заедно с ръководството за родители и изпитните тестове пристига на адреса. След това децата се движат по нея, следвайки предварително съставен план. Попълват тестове, когато минат определен обем материал.

3 милиона учат вкъщи в САЩ, в Русия - 1 млн. У нас хоумскулърите са повече от 400.

Най-много са протестантските семейства, но има и будисти, и православни, и мюсюлмани. В САЩ са предимно протестанти, а в Русия - православни.

Според Петър Порумбачанов това, че домашното образование не е регламентирано у нас, не означава, че е извън закона. Родителите настояват децата им да имат право да се явяват на матура, за да могат да кандидатстват в български университети при желание от тяхна страна. Сега те могат да следват единствено в чужд ВУЗ.

По конституция училищното образование е задължително до 16 години, частно или държавно, но училищно, обясниха от министерството на образованието. То трябва да спазва държавните образователни изисквания, определени от МОН. Всяко друго образование било незаконно. Ако децата се обучават вкъщи, то трябва в края на учебната година задължително да полагат изпити за завършен клас. Както правят всъщност 20 000 деца със специални образователни потребности, които не могат да ходят на училище.
"Когато заговориме за образованието на бъдещите ни деца, със съпругата ми бяхме категорични, че те трябва да придобият пазарни умения, нещо, което конвенционалното образование не постига към момента. Децата са некомпетентни в реалния живот", смята Порумбачанов. С жена му преследвали и друга цел - малките да станат хора, да разпознават общочовешки ценности и придобият добродетели. Важна била и социализацията. Истинска заблуда било мнението, че домашно образование означава да се затвориш сам вкъщи. Привържениците на хоумскул са убедени, че трудно се изгражда социална личност, когато си затворен между 4 стени с 20 души на една възраст. Смятат концепцията за неадекватна, защото реалният живот "не е работна среда на хора на еднаква възраст в затворено помещение". Хоумскулърите имат свободата да учат вкъщи, навън, в съседния град, на 400 км от града, в който живеят. Твърдят, че го могат, защото не са ограничени от учебните часове. "Може да запалим автомобила, да отидем във Велико Търново и да поговорим за Второто българско царство или да прескочим до Плиска, да видим руините и да поговорим за покръстването - нещо, което е трудно в тежката програма на държавното училище." Много спортували, имали много занимания, свързани с изкуства.
Георги, 18-годишният син на Петър Порумбачанов, е хуманитарно ориентиран, изучава по-сериозно литература, древни езици, история и философия. Никола, който е на 11 години, пък предпочита математиката. Такъв тип бил и 9-годишният Павел. Затова, когато купувахме учебниците и правихме програмата, се съобразихме с интересите на децата, обясни бащата.

Телевизорът изчезнал от дома им. Затова пък във всяка стая има компютър, защото комуникациите през мрежата са абсолютно задължителни.

В гимназиалната степен вече акцентират върху академичните дисциплини. От 9-и до 12-и клас купуват нарочни програми от САЩ, български нямало. След четирите години получават диплома за завършено средно образование от САЩ. Преподаватели не били необходими в по-ранна възраст, чак при подготовката на изпитите. Децата се научавали да учат сами. Целта в домашното образование не била да зубриш за оценка или да ти наливат с фуния, а да учиш, за да знаеш.

Всъщност родителите не пренасят класната стая в хола, децата не сядали в поза лотос, за да поемат учебния материал. Те възприемали, че ученето е част от живота. Не се измъчвали да чакат звънеца, за да ги освободи от неприятния час.

Не било вярно, че домашното образование е лукс. Ако сметнете парите, които отделяте, за да плащате мобилния телефон на детето, за всичките извънкласни форми, ще дадете толкова пари, колкото аз давам за 3 години за учебници, обяснява Порумбачанов. Истината била, че е важно да се освободиш от егоизма си и да се посветиш на детето. Повериш ли го на т.нар. професионалисти, после се чудиш защо има конфликт между поколенията, защо рушат всичко, което сме съградили, убеден е шефът на асоциацията.