Пускат първия участък от Западната дъга на Околовръстното през юли

https://www.24chasa.bg/novini/article/3035202 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

След като отсечката бъде изградена, осезаемо ще се облекчи трафикът от и към столицата, като ще намалеят и задръстванията. Ще се пътува много по-безопасно, посочи Терзиева.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Днес Десислава Терзиева и председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков провериха напредъка в строителството на участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път ІІ-18 от км 59+400 до км 61+629 и от км 0+000 до км 0+780. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

На участъка се изграждат три големи съоръжения - пътен възел при бул. "Царица Йоана", пътен възел при бул. "Сливница" с естакада и мост при река Какач.
Пътният възел при бул. "Сливница" е проектиран на три нива. С построяването му ще се осигури безконфликтното преминаване през пътната връзка, ще се подобри транспортното обслужване на международния и на вътрешен трафик и ще се увеличи безопасността и сигурността при пътуване, обясни инж. Чайков.

Първото ниво е под нивото на съществуващото кръстовище. По него ще се осъществява транзитното движение по Софийския околовръстен път посока север - юг. Второто ниво е на нивото на терена и ще бъде кръгово кръстовище с два дъговидни моста над СОП. Третото ниво е естакада над нивото на сегашното кръстовище. По нея ще преминава транзитния поток по направлението бул. "Сливница" - ГКПП "Калотина".